För mig är såsen ofta huvudnummer. Jag började laga mat genom att lära mig göra goda såser – bruna, vita, redda, kalla, tjocka, tunna, med grädde, sky, buljong. Jag var en fena på fonder innan jag kunde steka kött. Inga arbetstimmar är bortkastade på en bra sås.

I den här busenkla snabba kalla såsen möts två glada smaker – srirachasås och citron. Den är god till grönsaker, sallad, grillat, fisk, skaldjur och som dipp, ja till det mesta. Smaken av chili ska bita och citronen ska ge en kick. Hitta balansen genom att smaka av flera gånger och sen, smaka igen!

Vill du att den ska se roligare ut kan du toppa med hackad bladpersilja, rivet citronskal, dill eller vad som passar till.

 

Kall sås med sriracha och citron

0,75 dl majonnäs + 1,25 dl yoghurt (om du föredrar en sås mer åt aioli-hållet)
eller
2 dl yoghurt (om du föredrar det syrligare och vassare tsatsiki-stuket)
2 – 2,5 tsk sriracha
1 msk nypressad citronsaft + ev lite rivet skal
1/2 – 1  vitlöksklyfta
nypa salt

1. Om du väljer första varianten som bas till såsen börjar du med att vispa ihop en klick majonnäs som du blandar med yoghurt. Delarna majo och yoghurt är inte så noga. Ju mer majo desto mer aioli-känsla. Det går bra med creme fraiche eller annat liknande.

2. Blanda i srirachasås (eller annan typ av chilisås, hot sauce).  Ta först mindre mängd och smaka av – öka efter hand. Det tar en stund för chilismaken att utvecklas så låt den stå en stund.

3. Riv/hacka/pressa vitlöksklyftan. Jag brukar hacka för det blir mindre vitlökssaft och ger bättre smak, annars river jag. Vitlöken är inte den stora smaken i den här såsen. Ta inte i extra. Gillar du inte vitlök så mycket, skala klyftan och tryck till den lätt och lägg i såsen över natten. Fiska upp den före servering. Man får fin vitlökssmak av bara det.

4. Tvätta citronen noga. Riv skalet om du vill (utan att få med det vita) men det är inte nödvändigt. Pressa saften och tillsätt den i omgångar. Smaka av – citroner är så olika i kvalitet och smak! Såsen får inte bli för syrlig.

5. Smaka av med lite salt.

Sätt såsen i kylen och låt den mogna, gärna över natten. Smaka av igen före servering. Den håller flera dagar i kylen men tänk på att livslängden minskar om du har majo i.
sriracha_sås_lotskajen

Här äter jag såsen med spenat och avokado.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka