LCHF & LOWCARBOSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

In LCHF & LOWCARB, OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Jag var på Hötorgshallen för att köpa kalvlägg och blev så överväldigad av all mat att mitt huvud kom i spinn. Allt gott jag såg satte igång mitt receptregister i huvudet och jag blev snurrig. Det var som att öppna alla filer på en hårddisk på en gång – overload.

Jag tog mig upp på entréplanet där det vara lite luftigare. Där hittade jag en burrata som fick följa med hem och det blev inga kalvlägg.

Jag älskar burrata, denna krämiga och gräddiga ost.

Rätten jag gjorde var inget speciellt, jag tog bara vad jag råkade ha hemma och som verkade gott till. Jag gör ändå ett inlägg på det för det blev jättegott och jag tänker att det kan vara inspiration till andra burrataälskare. Jag har gjort en liknande rätt tidigare som finns här.

Mängderna är ungefärliga eftersom det inte har stor betydelse.

Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

3-4 pers som förrätt

300 g burrata (ostarna finns i olika storlekar, 300 g tillhör de större, ca 1 hg per person är rikligt som förrätt)
2-3 skivor prosciutto (lufttorkad skinka) per person
ca 2 svartkålsblad per person (4 halvor utan mittsträng) – här ser du hur du gör dem (finns inte svartkål går det lika bra med grönkål)
ca 1- 1,5 msk rostade pinjenötter per person – rosta dem på medelvärme i torr panna tills det doftar gott och nötterna fått lite färg (håll ett öga på dem, bränner lätt)
ca 1/2 mandarin per person – 3-4 filéer (så här skär du filéer)

Dressing:
saften från en mandarin
vispa i några (3-4) matskedar (fruktig) olivolja och smaka av – ta mer om det smakar för mycket mandarin
smaka av med lite fin (sherry)vinäger för att få syra samt salt och nymalen svartpeppar – bara att smaka, eventuellt ta mer av någon ingrediens, smaka igen och vispa tills det blir gott :))
jag tog även ett blad av den färska svartkålen (inte ugnsrostad) som jag finhackade och blandade i för färg (vackert) och textur (lite att tugga på)

Dra isär osten i lagom stora bitar på varje tallrik. Drapera skinkan vid/på osten. Ringla dressingen runt om. Dekorera med pinjenötter och mandarinfiléer. Dra ett par tag med svartpepparkvarnen över rätten. Lägg på kålschipsen och servera. Ligger chipsen i dressingen så mjuknar de snabbt.

Så enkelt, vackert och framförallt gott!

burrata med mandarindressing, kålchips, pinjenötter och proscuitto

Den här lilla rätten fungerar även till jul för mandarinerna sprider en härlig juldoft! Mer julig än så är inte jag.

Burrata med tulpan och stearinljus

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 10 år sedan

    Låter jättegott trots att grönkål inte tillhör mina favoriter.

    • Monika 10 år sedan

      Svartkål smakar annorlunda och sen beror det på hur du har ätit grönkålen. Jag älskar spenat i många former men när den bara är instoppad i något och liksom blivit kokt, är det direkt äckligt. Ge kålen en chans med något av mina recept :)) Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka