dessert

Croissant- och bourbonpudding

In dessert on

Så gott det här blev!

Varför kasta gammalt bröd när man kan göra en god efterrätt eller något sött till en brunch? Eller bara något gott till precis när som helst?

Jag hade två torra croissant över och kom ihåg att jag sett ett recept i den fina boken vi fick i inflyttningspresent, Recept från sena kvällar i New York. Jag kom ihåg det för efterrätten var smaksatt med bourbon och det gillar jag jättemycket. Det är en smak jag lärt mig tycka om under alla mina resor till USA.

Har du ingen bourbon hemma kan du ta en skvätt ur en annan flaska som du gillar eller skippa det. Man kan smaksätta med annat också som man tycker om – bara att tänka vad man gillar för kryddor och smaksättning i kakor.

Andra gången testade jag att hälla hackade pecannötter (andra nötter går bra) över brödet före äggsmeten. Söte mannen tyckte det blev ännu godare.

Croissant- och bourbonpudding

2 croissant, helst torra, blir bäst (eller något annat vitt bröd, åt det sötare hållet)
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1-2 msk bourbon (går att utesluta)
2 ägg

Sätt ugnen på 225C (200C för varmluftsugn). Smörj en liten ugnssäker form. Riv croissanterna i större bitar och lägg i formen.
Koka socker och 2 msk av mjölken i en kastrull i ca 5 minuter tills sockret har smält och blivit brunt och knäckigt. Mörknar det inte, höj värmen.
Ta av sockerblandningen från värmen och tillsätt resten av mjölken, grädde och bourbon. Ge smeten ett snabbt uppkok och rör tills det har smält igen. Låt smeten svalna tills den är ljummen (annars blir äggen äggröra).
Vispa äggen i en skål. Häll sakta ner den ljumma gräddblandningen i de vispade äggen, lite i taget medan du vispar.
Häll smeten över croissanterna. Lår dra i 15-30 minuter tills vätskan absorberats. Grädda i ca 15-20 minuter. Passa så att inte puddingen blir för mörk (sockret och eventuellt nötter bränns lätt). Låt puddingen svalna en liten stund och servera.

En liten klick vispad grädde eller en kula vaniljglass är gott till men behövs inte. Smaksak.

bryt croissant i bitar

Bryt croissanterna i större bitar.

närbild på bread pudding

Häll smeten över brödbitarna och låt dem absorbera ägg- och sockerblandningen.

lägger upp bread pudding

Ytan blir underbart knäckig när puddingen svalnat en stund.

bread pudding och bourbon Jim Beam

 

 

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Ser frestande gott ut efter julmaten!

  2. Monika 9 år sedan

    Ja, men farligt gott! Nu har jag gjort det två gånger för att testa med pecannötter (utan att smaka). D sa att det blev ännu godare. Liknar såna där wienerbröd men pecannötter i smak, såna som Allan också gillar. Detta är en variant på fattiga riddare helt enkelt. Vansinnigt gott med croissanter i. Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka