- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Chèvrepaj med rostad paprika
Familjens favoritpaj, lätt att göra med milda smaker. Chèvre tillsammans med grillad, inlagd paprika gifter sig med favoritosten och ett krispigt pajskal.
Läs mer20Monika ÖsterheimKrispig lowcarb pajdeg – världens godaste
Krispig! Knaprig! Chrunchy! Jaaa, tack! När man äter lchf eller lågkolhydratkost (lowcarb) längtar man alltid extramycket efter tuggmotstånd och krispighet, lite crunch. Många struntar i att göra paj för det blir ändå inte gott. Ha, säger jag! Gör den här och du vill sedan göra…
Monika ÖsterheimKladdkaka rakt-upp-och-ner
Grundreceptet på världens godaste kladdkaka, rakt upp och ner och utan krusiduller.
Monika ÖsterheimColeslaw med äpple, wasabi och forellrom
Jag fullkomligt älskar den här typen av sallader! Kan det bli nyttigare och fräschare? Jag hade ett par ändbitar färsk lax över och ville ha en matig (lowcarb) sallad till. Jag hittade ett av Lisa Förare Winbladhs gamla recept ur Sydsvenskan som jag sparat – …
Monika ÖsterheimBlomkålsris – genialiskt snabbt utan att riva
Kanske de flesta redan har prövat blomkålsris men om du inte har gjort det bestämmer jag härmed att du ska ge det en chans. Vilken nyttig bra mat! Få kolhydrater vilket betyder att blodsockret hålls i schack och det är bra för alla. Många har…
Monika ÖsterheimViktig insikt om mys
Viktig insikt om mys – min självironiska krönika om när jag plötsligt fattade det där med mys och att jag faktiskt varit en Ernst i förnekelse, he he.
Monika ÖsterheimGenialt sätt att klä en form med bakplåtspapper
Tips till bakplåtspappersstressade personer. Ni som alltid känt till detta trick kan bara medkännande tänka hur det varit för er om ni inte känt till det. Sådana här triviala saker delar man typiskt inte med sig av för det är ju sånt alla känner till,…
Monika ÖsterheimCheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj
Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter. Jag fastnade för den här cheesecaken för den är vacker och den har amarettokakor och shortbread i botten. Det visade sig…
Monika ÖsterheimVitlöksdip
Den här dippen gör jag ofta – till fisksoppa, fisk eller skaldjur. Den är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – ett måste att doppa brödet i :)) Den är även god till grönsaker eller grillat. En enkel, himla god liten majodip med…
Monika ÖsterheimFisk- och skaldjurssoppa
I receptsamlingen behöver man minst en god, snabb och enkel bas till fisksoppa. Basen ska vara lätt att få till och sedan kan valet av fisk och skaldjur bestämma nivån på hur festligt det ska vara. Den här soppan är min favoritbas. Jag har lagat…
Monika ÖsterheimKyckling med brynt smör, hasselnötter och parmesanyoghurt
Den här kycklingrätten har blivit en favorit och jag har nu lagat den fyra fem gånger. Enkelt och himla gott! Den innehåller allt för att göra en glad – krispigt, syrligt, salt, knaprigt, sött och den är vacker att se på. Skippa potatis om du…
Monika ÖsterheimCroissant- och bourbonpudding
Så gott det här blev! Varför kasta gammalt bröd när man kan göra en god efterrätt eller något sött till en brunch? Eller bara något gott till precis när som helst? Jag hade två torra croissant över och kom ihåg att jag sett ett recept…
Monika ÖsterheimKalvlägg med fänkål, vin och citron
Den här rätten är en av våra favoriter. Jag har lagat den många många gånger under 15 år och de flesta vännerna har ätit det hos oss. Rätten sköter sig själv i ugnen och den går snabbt att få till. Den passar lika bra på…
Monika ÖsterheimFrikadeller i soppa med spenat
Frikadeller – härliga, smakrika serveras i en tallrik med mild saffranssoppa med spenat. Nyttigt och otroligt gott. Receptet finns även i en variant för lowcarb/LCHF.
Monika ÖsterheimKål i lammrulle med persiljesås
Jag köpte en ny fantastisk kokbok häromveckan – Lammkokboken av Rune Kalf-Hansen. När jag var och åt lunch en dag på Kalf & Hansen, det oerhört populära och prisbelönta lunchstället i ett av Mariatorgets hörn på Söder, hade jag tid att bläddra i deras…
Monika ÖsterheimTorta di ricotta
Torta di ricotta Ricottakaka – som en italiensk cheesecake Annorlunda och god till fikat. Gör den helst dagen före den ska ätas. Jag hade en burk ricotta i kylen och funderade på vad jag kunde göra med den som var nytt och oprövat. Jag…
Monika ÖsterheimÖrtkväll med Paul Svensson och Spisa
Paul Svensson lär oss tillsammans med Spisa hur man kan kombinera färska örter – både traditionellt men även några annorlunda.
Monika ÖsterheimJulsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing
Nu är julmånaden igång! Igår var nästan hela familjen samlad en stund på kvällen, spontant och oplanerat. Det var verkligen roligt. Jag ville att vi skulle känna lite julstämning för det var trots allt 1:a advent. Egentligen ville jag nog mest känna stämning för min…
Monika ÖsterheimBurrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips
Jag var på Hötorgshallen för att köpa kalvlägg och blev så överväldigad av all mat att mitt huvud kom i spinn. Allt gott jag såg satte igång mitt receptregister i huvudet och jag blev snurrig. Det var som att öppna alla filer på en hårddisk…
Monika ÖsterheimKålchips av svartkål eller grönkål
Kålchips är väldigt gott och har idag kommit långt förbi stora hajpen och istället blivit ett självklart tillbehör eller nyttigt snacks. Det går lika bra att rosta grönkål som svartkål, eller till och med stora spenatblad.
Monika ÖsterheimGräddstuvad svartkål
Gräddstuvad svartkål Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål! Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta svenskt hyfsat närodlat. Svartkål är populär i Toscana så det…
Monika ÖsterheimGratinerat blomkålshuvud
I jultider ska man vara ute i god tid sägs det! Med detta recept är jag ute i riktigt god tid för jag tänker mig att det kan vara bra att plocka fram efter juldagarna, ha ha. Skämt åsido, men detta är den perfekta lösningen…
Monika ÖsterheimNutella cheesecake brownie
Kakan var mycket lätt och snabb att göra och den blev så himla god. Botten är krispig och frasig av Oreo-kexen och de andra två lagren är mjuka med cheesecake och nutella. Söte mannen har inte fått någon god kaka på länge, länge. Idag ville…
Monika ÖsterheimBurrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor
Om du aldrig testat en burrata, denna goda krämiga italienska ost, handtillverkad av buffelmjölk, nästan dagsfärsk, är det minsann dags! Burrata hittar man i en välsorterad ostaffär och eftersom den äts färsk och har kort hållbarhet, måste man oftast beställa den i förväg. Den levereras…
Monika ÖsterheimGrillad kalkonburgare Cobb Style
Varför alltid göra likadant? Gör denna jättegoda, annorlunda burgaren på kalkonfärs och med smaker lånade från Cobbsalladen – ädelost, avokadodressing, bacon och syrlig lök. Himla megagott!
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.