restauranger

Bak- och chokladfestivalen

In restauranger on

Bak- och chokladfestivalen pågår på Stockholmsmässan (Älvsjö) den 8-11 oktober, 2015. Man köper en biljett (160 kr, köp på nätet 140 kr) och får samtidigt även inträde till mässan Hem, Villa & Bostadsrätt.

På de olika festivalscenerna får man lära sig massor om bakning av flera kända konditorer. Tävlingen Årets Konditor pågår och idag fredag kl 15 är det prisutdelning. Det finns en hörna för barnen att prova på att göra marsipanfigurer.

Öppettiderna är idag fredag 10-18, imorgon lördag 10-18 och på söndag 10-17.

Jag visar några bilder på godsaker i ett urval från festivalen. Inga produkter är sponsrade.

Rödbetssnäckor

Jag startade gårdagen med ett föredrag där Arla presenterade årets Konditorrapporten för sjunde året i rad. Årets rapport har det övergripande temat Fun Baking. Fun Baking är ett begrepp som står för påhittighet, kreativitet och matglädje.

Arla berättade om de hetaste trenderna tillsammans med några av branschens främsta konditorer – Roy FaresSara Hultberg (Årets Konditor 2014, aktuell med ny kokbok – Kola, fudge, knäck och bräck), Magnus Johansson (Nobeldesserten, OS med Kocklandslaget) samt Cecilia Andersson (Årets Konditor 2012, ej närvarande).

Konditorerna har skapat var sitt bakverk på fyra undertrender till Fun Baking: Hybriderna kommer, Blommor och blader, Boostade bullar och Japaner, japaner, överallt japaner

Ovan ser ni Magnus Rödbetssnäckor med chiafrön, mandel och linfrön toppade med kokosflingor och quinoapuffar från temat Boostade bullar som jag köpte för att testa i Magnus Johansson Bageri och konditori på mässan.

Efter Arlas genomgång fick vi smaka några av bakverken. Först ut är Roys Munkla som är en hybrid på brioche, doughnut och semla. Otroligt god!

Roy Fares munkla

Nästa bakverk var Magnus vackra Cheesecake på lingon, kanel och citron med crumblebotten på rostat teffmjöl.

Magnus Johansson Cheesecake med lingon

Tredje godsaken stod Sara hultberg för: Chokladfudgetårta med pistage, carob och vispad smetana med hallon. Den här lilla kakbiten är inspirerad av rawfood som är en växande trend.

Chokladfudgetårta

Den sista undertrenden var den japanska matkulturen som influerar oss i allt högre grad. Smakinfluenserna är t ex ingefära, matcha och miso. Cecilia har skapat en underbar Matcharulltårta (och ingefära) som blev min favorit och vinnaren i mitt sällskap.

Matcharulltårta

Cecilia Anderssons Matcharulltårta

På bilden ser ni Roy, Sara och Magnus när de berättar om sina kreationer.

Arlas Konditorrapporten 2015

Ett företag som heter Cake Art drivs av Liv Sandberg. Hon visade verkligen vad Fun Baking handlar om. Dödskalletårtan var superhäftig. Bilden efter är hennes cake pops.

Cake Art Dödsskalle

Cake Pops från Cake Art

Det fanns mest praliner på mässan. I enorma mängder.

Jag pratade t ex en stund med Jeanna Kanold från det anrika göteborgska familjeföretaget Kanold med anor från 1901. Jeanna drog liv i det gamla varumärket och har tillsammans med döttrarna nu drivit Flickorna Kanold i 17 år. De visade också prov på stor kreativitet. Fantastisk choklad!

Kanold praliner

Kanold skylt

Efter pralinerna kom marsipan. Även den i mängder.

Marsipan 1

Marsipan 2

Titta vilken fin chokladförpackning! Finns i Berikssons knökfulla monter med bara kvalitetschoklad, därav många prisbelönta. Håll andan och gå in och bläddra igenom sortimentet här.

Beriksson choklad

Till sist: Vilken populär smak fanns överallt, verkligen överallt, i olika form och förpackning, ibland tillsammans med lakrits?

Salted Caramel – tydligen forfarande på topp.

En av vinnarna i den kategorin är Chokladfabriken i Stockholm – håll-käften gott (som man skulle sagt i Danmark).

Kanold salted caramel

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka