OSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Viktig insikt om mys

In OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Viktig insikt om mys

Mys är inget för mig. Eller?

Jag är allergisk mot ordet mys.

Jag har aldrig riktigt förstått mig på det. Mys är för mig så pretentiöst och provocerande, det ställer krav och skapar så höga förväntningar. Jag suckar och fnyser åt klyschorna. Jul- och glöggmys liksom toppar eländet och jag reagerar med lätt andnöd.

När jag skulle skriva rubriken till det här inlägget kom jag faktiskt inte på något bättre än mys att beskriva vår lilla kvällsstund. Så jäkla mysigt. Lördagsmys. Det kändes som mys.

OK, jag skriver mys då!

En Ernst i förnekelse

När jag sedan började söka länkar om ostarna och teblandningen till inlägget inser jag plötsligt att det är jag som är pretto och provocerande. Ha! Sedan tittade jag på bilden. Jösses! Jag är en megamysare i kubik, helt i nivå med Ernst. Min aversion mot begreppet har berott på att jag är begreppetsådär nördig och mysig att andra blir matta. Jag är en Ernst i förnekelse. Så jäkla snobbigt.

Att komma ut som mysare

För att fira insikten kommer jag idag ut som mysare och det känns väldigt skönt.

Monika är en mysare. Jag myser. Jag vågar till och med skapa en egen kategori här på bloggen.

Till själva myset

Men, tillbaka till lördagen och godsakerna på bilden, det som det skulle handla om.

Söte mannen och jag besöker nya kvarter i Stockholm varje helg och under dessa utflykter hittar vi alltid massor med fina specialbutiker, butiker bara en storstad kan hysa.

I lördags var vi en sväng på Söder. Vi besökte The Tea Centre of Stockholm för första gången och köpte bl a deras egen berömda Söderblandning. På hemvägen passerade vi Gamla Amsterdam, ostaffären som är specialiserad på främst holländska ostar. Vi köpte två hysteriskt goda ostar, båda åt det söta hållet, Old Rotterdam (1-åringen tyckte vi var bäst för den var så krämig) samt Ruby Mist Cheddar (jag älskar cheddar).

När jag kom hem läste jag på om våra fynd och när jag läste om Söderblandningen står det att den passar bra till ett glas portvin. Där började tanken på myset. Ostarna var tänkta som dessert, portvin fanns kvar efter helgernas anksåser och nu hade vi dessutom ett te att slänga in i mixen mot himmelriket. Måste testas!

Tropiska frukter och blommor från teet doftar ljuvligt och blandar sig med sötman från portvinet och de lagrade ostarna – cheddarosten med sin syrlighet och stänk av port och brandy och Old Rotterdam, krämig, salt, nötig med touch av kola. Vi sitter nedsjunkna i våra fåtöljer i lilla fina lägenheten, tittar på ett par gamla avsnitt Vänner. Vi skrattar och äter, äter och skrattar. Det snöar ute i vår nya vackra stad. Vi blir varma om kinderna av teet och portvinet. Änglarna i smakhimlen sjunger när vi stoppar in små bitar ost i munnen, smuttar på vinet och klunkar vårt goda te.

Söte mannen tar min hand: – Monika, du och jag i Stockholm 2015

Ni fattar, va?

MYS

 

PS. Jag skrev om myset när vi bott bara några månader i Stockholm. Hur gick det sen? Om du vill veta, skrev jag efter första året om min förälskelse i nya hemstaden.

12 Kommentarer

 1. Susanne 9 år sedan

  Oh kära Monica ,vågar nästan inte läsa dina recept Det låter så gott.
  Just nu så fastar jag så det vattnas i munnen på mig när jag läser om ostarna och portvinet.Ingen mat inget vin inget kaffe eller te inget bröd eller kakor .Endast grönsaksjuce,fruktjuce ,utrensnings te och morotsjuce.
  Men det går .Jag gör det 2ggr per år i 10 dagar.
  Kram på dig .
  Susanne G

  • Monika 9 år sedan

   Herregud Susanne, vilken plåga att läsa när du svälter. Jag minns att du kör din fasta regelbundet. Tack för hälsningen & ha det bra! Kika in efter något gott när du äter igen ;-)

 2. Ulf 9 år sedan

  Gött Monika! men konstig ny insikt? du har alltid varit en mästare i MYS! ; )
  Kramar från Malmö

  • Monika 9 år sedan

   Tack, tack! Ja, det var insikten exakt – har nog alltid varit supermysaren, kanske mer på mitt vis, utan att veta om det. Du och Anna är supermysare! Kram

 3. Ingrid Österheim 9 år sedan

  Även jag älskar ost med mys. Men i min innersta krets är det tyvärr bara jag som äter ost. Jag skall höra i ostaffären här om jag kan få tag i Old Rotterdam. Vill gärna testa smaken.

  • Monika 9 år sedan

   Ost är gott! Old Rotterdam är inte ovanlig så du hittar den säkert. Har de inte den kan de ta hem. Annars har säkert Möllans Ost. Kram

   • Ingrid Österheim 9 år sedan

    Min tanke var att kolla Möllan.
    Kram

    • Monika 9 år sedan

     Jaha! Tänkte kanske att Mobilia har bra sortiment och att du handlar där. Möllans Ost är kanon (saknar). Kram

 4. Syster Yster 9 år sedan

  Ha ha, du är för rolig… men härligt att ni har så mycket MYS & MYSIGT tillsammans i er nya hemstad & i er lilla ”lya”.
  Kram på er båda!

  • Monika 9 år sedan

   Tack syrran! Vi gör så mycket vi kan så att vi inte saknar er där ’hemma’ för mycket. Kram <3

 5. Lotta 9 år sedan

  Så fint!! Jag hatar ju ordet mys oxå men inser att jag har fel. Älskar slutet…. Du och jag i Sthlm :-)

  Men skickar en utmaning till dig. Jag äter inte mejeriprodukter längre …. och du har så mycket gott men med smör och ost.

  • Monika 9 år sedan

   Tack Lotta! Då är vi fler som gillar mys nu! Jag har verkligen kommit ut, ha ha!
   Bra poäng du har angående mejeriprodukter. Jag ska tänka på det. Många äter mejerifritt och det är ganska lätt att byta ut mjölkprodukterna. Jag kanske kan skriva alternativ i recepten om jag vet att det funkar och kanske göra lite fler laktosfria rätter. Antar utmaningen, hjärtat!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka