OSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Nachos med pepperoni

In OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Fick ett önskemål: här kommer receptet, syster-yster!

Dessa nachos tar rätten till en ny nivå och de är det godaste jag någonsin gjort. De har blivit favorit och kompisar jag bjudit på har nöjt tryckt in chipsen till sista smula.

Det smarta med receptet är såsen som man rör runt tortillachipsen i och som ger den smarriga högen chips en kick av smaker.

Att ostgratinera en tallrik tortillachips är det enklaste i världen. Att slänga på lite gott, sånt som man gillar på pizza, är också lätt som en plätt. Perfekt till drinken när man är många. Känn er fria att vara kreativa – bara att ta vad som finns hemma!

Jag älskar den klassiska amerikanska smaken av pepperoni, vitlök, chili och ost och Pepperoni Cheese Pizza är min favorit. Såklart gillar jag då dessa nachos. Men jag är säker på att grundreceptet fungerar med vilka toppings som helst.

Nachos är ingen lättviktare så detta får vara ett undantag för fest. Sen är det upp till var och en att definiera fest ;-) Inspirationen hämtade jag hos Dax Phillips.

IMG_5968

Pepperoni

Sås Vitlök och grädde

Rykande het sås!

nachos_pepperoni

 

1,5 msk smör
1,5 msk olivolja (el annan olja)
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl grädde
0,5 dl mjölk
ca 0,5 dl riven parmesan
1 nypa-1 tsk chili flakes eller 0,5 hackad färsk eller jalapenos (chili paste, hot sauce, sambal oelek eller vad du har hemma fungerar också bra – det är chilismaken man vill ha)
nypa salt

1 påse 200-300 g tortillachips
ca 150 g Pepperoni (GØL – de smakar mest som den typiska amerikanska pepperonin tycker jag)

2,5-3,5 dl riven ost beroende på mängd av chips – ta till du skäms lite – mycket ost är liksom grejen med nachos

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200C

2. Smält smör och olja på medelvärme. Lägg i riven/hackad vitlök och rör om. Se till att det inte är för varmt så att vitlöken bränns (den får inte bli brun, smakar beskt).

3. Tillsätt grädde och mjölk och höj värmen medan du rör om. Fortsätt röra tills det börjar sjuda.
4. Tillsätt chili och parmesan. Fortsätt röra. Såsen tjocknar ganska snabbt. Smaka av med lite salt (pepperonin är salt så var sparsam)! Sätt åt sidan.
5. Stek pepperoniskivorna på medelvärme några minuter så att en del av vätskan och fettet går ur korvskivorna. Låt rinna av på hushållspapper. Skär dem i bitar när de svalnat. Jag gör alltid så här med pepperoni för jag tycker att det röda fettet som rinner av inte smakar gott och allt blir för salt (även på pizza eller andra rätter).
6. Lägg tortillachipsen i en ugnsfast form. Slå såsen över chipsen och blanda så att alla chips får lite sås på sig. Jag använder som vanligt händerna.
7. Fördela korvbitarna över såsen. Toppa sedan med riven ost.

Grädda ca 5-7 minuter tills osten börjar få färg. Bränn inte chipsen.

Servera direkt!

Gratinerade nachos med pepperoni

Detta är den lilla portionen. Idag står jag emot de underbara kolhydraterna. Söte mannen får offra sig.

 

3 Kommentarer

  1. SysterYster 10 år sedan

    Tack kära SysterYster!
    Lovar att återkomma på fredag och berätta vad våra gäster gillade detta och även snabbaste glasstårtan :-)

  2. SysterYster 10 år sedan

    Blev superuppskattat :-)

  3. Kerstin 10 år sedan

    Mums Mums – smaklökarna rinner till ……måste prova

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka