BRÖDGRÖNTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖRvegetariskt

Rawfood: Pizza med valnötter, cashewpesto, ruccola & tomat

In BRÖD, GRÖNT, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR, vegetariskt on

Smarrigt torkat nöt- och fröbröd, en underbar pesto på cashewnötter med citron, basilika och chili, och sedan toppat med grönt – fräscht och nyttigt!

Receptet har jag fått av Linda Nilsson som driver Raw Food House i Malmö. Receptet finns med i hennes aktuella receptbox. Jag äter alltid en lunch där när jag besöker Malmö och har blivit nyfiken på tekniken och kreativiteten bakom rå kost-konceptet. Det är roligt att lära sig nya grejor. Här har jag skrivit mer om Raw Food House och konceptet.

Det är min fina vän Annika som introducerat mig och den här ”pizzan” älskar vi. Annika och hennes man var och hälsade på oss i Stockholm i helgen och då ville jag överraska henne med pizzan. Hon är vegetarian, äter inte mjölkprodukter eller något med gluten så det är en utmaning att bjuda på mat. Första gången de var hos oss sa söte mannen att det enklaste var nog att gå ut och klippa lite gräs till henne, ha ha. Men skämt åsido, det är verkligen jobbigt att hela livet behöva begränsa maten av hälsoskäl och alltid känna sig till besvär. Hos mig är det inget besvär i alla fall.

rawfood pizza med cashewpesto

Brödet är lätt att göra men kräver framförhållning eftersom det ska blötläggas (över natten) och sedan torka (15 tim). Som tack för ansträngningen håller brödet sig sedan i ca 2 månader (om det torkat helt) i en glasburk i skafferiet. Det går även bra att frysa. Det blir 4 bakplåtar bröd. Jag gjorde två ena dagen, förvarade smeten i kylen och gjorde ytterligare två dagen efter. Halvera receptet om du bara vill göra en omgång.

En blender kör smeten till finare gröt men en mixer går också bra även om smeten blir aningen grövre. Mixa i omgångar om det är svårt att få till en jämn smet.

Går du inte igång på brödet, gör peston! Den är otroligt god och med några få enkla råvaror skapas smakmagi. Receptet ger en stor sats som även passar bra till en sallad, som topping på kex eller som dipp till grönsaker. Kan förvaras i kylen runt 2 veckor.

 

Rawfood pizza med cashewpesto

Pizzabotten:
2 dl bovete
3 dl valnötter
3 dl solrosfrön
7 dl vatten
4 tomater
1 dl soltorkade tomater
3 dadlar
½ rödlök
3 msk tamari (soja)
1 tsk örtsalt
1 msk herbes de Provence
1 msk lökpulver
2 finmixade morötter
4 dl linfrön (jag använde krossade linfrön som jag hade hemma)
3 msk psylliumfröskal (jag tog fiberhusk som är samma)

1. Blötlägg bovete, solrosfrön och valnötter i minst 6 tim eller över natten. Skölj noga i en sil och låt rinna av.

2. Blötlägg de soltorkade tomaterna i 30 minuter.

3. Lägg bovete, solrosfrön och valnötter i blendern tillsammans med vatten och mixa till en slät nötgröt. Häll gröten i en stor skål.

4. Lägg tomat, soltorkad tomat, dadlar, lök, tamari, kryddor och morotspurén i blendern och mixa till en tjock tomatsås. Häll såsen över nötgröten.

5. Mal linfröna till ett fint mjöl (jag mixade  bara i krossade linfrön) och knåda ihop det för hand med nötgröten och tomatsåsen. Låt degen svälla i 1–2 timmar.

6. Fukta händerna el använd något mjuk redskap och tryck ut degen på bakplåtspapper på bakplåtar el galler, 0,5 cm tjockt. Använd en stekspade för att få jämn yta och fina kanter. Man kan göra cirklar eller en hel bakplåt. Gör du en hel bakplåt, dela smeten på mitten el i fyra delar (skapa ett litet mellanrum mellan bitarna bara) så torkar den snabbare.

7. Torka pizzabrödet i torkugn i 10 tim eller i vanlig ugn på låg värme (jag torkade på 45 grader i ugn – rawfood ska egentligen inte gå över 42 grader men det gick inte med min ugn).
Vänd brödet, ta bort pappret och torka vidare i 5 tim tills pizzabrödet är helt torrt.

Pesto:
5 dl naturella cashewnötter
1½ dl hackad basilika
½ röd chili
juice från 1 citron
en gnutta svartpeppar
1 tsk salt
½ dl olivolja

1. Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa till en fast pesto.

Servering:
cocktailtomater
ruccola
oliver eller olivtapenade
en gnutta svartpeppar
1 msk olivolja

Skär pizzabrödet i stora bitar och bred på peston. Lägg på ruccolasallad, basilikablad och delade/hackade cocktailtomater. Toppa ev med oliver eller olivtapenade (hade inte jag på). Strö på lite mald svartpeppar och ringla olivolja över.

I restaurangen har jag fått pizzan med finskuren rödlök, kapris, svamp och andra godsaker. Det är bara att lägga på goda grejor man gillar och som går bra ihop med peston.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka