En av tusen fördelar med att bo i underbara Malmö är förstås närheten till Köpenhamn och Danmark. Dit åker vi ofta och handlar godsaker, sånt vi typiskt inte kan köpa hemma. Är man uppvuxen i Malmö får man naturligt många danska favoriter med åren.

Under senaste turen till Köpenhamn blev det ett paket kålpölser. De innehåller ingen kål trots namnet men de passar däremot finfint ihop med all slags kål. Korven innehåller bara kött och kryddor och tillverkas med naturtarm. Den har en lätt röksmak. Korven lär ursprungligen komma från Tyskland.

Paketet låg i kylen och väntade och på hyllan under låg ett blomkålshuvud. Senap och rostad lök skulle kunna vara gott till. Bara att sätta igång!

Receptet på blomkålen är ett grundrecept och kan serveras till det mesta och varieras hur mycket som helst. Jag äter blomkål flera gånger i veckan så det är bra med många varianter. Jag sparar kokvattnet i kylen några dagar för det kan komma till användning som grund till en soppa eller koka fler grönsaker i.

Ugnsrostat och gratinerat blomkålshuvud

1 blomkålshuvud

Följande ingredienser är ett riktmärke. Smaka av när det kokat upp. Har du inte vin hemma går det bra att slå i lite vinäger istället, kanske halva mängden beroende på vinägern. Det är bara att smaka. Är det gott, blir det gott. Har du andra kryddor du gillar är det bara att slänga ner i grytan. Tänk bara på att det ska passa till det du serverar!

1. Koka upp…
2 lit vatten
2 dl torrt vitt vin
3 msk olivolja
3 msk smör
3 msk citronsaft
1/2 dl flingsalt
några vitpepparkorn eller annan peppar, chili flakes, cayenne mm

…och låt blomkålshuvudet sjuda i 15 minuter. Är det väldigt stort måste det sjuda längre. Det ska inte vara jättemjukt för det ska rostas ytterligare 30-40 minuter i ugnen.

2. Fiska upp det försiktigt, låt det rinna av och lägg i en smord ugnsform. Rosta det i ugnen på 200 gr i ca 30 min. Det ska få fin färg.

3. Gör en ostsås till gratinering: ca 1,5- 2 dl riven ost (beroende på blomkålhuvudets storlek) – gärna smakrik (parmesan, cheddar, prästost) och det går bra med en blandning av det man har hemma. Blanda osten med lite majonnäs, creme fraiche, philadelphia eller liknande. Samma sak här: om du vill smaksätta ostsåsen går det såklart bra – svartpeppar, chili, citron, persilja, timjan, vitlök med mera passar till.

4. Ta ut blomkålen ur ugnen. Smeta på ostsåsen runt om och sätt in den igen och gratinera i ca 5 min tills det får fin färg och ser gott ut.

Tips! Vill man ha fler rostade och gratinerade ytor på kålen, är det bara att klyva huvudet i tårtbitar efter det är kokt. Minska tiden i ugnen bara men gör annars på samma sätt.

kålpölse_blomkål_gratinerad

Jag kokte korvarna 10 minuter enligt instruktionen på förpackningen och tänkte att jag steker dem och ger dem fin och aptitlig färg senare när det är dags att äta. Jag stängde av värmen och lät dem ligga kvar i kokvattnet så länge och höll dem varma. Jättegoda!

Dansk kålpölse

 

7 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 10 år sedan

    Har precis kommit hem från inköpsresa i Köpenhamn. Öppnade mejlen och läser receptet med kålpölser och blomkål. Låter fantastiskt gott. Ska undersöka om dom har korven på Bilka, som vi kommer att besöka igen om
    en månad.

  2. Monika 10 år sedan

    Vi köpte korvarna på Bilka! De var goda, lite lätt rökta i smaken. Tack för att du läser bloggen :-)

  3. SysterYster 10 år sedan

    Godaste blomkålsvarianten jag smakat i hela mitt snart 50-åriga liv!

    • Monika 10 år sedan

      Tack SysterYster! Kul att du gillade blomkålen. Det är en bra variant för man tröttnar på samma rostade i ugnen, samma kokta, och samma blomkålsmos var eviga vecka. Trevlig helg!

  4. Ingrid Österheim 10 år sedan

    Ja, så var det dags igen med denna favorit när det gäller grönsaker och korv.
    Vid våra inköpsresor till Danmark passar vi alltid på att köpa hem Kålpölser.
    Numera kan man även köpa dom på Super Brugsen, så man behöver inte köra till Bilka.

    • Monika 10 år sedan

      Så kul att du återvänder till receptet! Kålpölser är gott, lite annorlunda och känns extra goda för att de är danska :-)

Pingbacks

  1. […] året runt. Har man inte någon skinka hemma, tar man bacon. Jag har ett liknande recept här i på bloggen sen tidigare utan skinka och som skiljer sig lite. Är också […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka