Hemgjord majonnäs

Den godaste majon gör du själv

Det enda tillfället jag gillar smaken av köpt majo är till räkor eller på räkmackan och då är det bara en som duger för mig. Alla andra tillfällen föredrar jag att snabbt göra min egen.

Många säger att det är så svårt, den kan skära sig och det är jobbigt att vispa. Jag har bara misslyckats en gång under alla år och det var en helveteshet augustidag. Det var så hett att ingenting höll ihop den dagen.

En av förutsättningarna att lyckas är att låta alla ingredienser få rumstemperatur. Egentligen kan man säga att alla ingredienser ska ha samma temperatur men eftersom oljan är rumstempererad får resten rätta sig efter den.

Är majonnäs alltid samma majonnäs?

Nej, det är skillnad på majonnäs och majonnäs, både smak och konsistens.

Jag gör på olika sätt beroende på vad jag ska använda den till. Om man vispar/mixar en majonnäs hårt blir den styv – alltså har i mycket olja och sedan vispar hårt. Det är en bra variant om majon ska vara basen i en sås eller röra, tycker jag. Om man däremot vispar lite långsammare för hand eller mixar kortare stund, blir majon mjukare och lenare.

Vad påverkar majonnäsen?

Smaken på majonnäsen är i första hand en smaksak och i andra hand beroende på hur den ska användas. Ett val som påverkar smaken är vilken senap du använder/gillar. Oljan är ett annat. Citron eller vinäger? Och i så fall, vilken vinäger?

Ska man slå majonnäsen med bara äggulan på klassiskt sätt? Eller helt ägg och mixerstav?

Efter några gånger vet man hur man vill ha sin majo, bara att jobba på.

Hemgjord majonnäs

Hemgjord majonnäs

Hemgjord majonnäs i mixer

Läs först texten ovan!

1 ägg
1/2 – 1 msk dijonsenap
ca 1/2 – 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft – börja med mindre mängd och smaka av
2,5 – 3 dl neutral olja
nypa salt

Liten mixer (som på bilden):

Lägg alla ingredienser utom oljan i mixerskålen. Häll i lite av oljan, mixa, och sedan mer av oljan och mixa. Slå i resten och mixa färdigt majon till fin konsistens. Ibland har jag inte behövt använda 2,5 dl olja, ibland har jag behövt slå i lite extra.

Mixerstav och mixerkanna:

Lägg senap och vinäger i mixerkannan. Knäck ägget försiktigt i en liten kopp med hel gula. Häll det försiktigt i mixerkannan genom at luta kannan lite och hälla det längs kannans vägg så att gulan förblir hel. Häll sedan försiktigt i oljan genom att lätt luta kannan så att olja rinner ner i kannan mjukt längs väggen. Räta upp kannan och placera mixerstaven över gulan. Mixa och dra upp mixerstaven medan du ser majonnäsen blandad hela vägen upp tills oljan är inblandad.

Smaka av – en gnutta mer salt? lite mer vinäger eller citron?

Vinäger eller citron och vilken olja?

Behöver du mycket majonnäs fungerar receptet att dubblera om du använder liten mixer. Det får inte plats i mixerkanna så då får du göra två satser.

Jag älskar mycket syra så jag använder frisk vitvinsvinäger. Vill du använda balsamvinäger måste du tänka på att smaken är söt och den färgar majonnäsen grå.

Många tycker mer om smaken av citron i sin majo och ibland passar det bäst, speciellt till räkorna och andra skaldjur.

Ibland passar det att ersätta lite av den neutrala oljan med fin olivolja. Du bestämmer själv tillfället. När jag gör en styv majo som ska vara bas till en sås eller röra, håller jag smaken neutral (rapsolja) så att andra smaker sedan kommer fram.

Vispa majonnäs för hand

Jag har nästan alltid en burk hemgjord majonnäs i kylen för det används flitigt i mitt kök.

Om jag inte har någon majonnäs i kylen och bara behöver lite grann, slår jag en snabbt för hand. Jag tar en 1/2 äggula, ca 1 tsk senap, 1 tsk vinäger och vispar i olja, lite i taget, tills majon har bra konsistens och inte smakar ägg. Rulla ihop en handduk till en ring att ställa skålen i medan du vispar så slipper du en skål majo fara iväg som en frisbee. Inget att leka med när en sådan kommer i självsvängning.

När du sedan kommit så här långt med en len, blänkande, fin hemmaslagen majonnäs i din skål har du första steget till hundratals goda såser, röror och dippsåser. Nu är det bara att börja leka med smaker.

Goda dippor och röror med majonnäs

Hemgjord majo är en bra bas i en kall sås eller basen i en röra/dipp. Här kommer några bra tips!

Dippsåser till kräftor måste vi ha. En kall sås med sriracha passar till det mesta eller så prova den klassiska Nubbesalladen där majonnäs krämar till gräddfilen i såsen. Vi kan inte äta råbiff utan ett fett inslag (eller att dippa pommes i) och då smakar det perfekt med majo, gärna smaksatt. Jag brukar göra en jättegod vitlöksdip som jag även klickar i min fisk- och skaldjurssoppa. Ett enkelt favoritpålägg är en röra med tonfisk och bacon, majo binder ihop det.

7 Kommentarer

 1. Inga J. Wikstrand 10 år sedan

  Jag har smakat bl a Monigges Majonnäs! Åh, säger jag bara, önskar jag vågar själv en dag, annars är det Mankan som är kocken, jag står för önskningarna … ;)

 2. Lena 9 år sedan

  Ännu en gång har jag gjort denna goda majonäs. Först hade jag skrivit upp att jag skulle köpa en tub, men kom på Monikas hemmagjorda. Fram med ägget, dijonsenap, vinäger och stavmixern. Så himla enkelt, bara att mixa på och gott blir det. Inga, var inte en sån fegis, det är jättelätt! Och tack Monika för lotskajen….här är mycket användbart! kram från mig!

  • Monika 9 år sedan

   Du är så söt Lena! Blir så glad att mitt ’arbete’ är till glädje för andra :-) Trevlig helg!

Pingbacks

 1. […] majonnäs […]

 2. […] dl majonnäs + 1,25 dl yoghurt (om du föredrar en sås mer åt aioli-hållet) eller 2 dl yoghurt (om du […]

 3. […] Gör majonnäs. 2. Blanda majonnäs med gräddfil och smaksätt med kaviar och vitpeppar. 3. Skär potatisen i […]

 4. […] Majonnäsen gör jag alltid själv för jag vill ha en neutral smak – tar några minuter. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka