ARTIKLARintervjuerrestauranger

Winery Hotel i Solna

In ARTIKLAR, intervjuer, restauranger on

Winery Hotel

 

Intervju och visning

Jag hälsar på nybyggda The Winery Hotel – ett urbant hotell & vineri – som invigdes i januari (2016).

Jag ska få en visning av hotellet och en intervju med en av ägarna och grundarna, legendariske Ejnar Söder.

Entrén

När jag kommer in i den stora lobbyn och Vinoteket är vineriet det första jag ser bakom stora glasväggar. Jag ser stålblanka cisterner och träfat medan jag anmäler mig.

Winery Hotel

Familjeägt och familjärt

Jag ska träffa Ejnar Söder, legenden som i mer en ett halvsekel verkat i svensk hotell- och restaurangvärld.

Winery Hotel ägs av två hotellfamiljer, Söder och Östlundh tillsammans med vinfamiljen Ruhne. Familjemedlemmarna är engagerade i hotellet på olika nivåer och inom olika områden, allt från koncept, design, vinproduktion men även i det dagliga. Sammantaget skapar det en familjär stämning.

Vineriet

Ejnar Söder möter mig och vi börjar rundturen i vineriet. Snart ska för första gången åtta tusen flaskor buteljeras, Winerys årliga framställning, och dessa får vi njuta av nästa vår. Druvmusten komer från Terreno i Toscana.

Var kom idén ifrån?

Ejnar berättar entusiastiskt om hela idén och arbetet med konceptet.

Han fick frågan ”kan man bygga ett hotell på den här tomten?” Eftersom denna entreprenörs devis är att ingenting är omöjligt, svarade han ja på frågan och idén till Sveriges första urbana hotell & vineri föddes.

Winery Kitchen

Självklart är vinet i fokus på Winery och tillsammans med restaurangen – Winery Kitchen – serveras mat och vin i perfekt kombination.

Menyerna präglas av säsong och gästande vinproducenter. Det är tänkt att matgästerna redan har provsmakat nere i lobbyns vinbar – Vinoteket – innan de kommer upp i restaurangen. Antingen har man haft en vinprovning eller så har man provsmakat från vinautomater. Det är bara att att köpa ett kort till aoutmaterna, valfritt belopp, och prova de viner man är nyfiken på. Det ersätter en tråkig vinlista, tycker Ejnar.

På vägen till restaurangen springer vi på välkända connoisseuren Michel Jamais som Winery samarbetar med. Det styrker Ejnars påstående att gästerna ska uppleva något långt mer en en tråkig vinlista. Dessutom utbildas all personal i vinkunskap.

Köket

I Winery Kitchen träffar jag kökschefen Markus Gustafsson för att prata om maten.

Det kommer att finnas några fasta rätter såsom WK Burger, Köttbullar och Räksallad men annars serveras maten efter säsong.

Marcus berättar att allt nötkött kommer från en hyperekologisk gård från 1200-talet som ligger utanför Mariestad. Det är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Markus får en ko i veckan som han måste hushålla med och självklart använda hela djuret.

Vid mitt besök serveras en mycket fin halstrad hjälmargös med champinjoner, knaperstekt bacon och sandelfjordsås.

Designkonceptet

I restaurangen träffar jag även Jan Söder som skapat hotellets designkoncept. Han kallar konceptet industriell elegans.

Industriell elegans får man om man låter atmosfären från en gammal industrilokal i Brooklyn med tegelväggar, rost och stål samsas med vindruvsgrönt och jordtoner från vackra vingårdar i Toscana. Robust men varmt ombonat.

I restaurangen övergår dock färgerna i ljusare tonerna för att signalera en nordisk meny. Matsalen samarbetar med keramikern Thomas Salzer för att ta fram vackra tallrikar, krukor och blomvaser som ytterligare bidrar till robust, lantlig atmosfär.

Torreno Deli

I hotellets ena hörna med egen ingång ligger Torreno Deli.

I delin kan man fika, äta flatbread pizza och dricka ett glas av vineriets vin men även köpa med sig italienska delikatesser.

Delin kommer även att sälja nybakat från eget bageri & konditori.

Rooftop Bar

I sommar öppnar hotellets sommarbar uppe på deras takterass och det kommer även att bjudas in till after work.

Hotellets tjänster

Läs på hemsidan om möteslokaler, events, kurser och vinprovningar för både företag och privata sällskap.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka