dessertglassLCHF & LOWCARB

Glass – kanonbra grundrecept

In dessert, glass, LCHF & LOWCARB on
Vi har testat olika glassrecept och laborerat med ingredienser under året vi haft en glassmaskin – med varierande resultat. Vi tappade sugen efter många försök och trist glass. Glassmaskinen samlade damm.

Men plötsligt händer det!

Den här mixen har blivit vår favorit och vi använder det om och om igen. Det blir kanonbra varje gång och ger en underbart god och len glass. Färskosten ger glassen en yttepytteliten touch av cheese cake, i alla fall om man vet om det. Det är just det vi tycker så mycket om.

Vi har blandat i vad vi har haft hemma och vad vi känt för – till exempel jordgubbar, nutella, choklad eller i detta fallet blåbär. Bara att ha i vad man vill och känner för.

Det är otroligt lätt och snabbt att göra egen glass och man har koll på ingredienserna. Man slipper tillsatser och dessutom betala dyrt för luft.  Sedan underlättar det med en glassmaskin och en termometer. Annars blir det väl att köra det andra sättet – in och ut ur frysen och röra hela tiden. Jag har inte testat hur glassen blir med den metoden.

Däremot har jag testat att göra den utan socker (alternativ sötning) och det fungerade riktigt bra. Det blir inte detsamma och inte lika krämigt som med socker men oooh vilket bra alternativ för oss som vill dra ner på kolhydraterna. Den var tillräckligt mjuk för att göra en glasskula!!! Ni som prövat lowcarb-alternativ vet att det bara smular. Jag gjorde hasselnötskräm (typ hemgjord nutella) att blanda i vid serveringen. Behöver jag säga mer…?


Blåbärsglass
ca 1 liter glass

2,5 dl mjölk (standard)
3,5 dl grädde
2 dl socker
vanilj (i någon form)
2-3 äggulor (beroende på äggens storlek)
125 g färskost/cream cheese (typ Philadelphia)
ca 5 dl bär eller frukt du gillar och som passar i glass (större mängd av färska och mindre av frysta) – söta dem efter din smak

eller rör i annat som du gillar i glass!

Så här gör du:

 1. Vispa äggulorna med socker och vanilj.
 2. Blanda mjölk och grädde i en kastrull, värm till kokpunkten och ta ifrån värmen. Häll långsamt en mindre mängd över äggsmeten för att temperera dem (värma den lite) och rör runt. Häll sedan i resten och blanda väl.
 3. Häll hela smeten tillbaka i kastrullen. Värm/sjud glassmeten under vispning tills den tjocknar lite i ca 10 minuter (ej över 80-83 grader, annars smakar det äggröra). Tricket att veta när smeten är färdig är att den täcker baksidan på en träsked och man drar fingret igenom och märket blir kvar.
 4. Ta smeten från värmen och vispa i färskosten tills den har smält. Låt smeten svalna helt och smaka av sötman – korrigera om det behövs. Häll över i en lufttät burk och ställ i kylen tills den är riktigt kall eller helst över natten.
 5. Kör smeten i en glassmaskin tills mjuk och dubbel mängd.
 6. Medan glassen åker i maskinen, mosa eller krossa bären (frukten) lätt – sockra. Låt dra en stund. Smaka av.
 7. När glassen åkt färdigt, blanda i bären/frukten och ställ sedan glassen i frysen – minst 2-3 timmar.

Blåbärsglass i glas

3 Kommentarer

 1. Teishin 10 år sedan

  Ser supersmarrigt ut!!

 2. Kristin 10 år sedan

  Så snygg o trevlig layout! Heja du!

  • Monika 10 år sedan

   Tusen tack för beröm och uppmuntran!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka