SMÅRÄTTER & TILLBEHÖRvegetariskt

Pommes Boulangère – potatisgratäng

In SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR, vegetariskt on

Pommes Boulangère

Potatisgratäng utan grädde och ost

Pommes Boulangère (uttalas ungefär påm boulantjääär) är en fransk klassisk potatisgratäng med krispigt täcke, bakad i ugn med bara buljong, helt utan grädde och ost. Idag har jag smaksatt med skånska smaker – Pantofflesalt, buljong och lök stekt i äppelbalsamvinäger från Kivik.

Men man kan smaksätta sin Pommes Boulangère efter humör och dagsform.

Skåne

Hemlängtan till Skåne? Ja, det händer ofta. Utöver familj och vänner (hjärtat brister ibland) saknar jag maten, både i Skåne och Danmark. Jag kan sakna mina skånska produkter när jag lagar mat. Jag längtar efter den knasiga mixen av mat från alla världens hörn som Malmö bjuder.

Det måste bli något skånskt idag. Jag tänkte först göra rabbemos (tänkte på min mormor) men det väntar jag med till en annan dag. Jag bestämmer mig för fransk pommes boulangère med skånsk touch – close enough :))

Smaker från södra Sverige

Smakbidragen från söder blir idag buljong av gris (finns i Danmark), äppelbalsamvinäger från Kiviks Musteri och den underbara potatiskryddan pantofflesalt från Österlenkryddor (finns webshop). Jag serverar en rejäl griskotlett med ben och fettrand till mina Pommes Boulangère. (inga produkter är sponsrade)

Det mesta är gott till gratängen, anpassa bara smaken – kryddor, vinäger och buljong. Smakar buljongen gott kommer potatisen att smaka lika gott.

Pantofflesaltet innehåller dillfrö, libbsticka, citrontimjan och dragon. Ni hör ju själva hur gott det låter till potatis och gris. Självklart piffar örtsaltet även upp höstens rotsaker.

Gör potatisen vegetarisk genom att använda grönsaksbuljong.

Pantofflesaltet är ett salt blandat med örter så om du väljer annan krydda utan salt, glöm inte att salta.

 

Pommes boulangère – potatisgratäng

4 pers

1  kg potatis
2 gula lökar
1 klick smör el 1 skvätt olja
1 msk äppel(balsam)vinäger (el annan vinäger)
3-4 dl buljong
3 tsk Pantofflesalt (eller annan krydda + salt)
ca 50 g mjukt smör

Gör så här:

1. Skala potatisen och skiva den tunt (3 mm), helst på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten i ca 1 tim (eller så lång tid du har) så att stärkelsen går ur.

2. Skala och skiva lökarna tunt och stek dem i smör eller olja på hög värme så att den börjar karamellisera, bränn inte. Efter 5 min, sänk värmen, slå försiktigt vinägern över och låt fräsa med.

3. Sätt ugnen på 200C. Koka upp buljongen och smaka av.

4. Slå vattnet av potatisskivorna och torka dem noggrant. Varva potatis med löken och Pantofflesaltet (el annan krydda och salt) – cirka tre lager potatis och två med lök, börja och avsluta med potatis. Se till att de minsta potatisskivorna inte hamnar överst.

5. Slå den heta buljongen över potatisen. Tryck till lite. Klicka det mjuka smöret på det översta lagret och pensla så att det täcker potatisskivorna.

6. Gratinera i 35 min. Ta ut formen, testa potatisen (ska vara mjuk) med hjälp av en sticka och kolla mängden vätska. Är det väldigt mycket kvar så luta formen försiktigt och lyft upp lite överflödig buljong i kanten med en stor sked.

7.  Sätt in formen en stund till (5-15 min beroende på hur färdig potatisen känns) och se nu till att översta lagret blir krispigt och gyllene (anpassa ev värmen).

 

Skånsk pommes boulangère

 

Annat gott med potatis

En av mina mest klickade och populära rätter är Gratinerat potatismos där jag gör en supergod gratäng på överblivet potatismos.  Låt mig även tipsa om ett inbakat potatistillbehör tillsammans med en fin köttbit till fest. Lite mer jobb men väldigt gott och ser proffsigt ut på tallriken.

1 Kommentar

  1. Monika 8 år sedan

    Förstår att du har hemlängtan ibland! Skåne är så fint och även Danmark.
    Själv längtar jag aldrig tillbaka till norr som vi lämnade för 30 år sedan.
    Har hamnat på rätt plats!
    Ska testa den gratängen!
    /Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka