GRÖNTLCHF & LOWCARBSOPPAvegetariskt

Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan

In GRÖNT, LCHF & LOWCARB, SOPPA, vegetariskt on

Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan

 

Grön och nyttig soppa

Måndag och en god grön nyttig soppa. Receptet är en bas som kan varieras i smak och tillbehör. Välj tillbehör efter humör och hur hungrig du är.

Använd t ex rester – lägg i kokta potatisbitar, stekt fläsk- eller baconbitar, annat färdiglagat kött eller korv. Ät bröd till eller lägg krutonger i soppan. Toppa kanske med rostade nötter och frön.

Soppan är god som den är enligt receptet men jag har testat två smaksättningar för variation*. Den ena genom att ringla över en tahinidressing (rör tahini med citronsaft och späd med vatten) vid servering som ger en nötig smak och rejält med syra. Den andra varianten gjorde jag med torkad mynta som också blev bra. Smakerna får anpassas till tillbehören.

Värmer du soppan, värm försiktigt utan att koka.

 

Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan

4 port (beroende på tillbehör)

1 brk kronärtskockhjärtan (ca 400 g)
1 lit hackade grönkålsblad (ca 3 stora blad)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (frivilligt)
1 msk olja
1 lit buljong
1,5 tsk salt (beroende på hur salt din buljong är)
1-2 nypor cayennepeppar
2 tsk balsamvinäger
1 dl grädde el veg. alternativ
1,5-2 dl riven mild ost

Gör så här:
1. Låt kronärtskockorna rinna av
2. Bada, torka och repa grönkålen (ta bort de tjockaste stänglarna). Hacka bladen.
3. Hacka löken och vitlöken.
4. Hetta upp lite olja i en kastrull. Fräs den gula löken blank och mjuk. Fräs med vitlöken någon minut mot slutet.
5. Häll i grönkålen och fräs tills den sjunker ihop och mjuknar lite – ca 10 min.
6. Klipp el skär kronärtskockshjärtanen i mindre bitar. Lägg i kastrullen och låt fräsa med ytterligare 5-7 min.
7. Häll på din favoritbuljong och låt soppan koka upp. Låt sedan puttra ihop 5 min. Mixa med mixerstav. Låt sedan soppan puttra ytterligare 5 min. Mixa igen. Om du inte vill ha små bitar kvar i soppan får du köra den i en blender – smaksak.
8. Smaka av med salt, cayennepeppar och balsamvinäger (*och ev torkad mynta – se ovan).
9. Tillsätt ev kött, fläsk el korv om du vill (se ovan). Låt soppan bli ordentlig varm igen.
10. Häll i grädden och sedan osten och låt den smälta under omrörning, utan att koka. Vill du inte ha i ost reder du soppan istället.
11. Smaka av en sista gång. Riv över parmesan vid servering. *Ringla ev tahinidressing över – se ovan.

 

Gillar du kål precis som jag, har jag massor med kålrecept. En Enkel kålsallad kanske eller matigare varianter såsom Grönkål, kyckling och bacon eller Spetskål med brynt smör och hasselnötter? Att bara rosta svartkål eller grönkål till chips i ugnen är fantastiskt gott. Sök på blomkål och det dyker upp en hög till :))

2 Kommentarer

  1. Annika 5 år sedan

    Hittade ekologiskt svartkål igår som genast tog plats i varukorgen med tanken att ”det löser sig” vad det ska bli av den… Å så hittade jag härligt inspirerande Uplifting-sidan. Ser framemot fredagsmiddagen! Tack Monika!

    • Monika 4 år sedan

      Så roligt att du hittade den här soppan! Berätta gärna hur det gick, blev den god? kram /Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka