dessert

Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj

In dessert on

Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter.

Jag fastnade för den här cheesecaken för den är vacker och den har amarettokakor och shortbread i botten. Det visade sig att även denna är skapad av Donna Hay. Hennes kännetecken är att recepten alltid fungerar, det blir gott och oftast väldigt vackert (om man lyckas kopiera stylingen från hennes underbara bilder).

Amarettokakor hittar du i delikatessbutiker men finns ofta även i vanliga mataffären med bra sortiment. Man kan också göra egna små amarettokakor. Shortbreads är sådana där skottska smörkakor som de flesta känner igen och de går att hitta i specialaffärer eller i The English Shop på nätet. Eller så gör man egna smörkakor.

Om man inte hittar dessa specialkakor går det bra att göra en vanlig mandelbotten till cheesecaken och slå i en skvätt Amarettolikör för det har man alltid hemma till sin Tiramisu :))

Jag gjorde cheesecaken i september när det var säsong för svenska plommon. Är det inte säsong eller du inte får tag på importerade plommon är såklart cheesecaken god med annan frukt eller bär. Tänk bara att det ska vara gott till mandelsmaken.

plommoncheesecake upplagd på fat

Man kan även göra en liten delikat kompott på torkade plommon (underskattat om det är bra kvalitet) i väntan på de svenska frukterna. Väck de torkade plommonen till liv genom att slå ett par dl kokhett vatten över ca 200-250 g frukt och låt stå en dag tills de mjuknat. Sjud dem sedan i vattnet tills kompotten tjocknat. Smaksätt med vanilj, lite kanel (och eventuellt socker). Man kan blanda torkade plommon med torkade aprikoser.

Alternativt så sparar du receptet till sommaren :))

Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon
8 pers

Botten:
120 g amarettokakor, brutna i bitar
100g shortbread (smörkakor), brutna i bitar
50 g osaltat smör, smält

Fyllning:
400 g ricotta
250 g färskost typ philadelphia, mjukrörd
75 g socker
1 tsk rivet citronskal
2 ägg
1 äggula

Plommon:
5 stora mogna plommon, urkärnade och halverade
1 vaniljstång, halverad och fröna urskrapade
1 kanelstång
90 g mörkt socker

1. Sätt ugnen på 150gr.
2. Lägg kakorna i en mixer/blender och pulsa/mixa tills de är grovt hackade. Tillsätt smöret och kör tills det är blandat med kaksmulorna.
3. Häll blandningen i en tarte/pajform med löstagbar botten, gärna rektangulär (ca 9 x 33 cm). Tryck ut botten i formen och släta till ytan med hjälp av baksidan av en sked som du drar lätt över ytan utan att trycka. Låt vila 30 minuter i kylen.
4. Lägg ricotta, färskost, socker och citronskal i en mixer eller vispa med elektrisk visp. Kör några minuter tills sockret är löst. Tillsätt äggen och den extra äggulan och blanda väl. Häll smeten i mandelbotten och ställ formen på en ugnsplåt i ugnen. Grädda 35-40 minuter eller tills osten har stannat. Låt cheesecaken svalna helt innan den sätts i kylen. Låt den stå i kylen minst en timme så att den blir kall. Går att göra dagen före.
5. Öka ugnsvärmen till 175 grader. Klä en liten ugnsform som har plats till alla plommonhalvorna med bakplåtspapper. Blanda socker och vaniljfrön. Lägg sockerblandningen i botten av formen. Lägg plommonen med den skurna sidan ner. Lägg dit vanilj- och kanelstång. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i 15 minuter. Ta av folien, vänd plommonen och grädda ytterligare ca 5 minuter tills de är mjuka. Låt svalna. Spara såsen.
6. Toppa kakan med plommonen och ringla såsen över. Ibland är skalet på plommon väldigt segt och det kan vara svårt att dela med en sked eller gaffel. Testa innan du serverar. Om det är hårt/segt är det bättre att dela plommonen i mindre munsbitar vid serveringen. Det ser inte lika tjusigt ut men man underlättar för sina gäster och riskerar inte att en plommonhalva kommer flygande över bordet.

plommoncheesecake i kvällsljus

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Det låter himmelskt gott. Allt du gör är smaskens!

    • Monika 9 år sedan

      Åh tack! Så gulligt skrivet. Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka