Feta, melon och mynta är en match-in-heaven sommarkombo. Solsken, en bit burek och en sval sallad på melon, gurka och rostad mandel låter som en bra idé. Eftersom anis är en annan av fetaostens smakkompisar kanske ett glas pastis eller ouzo smakar bra till? Måste testas.

Burek är en rätt där filodeg varvas med fyllning. Den är poppis i länderna runt Medelhavet och säljs ofta i bagerier. Köttfärs, spenat och ost är vanliga fyllningar. De kan rullas, snurras och läggas ihop på olika sätt. Vi kan köpa burek på många ställen i Malmö och här är de ofta snurrade som en stor kanelsnäcka. Traditionellt dricker man yoghurt till.

För mig går en flottig paj med köttfärsfyllning helt bort men med fetaost och mynta är det en annan femma.

Att jobba med filodeg kan verka krångligt. Oftast har man inte tid att fippla med snurror, rulla cigarrer eller vika små knyten. Här kör vi hela filoark och varvar dem med fyllning.

Det är en mäktig rätt och en mindre bit räcker långt. Passar bättre till lunch eller mellanmål än som varmrätt. Tycker jag.

Gör så här:
Blanda fyllningen. Förbered plåten/formen med bakplåtspapper. Fukta en handduk. Ta fram en sax och pensel. Häll upp olja och/eller smält smör i en skål. Arken får absolut inte bli torra så de måste skyddas, till exempel under en fuktig handduk så snart förpackningen är öppnad.

Lägg några ark på plåten. Pensla med fettet. Bred ut fyllning. Lägg några nya ark – pensla. Och så vidare. Pensla översta lagret och kanterna noga. Toppa med sesamfrön om du gillar det.

Jag gillar frasighet och en stor paj tenderar att bli lite soggig i mitten. Klipp rektangeln i 4 eller 6 bitar och flytta isär dem på plåten. På så sätt blir det fler kanter och mycket frasigare.

Mozzarellan är otraditionell men ger en god krämighet, tycker jag. För mycket feta kan bli för syrligt och salt i min smak. Persiljan ger fin färg. Jag älskar mynta så den är avgörande i mitt tycke – den som gör just den här rätten.

ca 400g filodeg

Fyllning:
ca 150 g fetaost, hackad eller riven
ca 150 g mozzarella, hackad eller riven (ta bara feta om du hellre vill det)
1-2 ägg beroende på storlek
ca 1/2 dl mjölk – fyllningen får inte bli rinnig
några msk hackad persilja
ca 1 msk hackad färsk mynta – smaka – mängd efter tycke  (torkad går också bra)
gillar du varken persilja eller mynta tar du andra färska örter efter smak och som du tycker passar till osten

olja och/eller smält smör till pensling
sesamfrön (är gott och passar i vissa kombinationer men inte till melonsallad och mandel som jag beskriver i början)

Note: Blir det burek över går den att värma i ugn. Det påstås även att man kan förbereda alltihop och frysa in och sedan tillaga före servering. Jag har inte testat.

2 Kommentarer

  1. Lena Olsson 7 år sedan

    Denna ska jag prova snart, jag älskar när man kan göra mat i ugnen som räcker till många.

  2. Monika 7 år sedan

    Gör du en fräsch sallad till på t ex gurka och melon, har Lisa Förare Winbladh detta förslag på passande dressing:
    http://matalskaren.taffel.se/2011/06/29/besatthet-vattenmelon-och-feta/

    Söker du på taffel.se finns det en uppsjö fantastiska recept på temat feta/melon/mynta

    Längtar efter trädgård och sol!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka