- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Svart-och-gult-röra
Tack för alla glada tillrop och respons på Ansjovistårtan! Jag ser också på besöksfrekvensen att Nubbesalladen har kommit i topp. Kul! Jag funderade en stund på om jag skulle göra något mer inlägg före midsommar. Ingen har tid att läsa bloggar så här precis före.…
Läs mer50Monika ÖsterheimAnsjovistårta
Den här ansjovistårtan är en trotjänare. Vår familj fick receptet av en sommarhusgranne för många år sedan och sedan dess har den hängt med både midsommar och påsk. Och för all del även annars då och då. Sill är alltid gott tycker vi (och nu…
Monika ÖsterheimGlass – kanonbra grundrecept
Vi har testat olika glassrecept och laborerat med ingredienser under året vi haft en glassmaskin – med varierande resultat. Vi tappade sugen efter många försök och trist glass. Glassmaskinen samlade damm. Men plötsligt händer det! Den här mixen har blivit vår favorit och vi använder…
Monika ÖsterheimNachos med pepperoni
Fick ett önskemål: här kommer receptet, syster-yster! Dessa nachos tar rätten till en ny nivå och de är det godaste jag någonsin gjort. De har blivit favorit och kompisar jag bjudit på har nöjt tryckt in chipsen till sista smula. Det smarta med receptet är…
Monika ÖsterheimNubbesallad – allas favorit
Nubbesallad är världens godaste röra med matjessill och potatis. Finns ingen sommar eller påsk utan den i vår familj. Det är en av mina mest besökta rätter och är idag lika populär hos många andra.
Monika ÖsterheimBryssel- och grönkålssallad
Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter. Den här…
Monika ÖsterheimNobissås – den klassiska berömda
Nobissås – Operakällarens klassiska berömda recept, skapat av Werner Vögeli. Genialiskt gott och i toppen av favoritsåserna. Passar till nästan allt, vilken vinnare!
Monika ÖsterheimBocuse d’Or och Gastronord
Den här veckan är jag i Stockholm för att se den stora världstävlingen Bocuse d’Or och besöka matmässan Gastronord. Jag kommer att skriva mer om veckan senare men här kommer en hälsning så länge. En stor skål för vår Tommy Myllymäki och svenska teamet…
Monika ÖsterheimRostad och gratinerad blomkål med danska kålpølser
En av tusen fördelar med att bo i underbara Malmö är förstås närheten till Köpenhamn och Danmark. Dit åker vi ofta och handlar godsaker, sånt vi typiskt inte kan köpa hemma. Är man uppvuxen i Malmö får man naturligt många danska favoriter med åren.…
Monika ÖsterheimKall sås med sriracha och citron
För mig är såsen ofta huvudnummer. Jag började laga mat genom att lära mig göra goda såser – bruna, vita, redda, kalla, tjocka, tunna, med grädde, sky, buljong. Jag var en fena på fonder innan jag kunde steka kött. Inga arbetstimmar är bortkastade på en…
Monika ÖsterheimPasta med färsk korv och tomat
I min köttaffär på Limhamn Jag: Jag är sugen på att laga pasta ikväll. Det får gärna gå snabbt. Hjälp mig komma på något gott! Kötthandlaren: Vi har nygjorda färska korvar. Ta bort skinnet, fräs köttet och gör en enkel god tomatsås till. Jag: Vad…
Monika ÖsterheimHemgjord majonnäs
Hemgjord majonnäs tar bara några minuter att göra. Använd antingen en liten mixer eller stavmixer och mixerkanna. Ägg, dijon, vinäger, en nypa salt och olja – klart!
Monika Österheim- Monika Österheim
Blondiner med citron och vallmofrön x 2
Blondiner x 2? Ja, det får bli två varianter hemma hos oss – en sötsöt och en lowcarb (få kolhydrater). Min långa smala man älskar (och tål) godsaker och kolhydrater i alla former. Jag däremot går upp i vikt medan jag rör smeten till kladdkakan.…
Monika ÖsterheimFräsch, nyttig, vacker och vansinnigt god lax
Här kommer ett recept från Elle mat&vin som ni ska bokmärka – receptet vi alla letar efter och önskar att vi hittar när det är dags att planera en fest. Detta är perfekt till en stor middag eller buffé. Lätt att göra och många smaker…
Monika ÖsterheimVit fisk med musselsås
En underbar sås med rökta musslor som smakar fantastiskt till vit fisk och fräscha grönsaker. Här är såsen hjälte så välj fin fisk och milda fräscha tillbehör. Smörkokta primörer passar perfekt. Ett lent potatismos – klassiskt. OBS! Testa först att mixa hälften av musslorna så…
Monika ÖsterheimUgnsrostad spenat – spenatchips
Lövtunna fjäderlätta krispiga spenatchips. Gott till vinet medan man väntar på grillen! Är lite pillrigt att förbereda men värt mödan och blir jättegott! På bilden äter vi bladen med några småbitar fin Parmigiano Reggiano. Se till att spenatbladen är torra. Skär av stjälkarna. Blanda bladen…
Monika ÖsterheimSoppa på mangold med vad-som-finns-hemma
Ta även med stjälkarna. Skär i bitar. Jag hade en famn full med mangold. Färgen på soppan blir förskräcklig. En skvätt fet mjölkprodukt hjälper utseendet och rundar av smaken. Om du håller nere intaget av mjölkprodukter, passar det lika bra med kokosmjölk eller kokosgrädde. När…
Monika ÖsterheimAnanaskaka med kokos
Ananaskaka med rostad kokos, vit choklad och macadamianötter är smaker som gifter sig i denna härliga, söta dessert som påminner om cheesecake.
Monika ÖsterheimTonfiskröra med bacon
Snabba röror som kan användas till mycket – pålägg, dip, sallad, sås, fyllning – är perfekt att kunna svänga ihop. Denna enkla tonfiskröran är en av mina favoriter. Äter man lchf eller lowcarb är den här röran perfekt.
Monika ÖsterheimPekinganka i crockpot
Pekinganka i en crockpot en vanlig söndag? Denna rätt är en absolut favorit. Jag har ätit de godaste ankorna under många resor till Kina och Hong Kong. Jag vet hur det ska smaka. Det är svårt att få skinnet knaprigt, köttet saftigt och rätt smak…
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.