- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Paella på blomkålsris med räkor och kyckling
Jag testar olika recept med blomkålsris och idag har gjort om paella. Det blir såklart inte den klassiska rätten men gillar man smakerna i paella, vill äta mer grönt och är förtjust i blomkål blir detta perfekt. Bra lowcarb!
Läs mer20Monika ÖsterheimLe Rouge i Gamla Stan
Idag den 15 oktober 2015 hälsas vi välkomna av nya ägare – Bockholmengruppen – till anrika Le Rouge i Gamla stan (Stockholm). De har behållit inredningen i källarlokalen som går i Moulin Rouge-stil med röd sammet och gulddetaljer. Däremot är menyn ny – en restaurang…
Monika ÖsterheimHummus – extra god med tahinidressing
Att doppa bröd i hummus är så himla gott. I somras lärde Rina mig hur man kan ta hummus till ytterligare en nivå. Hon gör en tahinidressing som hon breder ut över hummusen innan hon ringlar olivolja över, pudrar med cayennepeppar och avslutar med färska…
Monika ÖsterheimSoppa på grönkål och kronärtskockshjärtan
Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan Grön och nyttig soppa Måndag och en god grön nyttig soppa. Receptet är en bas som kan varieras i smak och tillbehör. Välj tillbehör efter humör och hur hungrig du är. Använd t ex rester – lägg i kokta…
Monika ÖsterheimTahini – gör din egen på 10 minuter
Tahini – sesampasta – är perfekt smaksättare i grytor, soppor, såser, dippor, röror, dressingar o s v. Smakar underbart tillsammans med citron i t ex en dressing. Tahini smakar nötigt och passar till exempel jättebra till grönsaker, bröd, bulgur, couscous och andra gryn. Den kan…
Monika ÖsterheimBak- och chokladfestivalen
Bak- och chokladfestivalen pågår på Stockholmsmässan (Älvsjö) den 8-11 oktober, 2015. Man köper en biljett (160 kr, köp på nätet 140 kr) och får samtidigt även inträde till mässan Hem, Villa & Bostadsrätt. På de olika festivalscenerna får man lära sig massor om bakning av flera…
Monika ÖsterheimBrösarps gästgifveri
På Brösarps Gästgifveri i lilla skånska orten Brösarp har tiden stått stilla, åtminstone delar av matsedeln. Precis som det ska vara. Hit kommer man för att äta Skånes bästa äggakaka eller en traditionell österlensk Blå tallrik med sill, ål, lax, löjrom, ägg med ost och kavring.…
Monika ÖsterheimCurbside foodtruck
Curbside Foodtrucks burgare kan varmt rekommenderas för deras goda kött – saftigt och perfekt stekt. På Stockholms gator vimlar det av populära foodtrucks. För att hålla koll på dem alla finns det appar och olika sajter till hjälp. Det kan även vara bra att känna…
Monika ÖsterheimSnabb kaffeglass
Snabb kaffeglass är precis vad det låter. Glassen vispas snabbt ihop med kondenserad mjölk, vispgrädde, vanilj och en skvätt kaffe. In i frysen tre timmar – ingen glassmaskin eller att man ständigt måste röra.
Monika ÖsterheimPommes Boulangère – potatisgratäng
Pommes Boulangère är en fransk klassisk potatisgratäng med krispigt gyllene täcke, bakad i ugn med bara buljong, helt utan grädde och ost. Den här är smaksatt med skånska smaker – Pantofflesalt, buljong och lök stekt i äppelbalsamvinäger från Kivik – men man kan smaksätta potatisgratängen efter humör och dagsform.
Monika ÖsterheimKrispiga broccoli- och ostbiffar
Vegetariska krispiga broccoli- och ostbiffar att äta varma eller kalla, med en god sås eller dip. Lägg biffarna på mackan eller i en wrap – perfekt till lunchen. Bygg en vegetarisk hamburgare. Stek några knapriga baconskivor till. Lätta att göra i ugnen, håller flera dagar i kylen. Broccoli- och ostbiffarna är lowcarb och kan göras glutenfria.
Monika ÖsterheimMatig sallad med kyckling
Den här salladen är härligt matig så att du blir mätt. Den innehåller en massa gott – kål (svartkål eller grönkål eller båda), kyckling, bacon, romansallad, krämig dressing och parmesanchips eller krutonger. Den är en bra lowcarb-sallad och är smakmässigt fint balanserad.
Monika ÖsterheimRawfood: Pizza med valnötter, cashewpesto, ruccola & tomat
Smarrigt torkat nöt- och fröbröd, en underbar pesto på cashewnötter med citron, basilika och chili, och sedan toppat med grönt – fräscht och nyttigt! Receptet har jag fått av Linda Nilsson som driver Raw Food House i Malmö. Receptet finns med i hennes aktuella receptbox.…
Monika ÖsterheimRaw food house i Malmö
Linda & Jonathan Nilssons populära Raw Food House i Malmö har funnits i 4,5 år. Som man hör på namnet serveras endast rå kost, så kallad raw food. Det som för snart fem år sedan verkligen stack ut som väldigt speciell mat och kanske i…
Monika ÖsterheimRaamen och Korvkiosk i Ringens köpcentrum
Ringens köpcentrum vid Skanstull på Södermalm i Stockholm ska bli en matmötesplats och öppnar senare i höst. Jaha, är det en stor nyhet? Ja, det kan man verkligen säga. Det har spekulerats ett tag nu om vilka som ska vara med för det har pratats om…
Monika ÖsterheimSallad med krossad gurka och varmrökt lax
Krossad gurka eller smashed som det kallas på engelska är supertrendigt just nu. Jaha, ny grej man ska göra och vad är det för skillnad mot de vanliga skivorna? Jättestor skillnad, vill jag påstå. Gurkan har fått bank så den är saftigare, sådär lätt mosad…
Monika ÖsterheimInvigning av Playhouse Teater & Kök
Playhouse Teater & Kök på Drottninggatan i Stockholm invigdes den 9 september. Playhouse Teater har funnits i 15 år men nu har de flyttat in i ombyggda lokaler och dubblerar antalet platser. Nytt är också att Playhouse i egen regi öppnar café och restaurang i lokalen.…
Monika ÖsterheimThe Playhouse menu
Playhouse Teater & Kök på Drottninggatan i Stockholm invigdes den 9 september. Playhouse Teater har funnits i 15 år men har nu flyttat in i nya, helt ombyggda lokaler. Nytt är också att Playhouse i egen regi öppnar café och restaurang i lokalen. Maria Kaiser är…
Monika ÖsterheimPenne med ädelost och vindruvor
Penne med ädelost Penne rigate-pasta med mycket gott Krämig ostpasta med söta vindruvor och knapriga nötter är perfekt en köttfri dag eller om du är vegetarian. Pennepastan blir dessutom färdigt på en kvart om du har ugnstorkat druvorna i förväg. Vindruvorna Torkade vindruvor är så…
Monika ÖsterheimÅrets Blossa till ditt afternoon tea, kanske?
Årets Blossa 15 till ditt afternoon tea, kanske? Jag är tokig i olika smaker och smakkombinationer och går gärna igång på sånt här. Att mysa och dricka glögg till nybakade scones med ost och marmelad eller en rostad macka med lax och dill, som de…
Monika ÖsterheimMorotssoppa med apelsin och salsiccia
Knallgul glad soppa med morötter, apelsin och brynt lök, smaksatt med ingefära, stjärnanis och lite chili, toppad med knaperstekt salsiccia (eller bacon) och gräslök. Gör soppan vegetarisk och strö istället över rostade frön och nötter.
Monika ÖsterheimStrandhuset i Sibbarp i kanten av Malmö
Sensommaren lider mot sitt slut och det är dags att ta säsongsfarväl av sommarens favoritmatställen och uteserveringar. Strandhuset i Sibbarp är ett av dem, en liten pärla i utkanten av Malmö. Bakom Strandhusets succé finns delägarna Pim Sahlgren (bild nedan), kock och Nina Christensson, känd…
Monika ÖsterheimNutella cupcakes
Choklad och nutella kan väl inte bli annat än jättegott? Här i ljuvlig cupcake-variant. Lätta att baka, påstår denna bakamatör.
Monika ÖsterheimPasta med kabanossås
Pastarätt med sås på kabanosskorv, tomat, citron och gräddfil – jättegod twist på korvstroganoff. För många har vardagen nu kommit igång på allvar med jobb och skolstart och då vill vi ha tips på snabba och bra middagar. Den här pastarätten är snabb och lätt…
Monika ÖsterheimLilla Ego i Vasastan, Stockholm
Lilla Ego, kvarterskrogen där Tom Sjöstedt och Daniel Räms lagar mat på högsta nivå, båda med titeln Årets Kock. Daniel vann 2013, Tom 2009 som även var medlem i Svenska kocklandslaget och nu har flera medaljer i bagaget från både VM och OS (se morakniven nedan). Första…
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.