fågelLCHF & LOWCARBSÅS

Kyckling med brynt smör, hasselnötter och parmesanyoghurt

In fågel, LCHF & LOWCARB, SÅS on

Den här kycklingrätten har blivit en favorit och jag har nu lagat den fyra fem gånger. Enkelt och himla gott! Den innehåller allt för att göra en glad – krispigt, syrligt, salt, knaprigt, sött och den är vacker att se på.

Skippa potatis om du äter lchf eller lowcarb.

Den här gången blev det en vintervariant. Potatisen vändes i lite överblivet ankfett och fick en stund under grillen i ugnen före servering. Det brynta smöret serverades i sifon. Någon gång har jag sotad broccolibuketterna snabbt på hög värme i torr stekpanna strax före servering för att få lite färg. Vill du göra likadant får receptet nedan ändras så ordningen passar.

Jag gillar receptet för det kan varieras och serveras på många olika sätt. På bilden ligger allt blandat som en varm sallad. Annat förslag är till exempel att servera potatis och kyckling tillsammans på ett fat och broccoli med hasselnötter och brynt smör på ett annat. Med andra ord kan humöret, säsongen och tillgången på fat/skärbrädor bestämma upplägget ;-)

Kyckling med brynt smör, hasselnötter & parmesanyoghurt

4 pers

4 kycklingbröst eller motsvarande vikt lårfilé
900 g fast potatis (gärna finpotatis med skal)
smörgåskrasse
600 g broccoli
2 msk olivolja
salt & svartpeppar

Parmesanyoghurt:
1 dl grädde
100 g finriven parmesan
2 dl tjock (turkisk) yoghurt
1/2 citron, skalet rivet
2 tsk honung
1/2 tsk salt

Hasselnötter och smör:
1 dl hasselnötter, rostade
100 g smör, brynt
Har du en gräddsifon blir det jättegott att göra fluff av det brynta smöret (se nedan) och servera nötter till.  Om inte, bara bryn smöret som vanligt och blanda med de rostade hasselnötterna.

Sätt ugnen på 100 gr.
Rosta nötterna, grovhacka dem försiktigt så att de inte blir till grus och sätt åt sidan.
Riv parmesanen och sätt åt sidan.
Skär av små buketter på broccolin och lägg åt sidan. Jämna till roten så de ser ut som stubbar och skiva dem supertunt till remsor på en mandolin. Lägg i isvatten så de blir krispiga. Har du ingen mandolin får du skära remsor eller skivor så tunt du kan.
Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn delarna i olja och smör. Lägg dem i en ugnsform och tillaga klart i ugnen till en innertemperaturen är mot 70 grader (ca 45 minuter beroende på storlek och ugn).
Koka potatisen mjuk i rejält saltat vatten (ca 20 minuter).
Koka upp grädden till såsen, lägg i osten och låt den smälta. Ta av från värmen och låt svalna något. Blanda sedan med yoghurt, citronskal och honung. Salta, smaka av och om du är nöjd, låt den kallna i kylen.
Bryn smöret på medelvärme tills det börjar dofta nötigt och få en svagt varmbrun ton. Blanda ner nötterna och vänd runt dem i smöret och ta av från värmen.
Koka broccolibuketterna mjuka (5-7 minuter beroende på storlek, lite tuggmotstånd kvar) i saltat vatten och håll dem varma.
Ta ut kycklingen och låt vila under folie ca 5-10 minuter. Vänd broccolin i lite olivolja.
Börja lägga upp allt på en stor skärbräda eller stort fat. Lägg potatisen först och krossa den lätt med undersidan av t ex ett glas. Slå smör och nötter över. Lägg upp broccolibuketterna. Skiva kycklingen och lägg upp. Garnera med de krispiga broccoliremsorna och eventuellt lite klippt krasse. Servera med parmesanyoghurten.

Vi drack dessa två vin till och de smakade förträffligt:
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798)
Church Road Grand Reserve Chardonnay Church Road Winery Ltd (nr 95577)

 

kyckling_bryntsmörklick

Längst fram på bilden ser du hur det brynta smöret ser ut när det är kört i en sifon. Man laddar sifonen (inte att blandas ihop med sodasifon) med gaspatroner, häller i innehållet, skakar och ut kommer ett luftigt fluff. Helt ljuvligt gott.

Jag har fått receptet av Paul Svensson. Han gjorde sifonsmöret till sina ugnsbakade ägg på Fotografiskas Restaurangs brunch. Så jäkla gott!

För er som är intresserade gör jag bryntsmörfluffet så här (smöret håller sig i kylen flera dagar):
300g brynt smör
2 hela ägg
1 gula
2 msk citronsaft
salt
2 patroner till sifonen

Bryn smöret och låt svalna till 60 grader (så att inte äggen koagulerar)
Vispa ihop äggen med gulan.
Vispa i äggen lite åt gången när smöret svalnat. Smaka av med citronsaft och lite salt.
Häll smöret i sifonen. Håll smöret ljummet. Trycksätt med gaspatronerna och skaka rejält före servering.

kyckling_upplagd_broccoli_parmesanyoghurt_sifonsmör

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka