ARTIKLARDRYCKeventsvinvinprovning

Champagne Palmer Blanc de Blancs

In ARTIKLAR, DRYCK, events, vin, vinprovning on

Champagnehuset Palmer & Co besöker Stockholm för att presentera sin populära Palmer Blanc de Blancs 2011 – en mycket prisvärd kvalitetschampagne.

Vid champagneprovningen av Palmers Blanc de Blancs fick vi förmånen att prova olika årgångar. Det kändes att det var champagner av god kvalitet, eleganta, runda och fina med lång eftersmak.

Min kollega Carina som är sommelier samtalar ivrigt med Palmers direktör Remi Vervier och bredvid pratar kocken Fredrik Jonsson med deras exportchef Raymond Ringeval, säkert om hur bra snittarna han gjort smakar till Blanc de Blancs.

 

Champagne Palmer Blanc de Blancs

Från 2005 smakade vi en champagne på magnumflaska – den hade en frisk och fruktig smak med inslag av honung och färska frukter. Ljus gul i färgen. Perfekt som aperitif men även till fisk och skaldjur.

Efter det fick vi smaka en champagne på magnumflaska från 1995. Det var en stor skillnad, färgen mer gul och smaken mer komplex. Här fanns en tydlig smörighet och med toner av rostade nötter. Jag blev helt lyrisk av den här årgången.

Den sista magnumflaskan vi provade var från 1985. Här blev både doften och smaken ännu mera intensiv och komplex, nästan lite kryddig och blommig med toner av kaffe och mocca. Den här passar till och med att dricka till kött, vilket kanske är lite ovanligt med champagne.

 

Champagne Palmer Blanc de Blancs

Slutligen fick vi prova Palmer Blanc de Blanc från 2011 och som finns att köpa på Systembolaget. Kostar 339 kr (7553). Till detta vin bjöds det på lite snittar av Fredrik, bl a en otroligt god skagenröra på rostad kavring och som passade helt perfekt till denna champagne. Även en getostkräm med marmeladkompott på kavring passade riktigt fint ihop.

En rekommendation från en vinexpert i sällskapet var att testa Palmer Champagne Amazone – det är en vintageupplevelse utan att vara en vintage champagne.

Champagne Palmer Blanc de Blancs
Champagne Palmer Blanc de Blancs

Varje år korar Allt om vin årets vinnande viner som utses av en kunnig jury bestående av Sveriges ledande vinjournalister. 2016 tog sig Palmer & Co Blanc de Blancs 2011 till en tredjeplats.

Champagne Palmer Blanc de Blancs

Det här är förmodligen ett av Champagnes bästa kooperativ. Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet 1947. Genom förvärv fick man senare tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och man äger tillsammans över 400 ha vinodlingar. Tradition och erfarenhet hos Palmer & Co betyder allt.

Oenoforos bjöd in till denna vinprovning.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka