dessertOSTvin

Enkel lyx – ostkaka med bär och ett glas vitt vin

In dessert, OST, vin on

Svenskt kulturarv möter druvor från kalifornien. Förvandla ostkaka på en kvart till festdessert med bär, lättvispad grädde, mandel och ett lyxigt vin.

Jag köpte en Hälsingeostkaka i fredags på Ostfestivalen på Nordiska Museet.

Förhållandet till ostkaka delar upp befolkningen i två tydliga läger, de som älskar det och de som absolut inte kan äta det. Det är stora diskussioner kring ”gnerket” – alltså hur mycket ostkakan ska gnissla och det är just gnisslet som många har svårt för. Ibland smaksätter hälsingarna kakan med saffran.

Jag tycker i alla fall att det är jättegott. Vi ska vara rädda om vårt matkulturarv och inte glömma bort klassikerna. Med bär, grädde, kanske toppat med rostade nötter för lite tuggmotstånd, har man en fin dessert på mindre än en kvart. Lägger man till ett gott vin blir det fest.

Jag serverade ostkakan (se bilden) med frysta hallon (som fick puttra ihop en stund), lättvispad grädde smaksatt med lite vanilj, några smulade torkade hallon och rostad, hackad mandel.

Sommelière Hélène Westelius tipsade om Birichino Muscat Canelli, Kalifornien, USA, 149:-  (nr 72111 – best vara). Ett lyxigt vitt vin i liten upplaga som värnar miljön – sött vin med ett fräscht avslut på druvan Muscat som smakar bra till ostkakan.

Läs mer om Hälsingeostkaka och mat och dryck från Hälsingland.

Ostkaka

1 Kommentar

  1. Lena Jakobsson 8 år sedan

    Håller med dig Monika! Ostkaka är så smarrigt tycker jag. Skall testa med dina tips blir säkert ännu godare.

    Kram Lena

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka