GRÖNTHÖGTIDERSMÅRÄTTER & TILLBEHÖRvegetariskt

Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

In GRÖNT, HÖGTIDER, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR, vegetariskt on

Nu är julmånaden igång!

Igår var nästan hela familjen samlad en stund på kvällen, spontant och oplanerat. Det var verkligen roligt.

Jag ville att vi skulle känna lite julstämning för det var trots allt 1:a advent. Egentligen ville jag nog mest känna stämning för min egen skull efter all flyttröra under så lång tid, haha.

Söte mannen sprang och köpte en färdig liten julskinka (snabba ryck gällde) och jag gjorde en vacker sallad med julsmaker. Salladen var krispig, fruktig och söt till den ljumma skinkan. Saffranssmaken i dressingen gav rätta julkänslan.

julsallad med kål och saffransdressing

Salladen blev så vacker!

Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

6 pers

7-8 svartkålsblad eller 5-6 grönkålsblad (beroende på bladens storlek). Eller blanda sorterna.
300 g finstrimlad rödkål (gärna tunt på mandolin)
3 apelsiner, filéade
6 torkade aprikoser, hackade i småbitar
4 färska fikon, skivade (ja, man äter skalet)
1 dl rostade hasselnötter, försiktigt delade i bitar (utan att de hackas till grus)
1/2 granatäpple, kärnorna (spara resten att dekorera något med – kärnorna är så vackra)

Dressing:
0,75 dl äppelcidervinäger (eller annan sort men inte balsamsöt)
1 pkt saffran, cirka – börja med halva (man får smaka sig fram, jag tog hela)
3 msk honung
0,75 -1 dl olivolja, gärna fruktig
salt

Skär bort de grova mittstjälkarna på grön- eller svartkålen. Dela bladen i lite större bitar (tänk en större munsbit och att det ska se vackert ut på fatet). Förbered en skål med iskallt vatten. Förväll den snabbt (15-20 sekunder) i kokande saltat vatten. Slå snabbt av kokvattnet och ner med kålen i det iskalla vattnet. Skaka av vattnet och låt den ligga och torka en stund, hjälp till med hushållspapper.

Gör dressingen medan kålen torkar. Vispa ihop honung, saffran (ta inte allt på en gång) och vinäger. Vispa i oljan, lite i taget, så att dressingen tjocknar lite. Smaka av med lite salt. Vispa nu i mer saffran tills du tycker det smakar lagom. Balansera dressingen (sött/syra/salt) med mer vinäger, honung eller olja. Dressingen måste ha rejält vinägerbett annars blir det för sött (tycker jag). Tänk på att en dressing (precis som en sås) ska smaka ”mycket” för att sedan blandas med annat. Låt den stå en stund för att senare smaka av igen.

Strimla rödkålen fint, gärna på en mandolin. Smaka av dressingen igen och korrigera om det behövs.

När den andra kålen har torkat hyfsat väl, blanda den med rödkålen i en skål och slå över lite av dressingen. Vänd runt kålen och låt den dra i dressingen medan du gör resten klart. Slå resten av dressingen i en kanna eller flaska till serveringen.

Filéa apelsiner (här ser du hur du gör). Skär fikonen i skivor. Hacka aprikoserna. Dela nötterna. Ta ut kärnorna ur granatäpplet (till exempel så här superenkelt och så slipper det se ut som ett blodbad i köket).

Blanda aprikoserna och granatäpplekärnorna med kålen och lägg upp på ett stort fat.

Strax före servering (annars färgas allt rött av rödkål och saften från granatäpplet): Lägg på fikonskivor och apelsinfiléer. Blanda lite försiktigt. Strö över nötterna. Häll över lite mer dressing och strö flingsalt över. Servera resten av dressingen bredvid salladen om någon vill ha lite extra (jag till exempel :))

Salladen passar bra till julskinkan eller annat salt/rökt/chark.

Variant på salladen lär komma från en bok som heter Fixa julen.

Första advent

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka