BASRECEPT & HUR-GÖR-MANFRÅN HAVETHÖGTIDEROSTSÅS

Fräsch, nyttig, vacker och vansinnigt god lax

In BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN, FRÅN HAVET, HÖGTIDER, OST, SÅS on

Här kommer ett recept från Elle mat&vin som ni ska bokmärka – receptet vi alla letar efter och önskar att vi hittar när det är dags att planera en fest. Detta är perfekt till en stor middag eller buffé. Lätt att göra och många smaker som gör alla helnöjda. Serveras ljummen – enkelt. Passar till påsk, midsommar och hela sommaren!

Jag brukar göra lamm till påsk men i år ville jag göra lax. Anledningen var enkel. Jag hittade detta receptet för länge sedan och föll pladask. Det både lät gott och såg hysteriskt gott ut på bilden. Bra, tänkte jag, där är min påskmiddag!

Det blev precis så gott som jag hoppades och alla kring bordet tyckte att det var en fullpoängare.  Jag har fått en ny favoritsås till min samling. Den här var annorlunda (än mina andra) för den har en tydlig dillsmak.

Tyvärr har inte alla goda tillbehör förevigats på bild – det var mycket att förbereda. Självklart gjorde jag även lowcarb-tillbehör och det tar extra tid. Recept kommer senare.

Mina laxsidor köpte jag nere i Fiskehoddorna i centrala Malmö. Jag köper all fisk där. Ofta nyfångat av lokala fiskare och skaldjuren hämtas från västkusten. Titta, så vackert, mitt inne i stan!

IMG_0540

Receptet publicerades i Elle mat&vin våren 2013. Jag har testat hela receptet och gjort några ändringar (se mina kommentarer):

Laxen:
ca 1 kg färsk laxsida (skinnet kvar)
rub: blanda rivet skal av 2 citroner, 1 msk hackad färsk rosmarin, 1 msk hackad färsk basilika, 3 hackade vitlöksklyftor, 1 msk olivolja, salt & svartpeppar

Lägg fisken på en ugnsplåt med skinnsidan ner. Hacka, blanda och massera in kryddblandningen på laxens ovansida.

Min kommentar: perfekt efter receptet. 150 grader ugnsvärme till 56 grader innertemperatur, ca 20 minuter. Kryddningen var mycket god men jag minskade dock något på vitlöken. Låt svalna lite innan den dekoreras.

Pistagemandlar:
1 dl pistage
1 tsk äggvita
knappt 1 msk honung
2 1 krm salt

Blanda kryddorna med äggvitan och blanda i nötterna. Rosta i ugnen, 200 gr i 10-15 minuter. Rör runt efter halva tiden.

Min kommentar: riktigt goda till rätten men de räckte inte. Det blev fajt om de sista. Jag följde receptet även här och det blev bra. Saltade extra och tog lite mindre honung. Passa dem noga bara eftersom de bränner så lätt. Ta inte för mycket honung, hellre i underkant, för det blir bara klibbigt och förr sött. Ta inte ut dem för tidigt – blir också klibbigt och nötterna är mjuka. De ska rostas ordentligt, ha ganska mycket färg, vara lite frasiga, men inte vara brända. Sänk hellre ugnsvärmen något.

Pistage_rosta_till_lax

Pistage_narbild_rosta

Dillpestosåsen:
2 dl hackad dill
2 dl skalad sötmandel (eller 50 g rostat mandelmjöl – se kommentar)
100 g riven västerbottenost
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1,5 dl rapsolja

Blanda allt i en mixer.

Min kommentar: blev helt underbar och det var bara att följa receptet och smaka av hela vägen. Jag använde mandelmjöl istället för hela mandlar (ungefär samma viktmängd) – praktiskt och jag slapp mixa så länge och ändå har stora bitar mandel kvar i såsen. Jag rostade mjölet svagt ljusbrunt i teflonpanna för att få den där goda nötiga smaken. Svag värme och rörde nästan hela tiden. Det doftar gott när det börjar bli färdigt. Bränner du det, kasta! Chansa inte (bläh). Jag gjorde extra av såsen också för i vår familj älskar vi såser.

dillpestosas

Tillbehör:
ca 100 g blandad grönsallad + vinaigrette
2 1 apelsin filéad
200 g fetaost
2 buntar 1 bunt sparris (grön)
3-4 morötter + 3-4 rödbetor se kommentar
ättikslag – koka upp 1 dl ättika, 3 dl vatten, 3 lagerblad, 1 stjärnanis, 5 kardemummakärnor, 5 kryddpepparkorn, 2 dl socker – låt svalna och slå över dina grönsaker, låt dra 1-2 timmar
I receptet står inte hur stark ättika som ska användas. Jag blandade vattnet med socker och hällde sedan i ättikssprit tills jag tyckte att det smakade rejält syrligt och gott.
kokt potatis

Min kommentar: Apelsinfiléer, fetaost och lättkokt grön sparris (några minuter bara och sen snabbt dopp i kallt vatten) var en höjdare till. Hoppa inte över dessa tillbehör. Jag tänkte att fetaost skulle bli för mycket och onödigt men det var jättegott.

Jag gjorde även en enkel grönsallad på mangold, ruccola och spenat med vanlig vinägrette. Jag serverade kokt potatis och det passar bra när laxen serveras som huvudrätt (alltså inte buffé).

Det enda i receptet som blev jobbigt (och inte ens bra) var de picklade grönsakerna. Smaken på lagen var god men rödbetorna var ett helvete att hantera. Och det var precis vad jag tänkte när jag planerade – så onödigt jobbigt med all röd färg. Dessutom kan man såklart inte lägga morötter tillsammans med rödbetor men det står inte i receptet så det tänkte jag inte på i all hast. Därav mina långa röda julgirlanger som dekoration på laxen, ha ha ha :-)

Nästa gånga ska jag pickla bara morötter och kanske gurka eller något annat som passar. Syran från det picklade behövs och piggar upp hela rätten. Serveras potatis till blir 4 rödbetor och 4 morötter för mycket tillbehör totalt.

apelsin_fileer_cropped

Så här gör du vackra citrusfiléer. Skär av toppen och botten så frukten står stadigt. Skär bort allt skal inklusive allt det vita – uppifrån och ner och hela vägen runt om. Håll frukten i handen och skär ut filéerna mellan de vita mellanväggarna. (Kasta inte resterna utan att först pressa ur all saft.)

apelsin_grape_fileer

4 Kommentarer

 1. Inga J. Wikstrand 10 år sedan

  Nu förstår jag hur man får fruktfiléer … snyggt Monigge

 2. Monika 10 år sedan

  Så bra! Jag blir så glad att jag kan vara till hjälpa :-)
  Tack Inga!

 3. Inga J. Wikstrand 10 år sedan

  Jag fick en väldig inspiration när jag såg bilden på filéapelsinerna/grape.

  Testade att strö över sesamfrö, rinnande honung, hackade hasselnötter och till detta en alldeles för farlig vaniljglass, man kan ju välja en ”smalglass” och på toppen riven mörk 72% choklad, urgott. Vad säger Monigge?

  Samtidigt passar jag på att ge stor eloge till fotografen, som jag tror att är vår bäste Dag, suveränt studs i bilderna. Placering och layout är förmodligen Monikas :D. Jag kan ha fel. Oavsett så vattnas det i munnen. Smack

Pingbacks

 1. […] apelsiner (här ser du hur du gör). Skär fikonen i skivor. Hacka aprikoserna. Dela nötterna. Ta ut kärnorna ur granatäpplet (till […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka