Krispig! Knaprig! Chrunchy! Jaaa, tack!

När man äter lchf eller lågkolhydratkost (lowcarb) längtar man alltid extramycket efter tuggmotstånd och krispighet, lite crunch. Många struntar i att göra paj för det blir ändå inte gott.

Ha, säger jag! Gör den här och du vill sedan göra pajer hela tiden. Använd den som grund och laga dina favoritpajer.

Den här pajdegen på mandelmjöl och sesamfrön gör jag varje gång. Den innehåller få kolhydrater, är glutenfri och blir riktigt god. Den smakar inte mandel och det blir bara en svag smak av sesamfrön (en smak jag uppskattar). Degen ska inte jämföras med en vanlig pajdeg för då blir man besviken men om man är beredd på ett pajskal som smakar jättegott på sitt eget vis blir man lycklig.

Det här pajskalet kan med fördel hela familjen uppskatta, även de som inte äter lowcarb. Dessutom är det lätt att göra och går fort. Söte mannen som inte håller kolhydratmängden nere föredrar detta skalet framför ett vanligt, vilket säger en hel del.

För att få skalet riktigt krispigt, tunt och lite hårt (för god crunch) använder jag skirat smör. Pajskalet håller till och med sin crunch i kylen till dagen efter. Gillar man att ta en pajbit direkt från kylen (precis som vissa gillar kall pizza) smakar pajdegen gott och som sagt, den håller sig och geggar inte.

Degen räcker till en vanlig pajform ca 20-22 cm. Det är bra om den har löstagbar kant.

Lagom fyllning till degen är ca 4 ägg + ca 2 dl grädde (eller 1 grädde + 1 creme fraiche) + 2 dl riven ost + ett par nävar valfri fyllning (kött, fågel, grönsaker, skinka, fisk, skaldjur mm) + kryddor. Om inte mängden äggstanning hyfsat täcker fyllningen fyller man på med lite mer grädde. Är det många toppar som sticker upp kan man riva lite ost över för att skydda ytan.

Håll ett öga på pajen i ugnen och täck över formen med ugnsfolie om den får för mycket färg.

 

LCHF pajdeg
4 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 ägg
1 tsk salt
50 g smör (jag använder kallt skirat smör för att få pajdegen riktigt knaprig och gyllene utan att den bränner vid men hinner du inte momentet går det bra ändå, passar extra i ugnen bara)

(Moment om du vill: Skira smöret och låt kallna.)
Smörj pajformen.
Mixa mandelmjöl och sesamfrön. Tillsätt fiberhusk och salt. Mixa. Tillsätt ägget. Mixa. Tillsätt smöret. Mixa.
Tryck ut degen jämnt och tunt i formen. Den enda lite tålamodsprövande delen i det här snabba receptet. Nagga botten med en gaffel. Sätt i kylen medan du gör fyllningen.
Förgrädda i 175 C i ca 5 minuter. Ibland kryper smöret upp på ytan. Vippa formen lite så smöret fördelas på botten. Det går snabbt tillbaka in i degen.
Lägg ditt val av fyllning i skalet och häll äggstanningen över. Grädda 30-35 min (kolla några gånger med sticka mot slutet av tiden). Täck över om det behövs. Pajdegen ska vara ganska mörk men inte bränd (se bild nedan).

När du ska lossa pajen från springformens kant, skär först försiktigt runt om med till exempel en plastkniv eller något annat i hårdplast så du inte repar formens eventuella beläggning).

Man ser till och med på bilden ovan hur krispig pajskalet är :))

lchf pajdeg

 

4 Kommentarer

  1. Annika 9 år sedan

    Precis vad jag alltid letat efter! Ett smarrigt recept på Lchf-pajskal. Det ser ju sååååååååå gott ut. Men allt du gör ser så gott ut. lotskajen är verkligen rätt ord för allt man hittar här hos dig. Längtar till i morgon då min paj ska skapas. Gillar att du har en hel del Lchf recept. Ser fram emot nästa lotskajen-inspiration! Såg din fina text om Malmö/Stockholm. Det kommer inte dröja länge förrän Stockholm, Sverige, har lotskajen som sin start av dagen och sitt recept för kvällen.

    • Monika 9 år sedan

      Tack käraste! Det var verkligen fint skrivet och väldigt uppmuntrande. Hoppas pajen blir bra. Berätta sen! Kram

Pingbacks

  1. […] krispig lowcarb pajdeg – världens godaste […]

  2. […] Här hittar du mitt lchf- och lowcarbrecept på en krispig och jättegod pajdeg. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka