ARTIKLARfiskFRÅN HAVET

Skrei

In ARTIKLAR, fisk, FRÅN HAVET on

 

Nu är det äntligen skreisäsong! Det berättar idag Norges sjömatråd som är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation.

Hurra, säger jag. Vi blir lika glada varje år men jag glömmer alltid bort alla de andra delarna än ryggbiten som kan tillredas och smakar underbart. Då fräschar vi upp minnet med lite fakta. Om inte annat kan vi briljera i fiskaffären ;-)

På deras hemsida finns en massa recept på goda skreirätter.

I sitt pressmedelande skriver de:
Efter vandringen från Barents hav till den nordnorska kusten blir den nordarktiska torsken till skrei – med ett muskulösare, fastare och vitare kött. Säsongen för skrei – norsk torsk när den är som bäst – börjar nu i januari och varar till april.

– Skrei är en fantastisk säsongsråvara och man bör ta till vara på och tillaga alla fiskens delar. Den som tror att torsk bara är lika med ryggfilé går miste om mycket gott. I Nordnorge har vi till exempel en nationalrätt, skreimølje, som består av både skreiens kött, lever och rom, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Kind – En ofta underskattad del av fisken med fast konsistens. Passar bäst att stekas.
Tunga – Det är inte den riktiga tungan utan musklerna som sitter under tungan. Köttet är fast och något mjukare än kinden.
Ryggfilé – Enligt många den bästa delen av fisken. Den övre biten kallas ibland bara torskrygg, den undre biten är slagsidan.
Rom – Romsäcken tillagas genom att kokas, skäras i skivor och därefter eventuellt stekas.
Lever – Kokas i vatten, gärna med lite ättika, lök och lagerblad för smakens skull. Servera som tillbehör.
Skinn – Skinnet är gott att fritera och använd som frasigt tillbehör till andra rätter.
Bukslag – Sitter vid buken, under benraden, längs hela fisken. Skärs ofta bort men spara och använd till koka en egen fond.
Stjärt – Dyker upp i allt fler recept och kan både bakas, paneras, gravas eller friteras.

Fakta
Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.
Skrei kommer från världens största torskbestånd, ett bestånd som är hållbart och i god tillväxt
Skreien vandrar från Barents hav till Nordnorges kust för att leka under januari–april, då den traditionsenligt fiskas och avnjuts färsk i säsong
Skrei får bara kallas skrei mellan januari och april och kallas skrei även i Spanien och Frankrike
Skrei som har märket Skrei® i ryggfenan är kvalitetsmärkt skrei och är behandlad och packad enligt en noga definierad standard som borgar för hög kvalitet

Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är skreibeståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från WWF och hela det norska torskfisket är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). Vi kan med andra ord njuta av skreien med gott samvete.

De allra finaste torskarna väljs ut och får märket Skrei® i ryggfenan. Det är en garanti för att fisken håller högsta kvalitet. Fiskarna väljs ut, förpackas, behandlas och transporteras i enlighet med en definierad standard. Fabrikerna som packar och levererar skrei måste registreras och godkännas av Norges sjömatråd. Fisken ska packas inom 12 timmar från fångst och
förvaras på is vid en temperatur mellan 0 och 4 grader.

På hemsidan får vi goda råd för att lyckas: Överlag steks fisk för hårt så var alltid noga med temperaturen. Fisk kan serveras rå, så varför riskera att översteka den? Den perfekta tillagningstiden är något man lär sig och får en fingertoppskänsla för, men ett tidtagarur och stektermometer är en bra investering. Tekniskt sett så är all vit fisk färdigtillagad vid 38°C i innertemperatur, men de rekommenderar att ta upp den till 40–44°C.

Läs mer på deras hemsida www.norskfisk.se

Källa: Mynewsdesk och www.norskfisk.se

 

5 Kommentarer

 1. Ingrid Österheim 8 år sedan

  Tänk så mycket vi får lära oss genom denna duktiga skribent! Mycket intressant att läsa.

 2. Monika 8 år sedan

  Tack för informationen om skrei! Man lär sig något nytt varje dag!!
  Kram

  • Monika 8 år sedan

   Jag skriver om sånt jag själv vill veta. Bra när det kommer till glädje för fler. Tack som alltid för att du tittar in, vännen! Kram

 3. Ulf 8 år sedan

  Tack för en intressant text om Skrei. Brukar köpa den nu i ”Fiskehoddorna” smakar fantastiskt !! Härligt också att man kan tugga den med gott samvete ; )

  • Monika 8 år sedan

   Så avundsjuk jag blir när du nämner de fina fiskehoddorna i Malmö. Längtar ”hem”. Kul att höra att mina artiklar också blir uppskattade. Jag skriver sånt jag själv vill veta. Ja, bara att tugga på med skrei nu! Kram & tack (p.s. hur går det med ert?)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka