Tonfisk i konserv från spanska Conservas Ortiz är ett hantverk och smakar mycket gott. Ät med gott samvete – hållbart fiske och miljömedvetna metoder gör burken ännu mer attraktiv.

Märket Conservas Ortiz borgar för hög kvalitet så vilken av deras konserver du än väljer kommer det att smaka finfint. Den vita tonfisken, Bonito, ligger i ekologisk extra virgin olivolja. Priset är högre än burkarna på snabbköpets hyllmetrar men värt varenda krona.

Idag tog jag ett steg längre och ville prova deras gourmet-variant Ventresca (de Bonito del Norte). Köttet är filé från buken som man hör på namnet – den bästa, fetaste och smakrikaste delen, den som även eftertraktas färsk till sushi. Du ser på bilden hur fantastiskt filén skivar sig. Den smakar underbart, är saftig och smälter i munnen.

Man äter den milda, fina tonfisken som den är, tycker jag. Välj några enkla tillbehör, främst majonnäs vilket egentligen räcker, men till en lunch passar det att lägga till ägg och bröd kanske stora kapris (de små är för ettriga här och tar över, avstå även citron av samma anledning).

I fem generationer och mer än hundra år, har det spanska familjeföretaget Conservas Ortiz fiskat i Biscayabukten utanför den baskiska kusten. Deras delikatesskonserver med tonfisk, sardeller och boquerones (marinerad ansjovisfisk) är världsberömda för sin fina kvalitet och smak.

Conservas Ortiz värnar sin trovärdighet kring fångsten i dessa problemtider med utfiske och oetiska metoder. Ortiz använder traditionell metod med fiskespö med levande bete och fisken filéas till sjöss. Säsongen varar från juli till oktober. De arbetar aktivt för ett hållbart fiske och deras miljömedvetna metoder hjälper till att bevara fiskbeståndet och skydda havsmiljön.

Inlägget är inte på något vis sponsrat.

Conservas Ortiz Ventresca tonfisk

6 Kommentarer

 1. Monika 8 år sedan

  Hej!
  Den tonfisken på burk såg riktigt delikat ut. Brukar köpa tonfiskburkar när vi är i Frankrike. De brukar också vara fina.
  Ska hålla utsikt efter denna blåa burk!
  Kram
  Monika

  • Monika 8 år sedan

   Detta var lyxvarianten! Kommer du ihåg fina märken du köpt i Frankrike?

 2. Ulla-Stina Lund 8 år sedan

  Var köper du denna tonfisk?

  • Monika 8 år sedan

   Hej! Märket Ortiz brukar finnas i välsorterade mataffärer och definitivt i delikatessbutiker. Bor du i Stockholm? Jag handlar på dels på Cajsa Warg och dels i Matmarknaden i Sturegallerian men jag vet att Ortiz finns i många affärer i stan.

 3. Ingrid Österheim 8 år sedan

  Sorry, Tonfisk har aldrig varit min favorit men är kanske förutfattande meningar eftersom jag aldrig smakat det.!

  • Monika 8 år sedan

   Har du aldrig smakat tonfisk? Det som är så gott. Testa göra min tonfiskröra med baconbitar så blir det en mjukstart :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka