I jultider ska man vara ute i god tid sägs det! Med detta recept är jag ute i riktigt god tid för jag tänker mig att det kan vara bra att plocka fram efter juldagarna, ha ha.

Skämt åsido, men detta är den perfekta lösningen när man tröttnat på julskinkan och försöker komma på vad man ska göra med sista biten. Eller när man vill äta något helt annat mellan julrätterna och ändå har en massa julskinka i kylen.

Sen är det såklart en perfekt vardagsrätt året runt. Har man inte någon skinka hemma, tar man bacon. Jag har ett liknande recept här i på bloggen sen tidigare utan skinka och som skiljer sig lite. Är också jättegott.

ugnsrostad_blomkål

Receptet finns i nya boken Recept från sena kvällar i New York av kändisfestfixaren Linnea Johansson som ordnar middagar och fester i New York. Boken är full med recept och tips på snabb enkel och kul festmat, drinkar och middagar.

Gratinerat blomkålshuvud

4 pers

1 blomkålshuvud
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
ca 250 g skinka eller bacon
2 msk smör
ca 2 dl vispgrädde
1/4 grönsaksbuljongtärning
1 krm cayennepeppar
ca 150 g riven hårdost med smak
salt & peppar

Värm ugnen till 225C.
Koka upp vatten med salt i en stor kastrull. Skär bort stammen men inte mer än att huvudet håller ihop. När vattnet kokar lägg i kålhuvudet och låt försiktigt koka 7-10 min beroende på storleken på huvudet.
Hacka vitlök, lök och skinka. Fräs det en stund i smöret på medelvärme. Tillsätt grädde, buljongtärning och cayennepeppar och låt puttra ca 5 min tills det tjocknar. Smaka av med s & p.
Lägg den lätt kokta kålen i en smord form och häll såsen över. Toppa med riven ost.
Gratinera blomkålen i ca 15 min tills osten fått fin färg.

När jag lagade rätten delade jag blomkålshuvudet i mindre bitar efter att det var kokt. Jag hade bacon i såsen och använde min favoritbuljong Lantbuljong (Renée Voltaire). Istället för att ta cayennepeppar i såsen, sparade jag på krutet och tog en massa Sriracha (stark chilisås) till istället på tallriken (som jag ofta gör). Jag mäter aldrig utan höftar och smakar. Det här blev så gott att jag fick skärpa mig för att inte ta lite till en tredje gång, hehe.

Dagen efter värmde jag resten snabbt i stekjärn. Lika gott!

Vi fick boken av min dotter Sofie och svärson Jesper i inflyttningspresent nu när vi lämnat Malmö och bosatt oss i Stockholm. Boken är signerad av författaren och bokens illustratör Tove Eklund har gjort den fina illustrationen. Vilken fin present.

Linnea Johansson - Recept från sena kvällar i New York

 

7 Kommentarer

 1. Sofie 9 år sedan

  så fint!

  • Monika 9 år sedan

   Tack så mycket, Sofie!

 2. Ulf 9 år sedan

  Äntligen!
  En julrätt som har kombon God + Nyttig!! (okejdå …förutom osten : (
  Tack för tipset Monika!

  • Monika 9 år sedan

   Det ÄR nyttigt Ulf! Om inte rätten kombineras med en massa kolhydrater är fettet i osten inget att ens fundera på. Lågt GI och jämn blodsockernivå ;-) Bästa lunchrätten utan att sedan få dipp på eftermiddan. Kram

 3. Lena Olsson 9 år sedan

  Vilken kul och personlig present. Och receptet måste jag testa låter supergott. Kram och trevlig helg på er!

  • Monika 9 år sedan

   Ja, eller hur Lena! En superfin och verkligen personlig present. Testa receptet – perfekt lunchrätt och nästan köttfritt! Nyttigt och billigt. Ni kan spara pengar till stockholmsresan ;-) Kram

Pingbacks

 1. […] över och kom ihåg att jag sett ett recept i den fina boken vi fick i inflyttningspresent, Recept från sena kvällar i New York. Jag kom ihåg det för efterrätten var smaksatt med bourbon och det gillar jag jättemycket. Det […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka