Gräddstuvad svartkål

Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål!

Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta svenskt hyfsat närodlat.

Svartkål är populär i Toscana så det är naturligt att hitta inspiration i det italienska köket.

Vad kan man hitta på med svartkål?

För det första kan svartkål ersättas med grönkål i alla recept eller tvärtom, de kan självklart även blandas i ett recept. Savoykål kan också få vara med i leken när det är säsong för sen.

Här finns en liten guide med tips & inspiration.

Fräs till exempel kålen med lök och vitlök, så gott tillsammans. Eller gräddstuva den som i det här receptet.

Gör en kålsoppa, Frasiga kålchips eller en Superfinstrimlad i sallad.

Svartkål passar bra till pasta, gnocchi, rökt och kallskuret.

Ät med stekt svamp – mycket gott tillsammans med svartkål.

Kål och ost – match in heaven 1

Toppa olika rätter med ost: Parmigiano Reggiano, chèvre, Fetaost, Halloumi, Västerbottenost, Cheddar eller annan smakrik ost.

Strössla över t ex rostade pumpafrön, valnötter eller pinjenötter för lite tuggmotstånd.

Kålen mättar bra, är supernyttig, billig och går snabbt att tillaga.

För att få lite julkänsla är det såklart gott att smaksätta den stuvade kålen med senap till julskinkan. Svartkål och senap är gott tillsammans, inte bara till jul.

Kål och citrus – match in heaven 2

Servera gärna svartkål och grönkål med syrliga dressingar, såser eller röror. Använd all underbar citrus på vintern när den är som bäst för att pigga upp kålrätterna.

 

Svartkal_skarbrada

Gräddstuvad svartkål

En bunt svartkål 200-300g (min bunt var 200g) och beroende på vad man äter till räcker det till 3-4 pers. Tvätta kålen och torka den lätt. Skär bort den grova mittsträngen. Finstrimla kålen riktigt fint.

Hacka en klyfta vitlök och halv gul lök.

Riv en halv näve Parmigiano Reggiano (parmesan).

1-2 dl vispgrädde (eller vegbaserat).

Gör så här

Fräs kålen rejält i lite olja på medelvärme. I slutet låter du först den gula löken fräsa med en stund, sänk värmen lite och lägg i vitlöken att fräsa med. Är värmen för hög blir vitlöken besk.

Slå över grädde och låt det puttra en liten stund tills kålen har mjuknat men ändå känns pigg (smaka). Öka på med grädde om det behövs. Mot slutet, lägg i parmesan lite i taget, smaka av och låt bli varmt (koka inte).

Smaka till sist av med salt och peppar (salta efter att  osten kommit i eftersom den är salt) och tillsätt några droppar citronsaft eller vinäger så att alltihop piggnar till.

Vill du utesluta ost blir det ändå gott men tänk på att du kan behöva reda såsen.

Tips!

Smaksätt extra om du vill med någon krydda du gillar, kanske något med lite chili eller orange citrus. Smaksätt med både ost och din favoritkrydda. Bara att pröva sig fram.

Serverar du kålen till chark eller rökt kött eller fisk, tänk på att det kan bli väldigt salt tillsammans så anpassa stuvningen till det du äter till.

På bilden ovan äter jag gräddstuvad svartkål med stekt korv toppat med parmesan. Prövar för första gången korven Stockholmare – snäll i smaken men god.

Gräddstuvad svartkål

Gräddstuvad svartkål

2 Kommentarer

  1. Kålhuvudet 4 år sedan

    Toppenbra! Tack för vettiga och lättillgängliga tips!

    • Monika 4 år sedan

      Tack! Så roligt att tipsen kommer till nytta :)) Mitt senaste kåltips är att strimla/hacka (svart- el grönkål), massera in lite olja + salt o peppar. Lägga ut på en ugnsplåt och sedan rosta hacket frasigt i ugnen (rör om några gånger. Hacket håller sig frasigt ett bra tag i en burk i kylen. Jag strösslar det sen över det mesta, till och med toppar mackan. /Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka