Kanske de flesta redan har prövat blomkålsris men om du inte har gjort det bestämmer jag härmed att du ska ge det en chans. Vilken nyttig bra mat! Få kolhydrater vilket betyder att blodsockret hålls i schack och det är bra för alla.

Många har testat och älskar det. Vissa har testat, tycker det är jättegott men tvekar. Andra gör aldrig om det.

Jag vet varför!

I de flesta recept står det att man ska riva blomkålen på den grövsta sidan av rivjärnet. Det slutar med att man har blomkålsbitar och blomkålsprickar över hela köket (ibland händer det saker med knogarna) och man tänker aldrig mer, dumma jäkla idiotkål.

Ibland står det att man kan köra blomkålen i mixer. Svårigheten med den metoden är att det blir för mycket mixat i botten och för stora bitar på ytan.

Här är metoden som förändrar allt:

blomkålsris i blender

Lägg blomkålsbuketterna (resten av blomkålshuvudet använder du till mos eller något annat gott) i en blender. Fyll upp med vatten. Pulsera några gånger tills du får lagom bitar. Tada!

blomkålsris rinna av

Låt riset rinna av ordentligt. Skaka om några gånger. Klart!

Jag mixar ett helt huvud åt gången och det som blir över åker in i kylen. Låt det bara torka upp en stund så att inte en massa vatten följer med. Jag har sedan färdigt ris att plocka fram till flera måltider (om man är litet hushåll vill säga – annars gör man 2 huvuden :)

Det här är inte min idé (tyvärr), såg det på Youtube för något år sedan. Jag såg det i rätt tid för jag höll på att ge upp för att det var så bökigt.

Om du inte har testat blomkålsris och undrar hur man använder det har jag några enkla tips:

Man kan koka det. Koka upp vatten med lite salt och lägg i riset i ca 10 sekunder när vattnet kokar. Låt rinna av. Blanda eventuellt i en klick smör.

Man kan steka det. Stek det snabbt i lite olja på hög värme så att det får aningen färg men inte så länge att det blir mjukt, kanske 3-5 minuter (beroende på risets storlek). Testa.

Man kan tänka risotto. Det betyder att man fräser lite lök eller svamp (eller annat enligt något recept) och tillsätter riset. Man slår över en skvätt buljong (ev. även vin) och låter det koka in i riset. Sedan slår man på lite till och låter puttra med – precis som man gör risotto. När det är klart rör man i till exempel parmesan.

Principen är att man kan hitta på lika mycket med blomkålsriset som med vanligt ris.

Tips: Smaksätt med favoritkryddorna. Tillsätt aromatiska örter. Blanda riset med grönsaker till en vegorätt. Blanda ris i en sås för lite tuggmotstånd. Gör en indisk curry. Blanda i en klick (ev brynt) smör till fisk. Lägg i riset i en god soppa. Blanda kålen med rester ur kylen, vilka som helst, till en ljummen sallad och gör en god dressing eller sås till.

Det finns miljoner recept på internet, bara att leta. Nu har ICA till och med färdigriven blomkål att köpa. De har ett nytt sortiment som kallas grönhydrater (kul och fyndigt namn). Bra om man har bråttom och bra mycket bättre än att hamna i korvkiosken eller på pizzerian. Jag tror dock att försäljningen sjunker nu när jag berättat om hur lätt man fixar riset i en blender ;-)

Snabbmat! Här stekt blomkålsris med kycklingrester. Gjorde snabbt en sås med Saint Agur (ädelost), kapris, spenat och citron.

blomkålsris med kyckling och Saint Agur-sås

7 Kommentarer

 1. Ingrid Österheim 9 år sedan

  Som vanligt ser det gott ut.
  Har en fråga. Såg på Mästerkocken i veckan där dom skulle laga Risotto.
  Ditt tips påminner mycket likt deras med ett undantag. Där var en av tjejerna som sa – aldrig parmesan – i Risotto! Vad säger du om den synpunkten?

  • Monika 9 år sedan

   Man måste kombinera smaker som passar ihop i en risotto. En klassisk risotto består av buljong, vin och parmesan rakt upp och ner. Jättegott! Svamp och parmesan är till exempel underbart ihop.
   Däremot om man gör en risotto med skaldjur ska det inte vara parmesan. Det var förmodligen det som blev sagt.
   Sedan kan man inte jämföra låtsasris såsom blomkålsris med riktigt risottoris (speciell sort). Jag tog med exemplet för att inspirera till olika varianter när man tröttnat på kokt eller stekt.
   Riktig fint lagad risotto är en höjdare! Har du ätit det någon gång?

   • Ingrid Österheim 9 år sedan

    Nej det är därför jag undrar. Helt riktigt som du säger, så hade dom skaldjur i sin risotto. Jag har aldrig lagat rätten tidigare så det är därför jag vill ha rätt från början.
    Tack för svaret och ha entrevlig helg

 2. Lena Olsson 9 år sedan

  Har länge funderat på att testa blomkålsris…och nu vet jag hur jag gör på bästa sätt. Tack för det!

  • Monika 9 år sedan

   Ja, testa! Kan ersätta ris i de flesta rätter om man inte är så pjoskig med att det inte smakar ris :-) Nyttigt och gott i alla fall och man slipper alla kolhydrater. Jag tycker att blomkålsriset är suveränt att suga upp god sås så varför inte slösa med det istället för mängder med kolhydrater man bara blir trött av. Kram

 3. Anna 9 år sedan

  HA, så bra alltså. Mina kids åt ”ris” utan att märka att dom åt grönsaker. I alla fall så dom ingenting – och jag låtsades som inget. Delat det här smarta tipset på Twitter!

Pingbacks

 1. […] det finns sätt att komma runt det, så köp inte svindyrt blomkålsris i påse. Har du en blender kan du testa det här tricket. Men om du saknar hushållsmaskinen kan du göra som jag: riv i ett durkslag som du ställer i […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka