Uplifting Blogg

  • LCHF & LOWCARB
    Chèvrepaj med rostad paprika

    Chèvrepaj med rostad paprika

    Familjens favoritpaj, lätt att göra med milda smaker. Chèvre tillsammans med grillad, inlagd paprika gifter sig med favoritosten och ett krispigt pajskal.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Chèvrepaj med rostad paprika

    Krispig lowcarb pajdeg – världens godaste

    Krispig! Knaprig! Chrunchy! Jaaa, tack! När man äter lchf eller lågkolhydratkost (lowcarb) längtar man alltid extramycket efter tuggmotstånd och krispighet, lite crunch. Många struntar i att göra paj för det blir ändå inte gott. Ha, säger jag! Gör den här och du vill sedan göra…

  • dessert
    Klassisk kladdkaka i bitar

    Kladdkaka rakt-upp-och-ner

    Grundreceptet på världens godaste kladdkaka, rakt upp och ner och utan krusiduller.

  • GRÖNT
    coleslaw med wasabi

    Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom

    Jag fullkomligt älskar den här typen av sallader! Kan det bli nyttigare och fräschare? Jag hade ett par ändbitar färsk lax över och ville ha en matig (lowcarb) sallad till. Jag hittade ett av Lisa Förare Winbladhs gamla recept ur Sydsvenskan som jag sparat – …

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    blomkålsris i blender

    Blomkålsris – genialiskt snabbt utan att riva

    Kanske de flesta redan har prövat blomkålsris men om du inte har gjort det bestämmer jag härmed att du ska ge det en chans. Vilken nyttig bra mat! Få kolhydrater vilket betyder att blodsockret hålls i schack och det är bra för alla. Många har…

  • OST
    Mys med te, portvin och ost

    Viktig insikt om mys

    Viktig insikt om mys – min självironiska krönika om när jag plötsligt fattade det där med mys och att jag faktiskt varit en Ernst i förnekelse, he he.

  • tips & tricks
    att klä en form med bakplåtspapper

    Genialt sätt att klä en form med bakplåtspapper

    Tips till bakplåtspappersstressade personer. Ni som alltid känt till detta trick kan bara medkännande tänka hur det varit för er om ni inte känt till det. Sådana här triviala saker delar man typiskt inte med sig av för det är ju sånt alla känner till,…

  • dessert
    plommoncheesecake_halverade_ugnsform

    Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj

    Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter. Jag fastnade för den här cheesecaken för den är vacker och den har amarettokakor och shortbread i botten. Det visade sig…

  • LCHF & LOWCARB
    vitlöksdip

    Vitlöksdip

    Den här dippen gör jag ofta – till fisksoppa, fisk eller skaldjur. Den är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – ett måste att doppa brödet i :)) Den är även god till grönsaker eller grillat. En enkel, himla god liten majodip med…

  • fisk
    fisksoppa_bas

    Fisk- och skaldjurssoppa

    I receptsamlingen behöver man minst en god, snabb och enkel bas till fisksoppa. Basen ska vara lätt att få till och sedan kan valet av fisk och skaldjur bestämma nivån på hur festligt det ska vara. Den här soppan är min favoritbas. Jag har lagat…

  • fågel
    kyckling_fat_parmesanyoghurt

    Kyckling med brynt smör, hasselnötter och parmesanyoghurt

    Den här kycklingrätten har blivit en favorit och jag har nu lagat den fyra fem gånger. Enkelt och himla gott! Den innehåller allt för att göra en glad – krispigt, syrligt, salt, knaprigt, sött och den är vacker att se på. Skippa potatis om du…

  • dessert
    bread pudding i närbild

    Croissant- och bourbonpudding

    Så gott det här blev! Varför kasta gammalt bröd när man kan göra en god efterrätt eller något sött till en brunch? Eller bara något gott till precis när som helst? Jag hade två torra croissant över och kom ihåg att jag sett ett recept…

  • KÖTT
    Kalvlägg på dukat bord

    Kalvlägg med fänkål, vin och citron

    Den här rätten är en av våra favoriter. Jag har lagat den många många gånger under 15 år och de flesta vännerna har ätit det hos oss. Rätten sköter sig själv i ugnen och den går snabbt att få till. Den passar lika bra på…

  • KÖTT
    frikadeller i saffranssoppa med spenat

    Frikadeller i soppa med spenat

    Frikadeller – härliga, smakrika serveras i en tallrik med mild saffranssoppa med spenat. Nyttigt och otroligt gott. Receptet finns även i en variant för lowcarb/LCHF.

  • KÖTT
    Kål i lammrulle med persiljesås

    Kål i lammrulle med persiljesås

      Jag köpte en ny fantastisk kokbok häromveckan – Lammkokboken av Rune Kalf-Hansen. När jag var och åt lunch en dag på Kalf & Hansen, det oerhört populära och prisbelönta lunchstället i ett av Mariatorgets hörn på Söder, hade jag tid att bläddra i deras…

  • cheesecake
    torta di ricotta (ricottakladdkaka)

    Torta di ricotta

    Torta di ricotta   Ricottakaka – som en italiensk cheesecake Annorlunda och god till fikat. Gör den helst dagen före den ska ätas. Jag hade en burk ricotta i kylen och funderade på vad jag kunde göra med den som var nytt och oprövat. Jag…

  • ARTIKLAR
    Grön booster shot

    Örtkväll med Paul Svensson och Spisa

    Paul Svensson lär oss tillsammans med Spisa hur man kan kombinera färska örter – både traditionellt men även några annorlunda.

  • GRÖNT
    julsallad med kål och saffransdressing

    Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

    Nu är julmånaden igång! Igår var nästan hela familjen samlad en stund på kvällen, spontant och oplanerat. Det var verkligen roligt. Jag ville att vi skulle känna lite julstämning för det var trots allt 1:a advent. Egentligen ville jag nog mest känna stämning för min…

  • LCHF & LOWCARB
    burrata med kålchips och proscuitto

    Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

    Jag var på Hötorgshallen för att köpa kalvlägg och blev så överväldigad av all mat att mitt huvud kom i spinn. Allt gott jag såg satte igång mitt receptregister i huvudet och jag blev snurrig. Det var som att öppna alla filer på en hårddisk…

  • GRÖNT
    svartkal_chips

    Kålchips av svartkål eller grönkål

    Kålchips är väldigt gott och har idag kommit långt förbi stora hajpen och istället blivit ett självklart tillbehör eller nyttigt snacks. Det går lika bra att rosta grönkål som svartkål, eller till och med stora spenatblad.

  • GRÖNT
    svartkal_med_korv

    Gräddstuvad svartkål

    Gräddstuvad svartkål Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål! Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta svenskt hyfsat närodlat. Svartkål är populär i Toscana så det…

  • GRÖNT
    gratinerad blomkål

    Gratinerat blomkålshuvud

    I jultider ska man vara ute i god tid sägs det! Med detta recept är jag ute i riktigt god tid för jag tänker mig att det kan vara bra att plocka fram efter juldagarna, ha ha. Skämt åsido, men detta är den perfekta lösningen…

  • dessert
    oero_nutella_cheesecake_brownie_bitar

    Nutella cheesecake brownie

    Kakan var mycket lätt och snabb att göra och den blev så himla god. Botten är krispig och frasig av Oreo-kexen och de andra två lagren är mjuka med cheesecake och nutella. Söte mannen har inte fått någon god kaka på länge, länge. Idag ville…

  • LCHF & LOWCARB
    burrata med russin proscuitto och sparris

    Burrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor

    Om du aldrig testat en burrata, denna goda krämiga italienska ost, handtillverkad av buffelmjölk, nästan dagsfärsk, är det minsann dags! Burrata hittar man i en välsorterad ostaffär och eftersom den äts färsk och har kort hållbarhet, måste man oftast beställa den i förväg. Den levereras…

  • burgare
    kalkonburgare_monterad

    Grillad kalkonburgare Cobb Style

    Varför alltid göra likadant? Gör denna jättegoda, annorlunda burgaren på kalkonfärs och med smaker lånade från Cobbsalladen – ädelost, avokadodressing, bacon och syrlig lök. Himla megagott!

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka