ARTIKLARrestauranger

Hörte Brygga i Skåne

In ARTIKLAR, restauranger on

Hörte Brygga – skånebesökets höjdpunkt!

Hörte brygga i Skåne

”Måltid för oss är kärlek, passion & gemenskap” – hälsar Hörte Brygga oss.

Detta lilla fantastiska matställe/restaurang ligger i pyttelilla Hörte Hamn på Skånes sydkust mellan Trelleborg och Ystad. Det ligger direkt intill vägen och verkligen nere vid havet.

Nu under sommaren kan man inte boka bord så lite väntetid får man vara beredd på när det är semestertid och fint väder. Ringlar kön vid beställningsdisken så låt dig inte avskräckas, det tar inte så lång tid som det ser ut och det är verkligen värt att vänta.

Hörte brygga i Skåne

Vi kom förbi tidig eftermiddag för att äta lunch och hade tur med perfekt väder att sitta utomhus och njuta av god mat och vacker utsikt. Till och med den vanliga blåsten höll sig i schack.

Det serveras en lunch där man väljer fisk, kött eller vegetariskt. Lunchen serveras sedan med små tillbehör (samma till alla) i glasburkar – olika dippor, picklade grönsaker, grönsallad m m – och gott bröd. Vi valde rökt makrill, torsk och tupp.

Man får bära ut maten i en cool korg och på plankor – ger en riktig lantlig, slapp sommarkänsla. Vinflaskan sattes ner i en zinkhink tillsammans med ett fruset isblock i en plastburk. Sådär lagom, inte-så-himla-noga inställning!

Hörte brygga i Skåne
Hörte brygga i Skåne

Vi dukade upp på vår ände av långbordet och alla plankor, skålar och småburkar skapade en hel buffé. Vilken fest!

Allting smakade underbart gott. Torsken var vår favorit, smaksatt med dragon och lavendel. Jag tyckte att de rökta tomaterna var sommarens hittills godaste. Tuppen var långbakad och låg i en skål i sin buljong. När vi hade ätit upp köttet, fortsatte vi att suga upp de sista dropparna mustig buljong med det goda brödet. Allt smakade riktigt, riktigt bra.

Hörte brygga i Skåne

Jag vill också tillägga att bemötandet vid beställningsdisken var anmärkningsvärt glatt och engagerat trots lång kö och trångt. Vår beställning fick ta den tid den tog, allt fokus fanns på oss. Vi smakade vinet vi frågade efter. Vi gillade det inte och fick smaka ett annat, som var perfekt och superbra (se ovan). Inte ens en flackande, stressad blick på kön. Så jäkla proffsigt. De där orden om kärlek. passion och gemenskap kändes plötsligt självklara – de menar det!

Hörte brygga i Skåne
Hörte brygga i Skåne

Det som är så spännande med Hörte Brygga är att de hela tiden gästas – ”kock på besök”, ”mixolog på besök” och ”bryggare på besök” – kända namn från hela landet, vissa vida berömda. Vem som gästar och när, står på hemsidan.

Hörte Brygga serverar skånsk säsongsmat, allt från små, hängivna producenter. Det är syltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt och jäst.

Priserna var dessutom bra (i alla fall med härdad stockholmsplånbok) med tanke på råvarornas fina kvalitet och perfektion i tillagning.

Hörte Brygga har öppet alla dagar t o m 21 augusti och sedan minskar antalet. Man kan senare boka in sig på höstmiddagar då löven yr, havet piskar argt mot bryggan och mörkret kryper på. Så underbart att sitta inne i värmen och äta en långmiddag. Lika mysigt blir det till jul då man kanske får pulsa i snö och följa ljuslyktornas sken till dörren. (Det blev poetiskt värre, är jag trött på sommar och värme, he he?)

Missa nu inte detta ställe! Gå in på deras hemsida för mer information.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka