ARTIKLARevents

Örtkväll med Paul Svensson och Spisa

In ARTIKLAR, events on

En kväll i oktober (2014) blev jag inbjuden att lära mer om att laga mat med örter tillsammans med kocken Paul Svensson och Spisa. Varvat med teori och föreläsning kom Pauls fantastiska smårätter in på bordet på löpande band. Det ena godare än det andra.

Vi välkomnades med en grön jättegod booster shot och några tilltugg.

Färskpotatis med matjessillbit, senap, gräslök och dill

Första tilltugg var en svensk tapa med matjessillbit på färskpotatis med senap, dill och gräslök. Här tycker jag att snaps är godare än en grön nyttig örtshot, hahaha!

Paul monterar råbiff

Nästa munsbit var en liten god råbiff med kapris, lök, rosmarin och krasse.

Buskkrasse

Vilka vackra blad!

Råbiff upplagd

Paul Svensson i Malmö

Här börjar Paul preppa de varma rätterna. Hans händer är lika känsliga och tjusiga som en pianospelares, det är bara olika konstformer. Av artighetsskäl tittade jag även på maten ;-)

Paul har nyligen haft säsongspremiär på Fotografiska här i Stockholm där han skapar maten i deras restaurang. Han lanserade ett nytt koncept där grönsakerna står i centrum vilket ligger rätt i tiden och är ett nödvändigt tänk. Paul är en stor inspiratör och hans mat i Fotografiskas vackra restaurang är mycket uppskattad. Han är dessutom en riktigt trevlig och snäll skånepåg som är generös med sin kunskap (inte bara den här kvällen).

Torsk, ärtor, bönor och mynta

Första varma rätten är torsk med ärtor, bönor och mynta. Så himla gott och vackert.

Kantareller, lantägg, lakritsrot, dragon och persilja

Nästa rätt är kantareller, lantägg, lakritsrot, dragon och persilja. Återigen supergott.

Päron på grillad sallad med grönmögelost

Den tredje rätten överraskade mig i smak med koriander i mixen. Williamspäron på grillad sallad, grönmögelost, rostade valnötter, koriander och mynta. Fräscht!

Kyckling, morötter, ingefära, koriander och thaibasilika

Nummer fyra ut: Kyckling, morötter, ingefära, cashewnötter, thaibasilika och koriander. Klassiskt gott med traditionella smaker.

Fläsksida med persiljerötter, rotselleri, senap, lagerblad och persilja

Den sista varma rätten före desserten var min favorit. Åååh så gott! Fläsksida, persiljerötter, rotselleri med senapskräm, persilja och lagerblad. Senapskrämen var himmelsk och gjord på Västerviksenap och det gröna. Ah men ge mig några burkar, Paul!

Äppelpizza

Sen kom avslutningen, tjohoo! En äppeltarte säger den här frankofilen eller äppelpizza som Paul kallade sin. Ljuvlig! Gjord på smördeg, Belle de Boskoop-äpplen, citronmeliss och toppad med fänkålsdill och serverad med lite vaniljglass.

Man blir riktigt glad helt enkelt!

Spisa Färska Örter

Man kan läsa mer om #spisaörter Spisas färska ekologiska örter här. Det var Spot & Tell, Agnieszka Baltyn, som bjöd in tillsammans med Kinna Jonsson, nya duktiga bekantskaper här uppe i norr.

Paul Svensson skrattar

Sista frågan till Paul: Medan du fokuserar på maten, kan du skratta samtidigt så jag kan ta en bild? Vilket proffs! :-)))

4 Kommentarer

  1. Ulf 9 år sedan

    KUL Monika, nu e du igång …Gött! nu ”puttrar” det på bloggen igen ; )
    Kram Ulf

    • Monika 9 år sedan

      Tack för uppmuntran Ulf! Det värmer. Jag tycker att det är så roligt att blogga och laga mat. Kram & ha en skön helg

  2. Anne Stewart 9 år sedan

    Ser härligt gott ut! Jag blir sugen på att både smaka och laga …

    • Monika 9 år sedan

      Paul är en mycket inspirerande kock. Allt var så himla gott. Det var meningen att det skulle vara inspirerande så därför bloggade jag om kvällen. Hoppas ni hade en underbar resa. Trevlig helg & Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka