Pekinganka i en crockpot en vanlig söndag?

Denna rätt är en absolut favorit. Jag har ätit de godaste ankorna under många resor till Kina och Hong Kong. Jag vet hur det ska smaka. Det är svårt att få skinnet knaprigt, köttet saftigt och rätt smak på såsen. Därför har jag aldrig lagat det. Jag har sett framför mig hängande ankor, droppande fett och fläktar – jösses så jobbigt.

Hur hamnar då en anka peking-style i min crockpot en söndag morgon? Jo, för att den fanns i frysen och jag är pinsamt överambitiös. Solen skiner och alla andra går ut i fina vårvädret. Jag stannar inne och preppar 2kg anka.

Hur gick mitt första test?

Resultatet var fantastiskt. Smaken var riktigt bra. Skinnet knaprigt, tunt och mörkbrunt. Köttet extremt mört och saftigt efter 6 tim i slökokaren (såklart går det även bra i ugn). Jag tog Peking Duck Pancakes från frysen och Peking Duck Sauce från kylen så även jag skulle hinna ut i solen. När ankan var klar var det bara att strimla lök, hälla upp sås och ånga pannkakorna. Gurkstavar är också gott till men det hade jag inte hemma.

Jag plockade upp några knep och idéer som jag tyckte verkade vettiga när jag letade på nätet. Bara att testa!

1. Skölj fågeln och klipp bort överflödigt skinn och fett som bara hänger. Lossa skinnet försiktigt från köttet. Tar en stund och det är svårt på sina ställen.

2. Koka upp ca 2 lit vatten. Tips i detta skedet var att hälla i några msk honung som skulle hjälpa skinnet senare att bli krispigt. Man kunde också hälla i xiao xing (kinesiskt vin), risvinäger, soja och tillsätta några bitar ingefära, föreslog någon. Jag tog 3-4 msk av varje och smakade av. Låt koka upp. Lägg i fågeln och ös den några minuter. Ingen aning om honungen hjälper och inte heller om de andra ingredienserna tillför smak. Det blir i alla fall en god sås/buljong till annat och jag hade ingredienserna hemma.

3. Låt ankan rinna av och torka den med hushållspapper. I detta skedet ska traditionellt ankan hängas svalt och torka, gärna med fläkt. Min genväg var att trä fågeln på en flaska och hämta hårtorken (obs kall luft). Under ca en timme lät jag fågeln droppa och jag blåste då och då och torkade den torr mellan varven. När tålamodet var slut gned jag in skinnet med kinesisk femkrydda (five spice) och ganska mycket salt och saltade även innanför skinnet. Femkryddan jag hade hemma är jag inte nöjd med. Smakar för mycket kanel så jag ska blanda en egen.

4. I med ankan i crockpot (eller i ugn). Kräver passning i ugn men inte i crockpot. Efter 6 tim på låg värme (low) satte jag ugnen på grillvärme och tog försiktigt upp den möra ankan och la den på ett galler. Jag grillade skinnet runt om tills det sista fettet runnit av och skinnet var gyllenbrunt, tunt och knaprigt. Låt den vila 10-15 min under folie. Klart!

5. Servera traditionellt med strimlad vårlök (salladslök) och tunna ångade pancakes som penslas med Peking Duck Sauce eller Hoisin. Personligen tycker jag att en del köpta hoisinsåser inte smakar rätt men nära. Den kinesiska plommonsåsen (Plum Sauce) är dock något annat. Sen finns det ännu en variant av ”duck sauce” som är vanlig i USA som är en översöt ljusbrun sylthistoria. Hua! Såserna är en hel vetenskap och de förväxlas.

Note: Förmodligen blir resultatet bra, kanske lika bra, om man skippar de första bökiga preppmomenten och helt enkelt bara gnider in fågeln rejält med salt och pudrar med five-spice, slänger in några bitar ingefära i skrovet och in i ugnen. Men det är kul att testa. Jag är däremot övertygad om att alla timmarnas slökok gjorde köttet fantastiskt mört och saftigt. Nästa gång ska jag testa Henrik Norströms variant.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka