- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Tankovna på nya bistron Ile Roi
Söderrestaurangen Usine expanderar och öppnar Ile Roi på Kungsholmen (Stockholm), en modern bistro med cool inredning som serverar klassiska rätter med lite rustik känsla. Även Tankovna serveras, Pilsner Urquells speciella tankölslösning med den färskaste pilsnern som går att få tag på utanför Tjeckien. Den har hittills bara funnits hos Bar Central i Stockholm och Gyllene Prag i Göteborg.
Läs mer00DagWinery Hotel i Solna
The Winery Hotel i Solna – ett urbant hotell & vineri – invigdes i januari (2016). Med egen vinproduktion på hotellet och egen vingård, Terreno i Toscana, är Winery ett nytt koncept med vinet i fokus.
Monika ÖsterheimGrilled Cheese Sthlm ’16
Matfestivalen Grilled Cheese Sthlm ’16 arrangerades längs kajen utanför Spritmuseum på Djurgården. Åtta foodtrucks fajtades om titeln Stockholms bästa grilled cheese. Konceptet har sitt ursprung i USA och togs till Stockholm förra året, 2015. Det blev en megasuccé. Intresset för smält ost och bröd i olika former, gärna tillsammans med god öl, är stort och populärare än någonsin.
DagHörte Brygga i Skåne
Detta lilla fantastiska matställe/restaurang ligger i pyttelilla Hörte Hamn på Skånes sydkust mellan Trelleborg och Ystad. Det ligger direkt intill vägen och verkligen nere vid havet – en härlig sommarutflykt med god mat och perfekt sommarmingel!
DagEatery Social Skanstull
Eatery Social Skanstull är Clarions nya taqueria & cevicheria – den senaste av deras restauranger i samarbete med Marcus Samuelsson. Eatery Social bjuder på mat från det traditionella mexikanska köket och det moderna peruanska, blandat med kaliforniska influenser. Köket lagar all mat från grunden.
Monika ÖsterheimPilsner Urquells Tankovna – purfärsk pilsner
Startskottet för den första Plzen Plats med Pilsner Urquells Tankovna gick på Skeppsholmen i Stockholm i slutet av maj. De tre upphällningarna – krispig, len och mjölkig – serverades till gott käk av Mange Schmidt, författaren bakom gatukäksboken Street Food.
DagChampagne Palmer Blanc de Blancs
Champagnehuset Palmer & Co besöker Stockholm för att presentera sin populära Palmer Blanc de Blancs 2011 – en mycket prisvärd kvalitetschampagne.
Monika ÖsterheimGranbarksost
Jag köpte en Granbarksost från Jürss mejeri på Ostfestivalen häromveckan. Jag smakade i deras monter och kunde inte låta bli att köpa en ask med hem. Så gott! Jag var inte den enda som tyckte det, kan jag säga. Jürss mejeri gör exklusiva ostar på…
Monika ÖsterheimGougères – franska ostpuffar
Say cheese and I’m in! På ostbågens dag i lördags gjorde jag franska gougères. Jag är inte förtjust i ostbågar och därför kom jag på att istället göra gourgères (uttalas gotjääär), dessa underbara franska puffiga ostpuffar. Aningen frasiga på utsidan och mjuka på insidan. Lagom…
Monika ÖsterheimSayan Isaksson om michelinstjärnor, Nobelfest och fruktpuré
Vilket fint möte med stjärnkocken Sayan Isaksson. Vi pratar om berömda Esperanto och hans andra restauranger, michelinstjärnor, hektiskt schema, nytt buljongställe och hans kylskåp. Sayan Isaksson har precis kommit hem från Malmö när vi träffas. Han var i Malmö för den internationella kockträffen Chef’s Dinner…
Monika ÖsterheimPankogratinerad torsk med parmesan, citron och örter
Snabb, fräsch vardagsfisk med örter, citron och frasigt pankotäcke Det fanns frysta ryggfiléer av torsk i frysen som jag plockade fram. Jag kom på att jag skulle kunna klicka på någon god röra, så som man alltid gör med lax, och sedan gratinera dem med…
Monika ÖsterheimAlbondigas de pescado – spansk tapa
Spanska tapas: fiskbollar med citron, vitlök och persilja – Albondigas de pescado Spanska tapas är perfekt när man vill äta smårätter, äta länge, doppa och dippa, och bara mysa. Tapas är enkel mat. Vad dricker man till ett dignande bord och en salig smakblandning? Fino…
DagEnkel lyx – ostkaka med bär och ett glas vitt vin
Svenskt kulturarv möter druvor från kalifornien. Förvandla ostkaka på en kvart till festdessert med bär, lättvispad grädde, mandel och ett lyxigt vin. Jag köpte en Hälsingeostkaka i fredags på Ostfestivalen på Nordiska Museet. Förhållandet till ostkaka delar upp befolkningen i två tydliga läger, de som…
Monika ÖsterheimPizzabitar med tomatsås och buffelmozzarella
Här är de enkla, vegetariska små pizzorna som jag lovade att dela. Perfekt förrätt eller snack till ett glas Allegro primitivo. Beräkna att tomatsåsen helst ska puttra ett par timmar. Finns inte tiden, låt den puttra medan du gör allt annat. Idén och tomatsåsreceptet kommer…
Monika ÖsterheimItaliensk alla hjärtans dag
Var så goda! Här kommer vin- och matinspiration till alla hjärtans dag. ett vin, allegro primitivo (ekologiskt), perfekt till en hel italiensk meny. Vinmakaren bakom välkända vinet Allegro Primitivo (74 kr nr 32412) har länge kallats The Tattoo Blend för att det hållit så jämn…
Monika ÖsterheimKycklingbullar i curry- och jordnötssås
Kycklingbullar i curry- och jordnötssås – enkel vardagsmat som smakar mycket! De här kycklingbullarna är bara smaksatta med lite riven lök och salt. Det är såsen som är smakrik och bestämmer hela rätten. Anpassa mängden chili och bestäm själv hur het du vill ha den.…
Monika ÖsterheimFriterade räkchips & sweet chilisås
Världens enklaste smårätt! Superfrasiga räkchips, lätta som små moln, dippas i sötstark chilisås. Det är lillelördag idag eller lillördag som det heter här i mitten av landet. Då kan man ha det lite extra mysigt. Jag hittade de här bilderna och tänkte att det här…
Monika ÖsterheimÖl och mat på Tapas & Food
Så mycket gott öl det finns att variera till god mat – överraskande kombinationer och säkra smakkort. Himmelrike för ölälskare, utmaning för oss vinälskare. På Kungsholmen i Stockholm ligger Tapas & Food som är restaurang och bar, inne på sitt fjärde år. Den hänger ihop…
Monika ÖsterheimGodaste tonfisken från Conservas Ortiz
Tonfisk i konserv från spanska Conservas Ortiz är ett hantverk och smakar mycket gott. Ät med gott samvete – hållbart fiske och miljömedvetna metoder gör burken ännu mer attraktiv. Märket Conservas Ortiz borgar för hög kvalitet så vilken av deras konserver du än väljer kommer…
Monika ÖsterheimJag är med när Mitt Kök listar Sveriges bästa bloggare
Mitt Kök Expressen har idag listat de 12 matbloggar de tycker är bäst. Att vara med i listan är verkligen jätteroligt! Att skriva om mat och blogga är en speciell livsstil, en aning obskyr trots följare i tusental. Vi har förstås kontakt via kommentarer och…
Monika ÖsterheimFnB market – god mat och cool inredning
Vilken fin inredning till kul matkoncept! FnB market öppnade i Kista galleria utanför Stockholm i december. Den kända krögarduon Niklas Ahlbom och Michael Zhan gör en gemensam satsning där man kan äta fransk och asiatisk mat i samma restaurang – en restaurang med ett foodcourt-tänk…
Monika ÖsterheimKycklingpuckar med bacon
Saftiga och smakrika kycklingpuckar med örter, lindade med sötsalt bacon. skippa två ingredienser och puckarna är lowcarb och lchf. Receptet kan användas utan bacon. Kan även göras som en limpa men öka då tillagningstiden. Om du äter lowcarb/lchf kan du använda ICAs aprikossylt med stevia.…
Monika Österheim- Monika Österheim
Kycklinglasagne
Underbart god lasagne på kycklingfärs, riven zucchini och ost med smak av dragon och citron. Receptet innehåller även en lchf-version.
Monika ÖsterheimTomatsoppa
Det här behöver vi i kylan. Ljuvlig, snabb tomatsoppa som smakar mycket och som smakar Italien! Så som jag alltid lagar min. Servera soppan med bröd eller krutonger, massor med nyriven parmesan och toppa med basilika. Ringla över en god olivolja. Är du extra hungrig…
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.