Världens enklaste smårätt! Superfrasiga räkchips, lätta som små moln, dippas i sötstark chilisås.

Det är lillelördag idag eller lillördag som det heter här i mitten av landet. Då kan man ha det lite extra mysigt. Jag hittade de här bilderna och tänkte att det här är för gott för att inte delas. Passar bra en lillelördagskväll.

Det är kanske inte mitt hälsosammaste tips, inte heller doftar huset rosor efteråt. Men ibland får det vara så. Chipsen friteras ju blixtsnabbt och man gör inte detta stup i kvarten.

Till chipsen och sweet chilisåsen föreslår jag drycker som matchar dipsåsen – chipsen smakar inte så mycket även om de är goda.  Sweet chili behöver sötma i drycken och en viss syra så att det inte blir för sött, såsom en halvtorr Riesling eller Riesling/Gewürstraminer. Kloster Eberbach Riesling Kabinett till exempel passar utmärkt. Annars kan ett ljust veteöl smaka strålande, kanske en Hoegaarden Wit-Blanche eller en Kronenbourg 1664 Blanc.

Tips: Fritera inte för många chips åt gången, de expanderar och blir stora – testa ett först. Chipsen flyter ibland upp till ytan, tryck då ner dem så att de hamnar under, annars blir just den delen seg (ofriterad). Låt dem självklart rinna av på hushållspapper.

Chipsen håller sig superfrasiga länge, till och med till dagen efter. Kan vara bra att veta att man kan göra dem timmar i förväg utan att hemmet osar matfestival när gästerna kommer. Stäng till alla rum och öppna fönster i rummet du friterar.

Seet Chilisås

Välj en chilisås du gillar – alla sötstarka chilisåser passar. Är du modig och har tid gör du en egen sweet chilisås (måste jag pröva).

Testar du med någon annan typ av sås och det blir lyckat, hör gärna av dig med tips!

Chipsen hittar du i asiatiska butiker.

Har du en fritös är det bara att köra. Friterar du i hög kastrull på spisen, använd termometer, var försiktig och ha locket till hands. Ha inte fläkten på under tiden.

Friterade räkchips

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 8 år sedan

    Färdigköpt, enkelt och jättesmarrigt till fredagsdrinken.

    • Monika 8 år sedan

      Ja, det här gillar ni :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka