LCHF & LOWCARBSÅSSMÅRÄTTER & TILLBEHÖRvegetariskt

Tahini – gör din egen på 10 minuter

In LCHF & LOWCARB, SÅS, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR, vegetariskt on

Tahini – sesampasta – är perfekt smaksättare i grytor, soppor, såser, dippor, röror, dressingar o s v. Smakar underbart tillsammans med citron i t ex en dressing. Tahini smakar nötigt och passar till exempel jättebra till grönsaker, bröd, bulgur, couscous och andra gryn. Den kan även användas i sötsaker, desserter och bakverk.

Att ha en burk tahini i kylen är alltså perfekt eftersom det kan användas till så mycket.

Det som de allra flesta känner till är att tahini är en av ingredienserna i hummus – kikärtsröra – och i baba ganoush – aubergineröra. Många vet nog däremot inte hur lätt och snabbt det är att göra sin egen. Har du inte lust att göra egen tahini, finns den att köpa färdig i de flesta större butiker.

Här är mitt recept på hummus – extra god med tahinidressing.

Sök på nätet, finns massor med inspiration hur du kan använda tahini och testa dig fram. Hittar du något gott så hör av dig så kan vi testa tillsammans. De här länkarna inspirerar till att testa lite nytt:

Kikärts- och parmesanostkräm

Tahinidressing med gurkmeja

Dadelgodis med tahini

Magisk tahinisås

Korianderlimesås

 

Tahini

3 dl sesamfrön, hela eller skalade (hela är mycket nyttigare än skalade men smaken beskare – prova dig fram)
4 msk neutral olja
1 nypa salt

1. Rosta sesamfröna i torr stekpanna på medelvärme i ca 5 min under omrörning. Se upp så att de inte bränns. Börjar dofta när de är klara. Låt svalna en stund.

2. Häll fröna i en mixer och mixa 1 min. Skrapa kanterna och mixa ytterligare 1 min.

3. Tillsätt oljan och salt. Mixa igen några min. Skrapa kanterna några gånger under mixningen. Mixa tills blandningen är helt flytande, ca 3-5 min totalt.

Tahinin håller några veckor i kylen. Har den separerat är det bara att röra runt tills det är blandat igen.

Tahini i skugga

2 Kommentarer

  1. Nina 9 år sedan

    Ibland blir man alldeles ställd. Jamenvisstsåklartvarförharjaginteenstänkttankenförut? Tänker man. Tänker jag iallafall. Jag som fullkomligt älskar en riktigt god Babaganoush och Hummus. Och jag gör jättegoda sådana. Det gör jag faktiskt. Men TÄNK vilket lyft det kommer att bli med egentillverkad Tahini. Yessss. Thank you! Du är så himla BRA M! Tack för tipset och för inspirationen!

    • Monika 9 år sedan

      Javisst blir man paff när saker är så enkelt. Jag tycker att vissa köpe-tahini inte smakar så gott så jag gillar att jag kan kontrollera smaken. Tar bara minuter. Tar gärna recept på bästa baba ganoush om du kan tänka dig att dela. kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka