dressingfågelGRÖNTLCHF & LOWCARBsallader

Matig sallad med kyckling

In dressing, fågel, GRÖNT, LCHF & LOWCARB, sallader on

Matig sallad med kyckling, grönkål och bacon

Salladen är perfekt på lunchen

Den här salladen är härligt matig så att du blir mätt. Den innehåller en massa gott – kål (svartkål eller grönkål eller båda), kyckling, bacon, krämig dressing och parmesanchips.

Säsongen får avgöra om jag har kål eller romansallad i den här salladen. I övergången från sommar till höst lägger jag till finskuren grönkål (eller svartkål) och vips känns salladen mer höst, men ändå fräsch. Romansalladen är fortfarande fin i slutet av sin säsong så vi njuter ett tag till. Blanda gärna grönsallad med kål.

Här finns en bra säsongsguide.

Är inte rå grönkål svårt att äta?

Om man ska fixa att äta grönkål rå måste den finstrimlas så tunt du kan. Stora råa grönkålsblad i en matig sallad är stabbigt och oätligt. Det är en anledning till att man fördärvar lusten för många att äta kål. Tunt strimlad smakar kålen helt annorlunda.

Krutonger eller ostchips

Istället för krutonger gör jag parmesanchips, ett mycket bra alternativ för lowcarb. Har du inte tid att göra egna ostchips, köp färdiga (t ex Groksi) och bryt dem i bitar.

Smakmässig balans

Salladen har allt, tycker jag – den är matig, har bra sälta och syra och enda tomat tillför fin sötma. Dressingen ger krämighet och chipsen eller krutonger ger salladen crunch.

Söte mannen åt ett par brödskivor till, det mättar mer om man är väldigt hungrig. För övrigt tycker han att grönkål är jobbigt att äta för man måste tugga så mycket men jag lockade med kaka till kaffet så han kämpade på ;-)

Här finns några andra goda och matiga sallader med kål:
Bryssel- och grönkålssallad
Sallad med spetskål, brynt smör, hasselnötter och gris

 

Matig sallad med kyckling

Matig sallad med kyckling


Matig sallad med grönkål, kyckling, bacon & parmesanchips

4 pers

500 g kyckling, valfri del, i bitar
1 pkt bacon (140g)
1 stor el 2 små tomater
ca 8 blad romansallad
ca 8 dl repad, riktigt finskuren och hackad grönkål

Dressing:

1 msk fransk senap
2 msk citronsaft
1 dl olja
1 liten vitlöksklyfta, finriven el finhackad
50 g Parmigiano Reggiano (parmesan), finriven
0,5 dl creme fraiche
(valfritt – några tsk agavesirap el honung om sötma önskas)
salt & nymalen svartpeppar
1-2 msk vatten

Parmesanchips:

150 g Parmigiano Reggiano (parmesan), grovriven

Gör så här:

Se till att ingredienserna till dressingen har rumstemperatur och ta även fram bacon och kyckling innan tillagning.

Bada sallad och kål och torka dem i en slunga. Repa sedan grönkålen genom att ta bort alla stabbiga bladnerver, bara dra av dem med fingrarna och gör ingenting om de går sönder. Kärna ur tomaten och skär den i små tärningar.

Till dressingen pressar du citronsaft och hackar eller river vitlöksklyftan. Finriv därefter parmesanosten. Lägg klicken rumstempererad senap i en bunke och vispa i citronsaften. Vispa sedan i olja, först droppvis så att dressingen går ihop och tjocknar. Fortsätt med att vispa i creme fraiche, vitlök och sedan osten. Smaka av dressingen med citronsaft, salt och peppar. Späd till sist dressingen med vatten till en bra konsistens.

Sätt ugnen på 175 C. Riv osten grovt och sprid ut den tätt i ett jämnt lager på en ugnsplåt på bakplåtspapper. Baka osten tills den smälter och får aningen färg. Låt osten svalna.

Stek baconet krispigt och lägg det att rinna av på hushållspapper. Klipp baconet sedan i bitar när det svalnat.

Skär kycklingen i bitar och stek det, enkelt kryddad med salt & svartpeppar.

Rulla grönkålen hårt till cigarrer och strimla den så fint du kan. Kör ett extra varv sedan och hacka den. Lägg kålen i en bunke och droppa lite olja och citronsaft över och massera kålen med lätt hand. Är det den varmare säsongen och du använder romansallad istället, skär romanbladen i bitar. Du kan givetvis blanda sorterna.

Lägg upp sallad och kål på fat. Lägg sedan på kyckling, tomat och bacon. Bryt bitar till små chips av den bakade parmesanosten och strössla över salladen. Servera dressingen bredvid i små skålar.

Sallad med grönkål och krämig dressing

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka