dessertkakorLCHF & LOWCARBtips & tricks

Blondiner med citron och vallmofrön x 2

In dessert, kakor, LCHF & LOWCARB, tips & tricks on

Blondiner x 2?

Ja, det får bli två varianter hemma hos oss – en sötsöt och en lowcarb (få kolhydrater).

Min långa smala man älskar (och tål) godsaker och kolhydrater i alla former. Jag däremot går upp i vikt medan jag rör smeten till kladdkakan. Han ska inte behöva avstå för min skull så jag har vant mig vid att göra godsaker till honom och sen blunda en stund. Många har det så här. Gilla läget, alltså!

En av mina favoritkombos är citron och vallmofrön. Jag minns fortfarande mina första jumbomuffins, blondies och cupcakes i USA, landet där de är mästare på sött, kladd, fluff och puff i alla former. Det var före kladdkakans storhetstid här hemma. Men det var då det. Nu är vi ikapp kan man säga och vi hemmakockar vispar tjusiga bakverk tillsammans med Leila och snygge Roy.

De här söta små kakbitarna gjorde jag till påsk. Den ena är baserad på en klassisk blondie – vit kladdkaka. Många har säkert redan ett favoritrecept och det finns lika många som det finns stjärnor i galaxen. Den andra är baserad på en lchf-sockerkaka jag har bakat i flera år. Receptet kommer ursprungligen från Mariann Andersson tror jag. Under åren har jag säkert ändrat lite på det.

Sen tillsatte jag bara min favoritkombo – citron och vallmofrön!

Man ser ingen skillnad på dem!

 

Blondin LC

(lowcarb/lågkolhydrat)

150 g smör
1 dl grädde
5 ägg
sötning (stevia, sukrin el vilket du föredrar att använda) jag tog 1 dl stevia strö – smaka av äggsmeten helt enkelt
rivet skal av 1 citron och ca 2-3 msk av saften
1 tsk vaniljpulver eller liknande (ej vaniljsocker)
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
nypa salt
0,5-1 dl blå vallmofrön (vita går såklart också bra)

Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda med smör, citron och grädde.
Blanda de torra ingredienserna och blanda i smeten.
Smaka av! Smaken beror på vad du använder för sötning och vanilj och kvalitet på citronen. Om det behövs, tillsätt mer av smakerna.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Ugnen på 175 gr, ca 30 minuter. Testa med sticka. Kakan ska vara torr och ha fin färg när den är klar.

Skär kakan i tjocka skivor som motsvarar tjockleken på en brownie/blondie. Bred en glasyr över kakan när den svalnat (eller dagen efter). Rör ihop 0,5-1 dl sukrin melis (liknar florsocker) med 100 g philiadelphia & några stänk citron.

Jag förvarar min kaka i kylen men det är en smaksak. Jag tycker om kallt.

Blondie

150 g smör
250 g vit choklad (bra kvalitet)
100 g socker
200 g mjöl
3 ägg
0,5-1 dl blå vallmofrön (vita går såklart också bra)
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron och ca 2-3 msk av saften

Smält smöret. Hacka chokladen och lägg ner i det varma smöret och låt smälta.
Vispa äggen med sockret. Tillsätt citron.
Blanda de torra ingredienserna. Rör ner chokladsmeten i de vispade äggen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda väl.
Smaka av! Mer citronsaft?

Klä en form (ca 20×30 cm, inte så noga) med bakplåtspapper och häll i smeten. Ugnen på 175-200 gr, knappt 20 minuter (börja kolla vid 15) tills den får lite färg och smeten har stannat. Lite mjuk i mitten är ok. Den sätter sig sedan när den står kallt.

Jag gjorde en glasyr som jag bredde över kakan. Gör det när den svalnat eller dagen efter. Rör ihop 1,5 dl florsocker med 75-100 g philadelphia & några stänk citron.

Bakas med fördel minst dagen före, gärna två. Ställ i kylen!

 

Sist men inte minst! Jag har alltid avskytt, nä hatat, ostyriga bakplåtspapper tills geniet Jamie Oliver levererade en uppenbarelse för några år sen i ett av sina program. Kanske alla har känt till detta knep utom jag men om det så bara är en enda bakplåtspappersstressad person som blir hjälpt, är det värt det :-)

Fukta pappret lätt med några stänk vatten, knyckla ihop det och krama lätt. Ett under sker – nu är det bara att lägga på plats och forma. Genialt!

Denna bild säger allt: bakplåtspapper på plats i en oval form!

bild

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] och jämna ut och platta till botten. Om det är svårt att få pappret på plats har jag ett tips (i slutet av […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka