fågelKÖTTLCHF & LOWCARBPASTA

Kycklinglasagne

In fågel, KÖTT, LCHF & LOWCARB, PASTA on

Kycklinglasagne

Annorlunda lasagne

Det här är en jättegod lasagne med kycklingfärs, zucchini och dragon. Lite annorlunda än den vanliga. Kycklingfärs blir så gott i gratänger, tycker jag.

Den här kycklinglasagnen är ett favoritrecept, lätt och snabb att laga. Riven zucchini gör den saftig och det känns bra med lite grönt i. Man kan med fördel ha i två zucchini men börja med en och se vad ni tycker. Zucchinin ger ingen direkt smak, bara saftighet.

Gör en stor kycklinglasagne när du är igång, bara att dubblera receptet och blir det något över så smakar den ännu bättre efter ett dygn i kylen. Den går även bra att frysa.

Välj själv om du då vill ha bacon i såsen – blir bra med eller utan. Servera en citronklyfta till.

LCHF-variant av kycklinglasagnen

Tillägg 5/2-16:
Äter du LCHF/lowcarb använder du lchf-pastaplattor (men färre än den vanliga pastan i receptet). Använd, grädde men mindre mängd och ha i mer ost i såsen och red av den med äggulor. LCHF-pasta suger inte upp vätska som vanlig pasta.

Som vanligt får man som lchf:are höfta lite och använda ögonmått när vi omvandlar recept men det är vi vana vid. Det blir jättegott i lchf-verison. Vill påpeka att lchf-pastaplatta med lite sås och sedan rikligt med ost som gratineras knaprigt blir galet gott.

Utan Helena hade inte denna lchf-info ovan varit med. Helena undrade hur rätten kunde vara lchf. Ja, det var verkligen en relevant fråga ;-) Tack Helena! Är så glad för mina uppmärksamma och omtänksamma matkompisar som hjälper mig att hålla ordning på bloggen och förbättra.

 

Kycklinglasagne

4 port

200-300 g färska lasagneplattor (ca 8-10 st)
smör/olja 2 msk
400-500 g kycklingfärs
salt & peppar efter smak
4 skivor bacon

2-3
schalottenlök (el annan lök)
1 stor el 2 små vitlöksklyftor
1 medelstor zucchini (ca 300 g) (öka till två när du testat en och gillade det :))

Ostsås:

2 msk smör
2-5 msk vetemjöl (använd istället 2-3 äggulor för LCHF)
8 dl mjölk (använd grädde för LCHF och mindre mängd – lchf-pasta suger inte upp vätska)
salt & peppar efter smak
1,5 msk torkad dragon
finrivet skal av en eko. citron
100 g
smakrik ost, typ västerbotten (ta extra ost för lchf)

125 g riven ost till gratinering, ex vis mozzarella, gratängost (extra mycket för LCHF :)

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200-225 grader. Smörj en ugnsform.
Skär eller klipp baconet i små bitar. Hacka lök och vitlök.

2. Fräs kycklingfärsen i smör och olja och smaka av med salt och peppar. Ta upp färsen ur stekpannan, lägg i en skål och ställ åt sidan. Fräs baconet knaprigt och ta upp det och lägg det i skålen med färsen. Spara fettet i pannan och fräs först löken glansig och lägg till sist i vitlöken och fräs en minut. Häll tillbaka bacon och färs i stekpannan och blanda alltsammans. Ställ åt sidan.
Riv zucchinin grovt. Lägg rivet i en handduk och pressa ur vätskan.

3. Ostsås:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och blanda med en visp. Tillsätt lite mjölk i taget, börja med några matskedar, så att inte klumpar bildas och det blir en jämn sås. Vispa rejält i början.

4. Låt såsen koka upp och sedan puttra och tjockna 3-4 minuter. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Lägg i osten och låt försiktigt smälta på låg värme. Såsen ska vara tjock men inte som gröt. Späd med lite mjölk om det behövs. Tänk på att såsen är tjockare när den svalnat och blir tunnare när den är het. Håll den varm på plattan (utan att koka) för att bedöma konsistens och rör ofta om.

5. Riv skalet på citronen. Blanda rivet i såsen, börja med hälften och smaka sedan av med resten. Tillsätt dragon – samma sak – börja med 1 msk och smaka sedan av. Jag smakar även av såsen med lite pressad citronsaft, tycker det piggar upp med syra men det är en smaksak.

6. Lägg ett tunt lager ostsås i botten av den smorda formen. Varva lasagneplattor med färsröran, den rivna zucchinin och ostsås. Översta lagret ska vara lasagneplattor med lite ostsås. Strö över rivost och gratinera i ca 25 minuter tills lasagnen fått fin färg.

Låt lasagnen svalna 10-15 minuter. Servera gärna med en grönsallad.

Kycklinglasagne med zucchini

7 Kommentarer

 1. Ingrid Österheim 8 år sedan

  Det här ser gott ut och vill gärna prova att göra den. Tyvärr är det bara jag som äter pasta och lasagne-rätter i min familj. Det är ju toppen att kunna frysa den och ha den i portionsbitar. Själv älskar jag allt som heter pasta.
  Tack för tipset!

  • Monika 8 år sedan

   Det är trist när man inte delar samma smak alltid för då blir det inte att man lagar rätterna bara till sig själv. Egentligen borde man göra det. Jag ser alltid till att söte mannen får sina älskade matjessillrätter och då passar jag på med grönsaker och mina favoriter. Låt oss bli bättre på det här under nya året!

 2. Monika 8 år sedan

  Såg fantastiskt gott ut. Har aldrig provat kyckling i lasagne men det där ska jag testa snart! Ska genast skriva ut receptet så jag inte glömmer bort det!
  Ha det så fint!
  /Monika

  • Monika 8 år sedan

   Jag är hooked på kyckling. Det blir alltid bra och tar till sig smaker. Sedan är det ett plus att det alltid blir så saftigt. Ja, du såg kycklingpuckarna också på Insta. Testar en massa med kycklingfärs. Om du själv testar något gott, låt mig veta! Lasagne blir kanongott!

 3. Ingrid Österheim 8 år sedan

  Jag hoppas receptet ligger kvar hos dig!

  • Monika 8 år sedan

   Klart att det finns kvar. Ha en fin dag!

 4. Helena 8 år sedan

  Hej,
  jag blir lite förvirrad då detta recept ligger i kategorin Lowcarb och LCHf men det är ju både pasta och mjöl i….
  I övrigt ser det ut som ett härligt recept.
  Helena

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka