Uplifting Blogg

  • LCHF & LOWCARB
    Burrata med kanderade tomater och sparriskräm

    Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm

    Burrata, denna underbara buffelmozzarella med krämigt gräddigt inre, här serverad med sparriskräm och söta tomater. Ät med bröd eller krutonger. Helt underbart!

  • drinkar & cocktails
    Rebujito - sommarcocktail

    Rebujito – sommarcocktail

    Rebujito – sommarens uppfriskande cocktail eller spritzer med sherry och fruktsoda. Ny favorit! I spanska Andalucía dricker man denna traditionella jättegoda cocktail. Läskande i värmen och inte starkt. Rebujito Servera 1/3 kyld La Guita Manzanilla sherry (min favorit) med 2/3 kyld 7up eller Sprite över…

  • FRÅN HAVET
    Gräddsill

    Gräddsill med ägg

    Gräddsill är len och mild i smaken och såklart gräddig, vilket man hör på namnet. Gräddsillen kan göras sockerfri, innehåller hackat ägg så den passar alla perfekt som inte vill ha socker – lowcarb, LCHF eller paleo.

  • GRÖNT
    Gratinerad Caesarblomkål

    Parmesangratinerad Caesarblomkål

    Blomkål gratinerat i Caesardressing med parmesan. Caesarsallad är bland det godaste jag vet och då måste väl blomkål bli supergott om man gratinerar det med caesardressing, tänkte jag. Bra tänkt!

  • GRÖNT
    Sallad med fläskfilé, spetskål, hasselnötter och brynt smör

    Sallad med spetskål, brynt smör, hasselnötter och gris

    Nu är det spetskålstider och det är så himla gott. Här har jag gjort en god sommarsallad som serveras ljummen. Lägg tid på att få köttet mört och saftigt. Resten av salladen går sedan supersnabbt att få ihop. Det som gör salladen speciell är libbsticka…

  • restauranger
    Smaka på Stockholm 2015

    Matfestivalen smaka på Stockholm

    Festivalen Smaka på Stockholm ägde rum 4-7 juni (2015) och höll till i Kungsträdgården. Jag blev mycket imponerad och glad – vilken hög kvalitet på hela jippot! Som nyinflyttad stockholmsbo är det första gången jag är här. Det är fantastiskt när urban street food och…

  • dagbok
    På tåget i Stockholm

    Ny hamburgare och om att hitta i ny stad

    Att flytta till en ny stad är inte lätt. Ingenting känns hemma. Allting är nytt, annorlunda och känns bakvänt. Det tar längre tid att förflytta sig för man hittar inte. Varenda hörn av staden är främmande, inte kända gamla kvarter. Malmö är platt. Stockholm är…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Lök på tallrik

    Om konsten att hacka lök

    Älskade lök! Här kommer en minikurs i allt viktigt du behöver veta om lök och konsten att hacka den. Jag har skrivit om detta viktiga ämne tidigare. Alltför få matlagare känner till hur lätt rå lök kan smaka illa om den inte hanteras rätt. Så,…

  • dessert
    Nutellapudding upplagd

    Croissant- och Nutellapudding

    Ugnsbakade croissanter med nutellafyllning som får ett knaprigt täcke och blir ljuvligt krämigt i mitten. Minns ni att jag gjorde en Croissant- och bourbonpudding i december? Det blev så otroligt gott. Efter den succén har jag testat med olika smaker. En favorit (såklart) är pudding…

  • fågel
    Risonisallad i närbild

    Risonisallad med asiatiska smaker

      Fantastisk risonipasta! Idag slår jag ett slag för denna otrendiga superanvändbara pasta. Risoni är den lilla pastan som ser ut som ris. Pastan blev populär och trendig för en tio år sedan och fanns med på många sommarbufféer. Trender faller i glömska för en…

  • dessert
    Mascarponefluff i skål

    Mascarponefluff – len kräm som smakar smält gräddvaniljglass

    Det finns en underbar kräm – mascarponefluff – som smakar som smält gräddvaniljglass. Den landar på din tallrik som ett fluffigt moln. Det man försöker föreställa sig när man hör namnet överträffas många gånger om när man slickar av skeden första gången. Sen är man fast.

  • KÖTT
    Flankstek med chimichurri

    Sås och marinad Chimichurri-style

    Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar vid grillen. Örtigt, smakrikt och friskt med en chilikick. Blir det grillat till helgen? Här kommer ett tips som ett kanonalternativ till béan eller bbq-såsen: Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar…

  • dessert
    champagne ost och jordgubbar

    Champagne, Délice de Bourgogne och jordgubbar

    Kyl champagnen. Snygga till jordgubbarna. Rumstemperera din bit Délice de Bourgogne. Sen är himlen nära! Ostens skorpa blev i detta fallet lämnad för att vi ville njuta champagnens smak. Söte mannen köpte champagnen till mig för att fira att jag lagar så mycket god mat…

  • LCHF & LOWCARB
    ugnsbakad hel ricotta

    Ugnsbakad hel ricotta

    Ugnsbakad hel ricotta – vänd upp-och-ner, krydda, ringla olivolja över och in i ugnen. Perfetto! Till vin, charkuterier, i picknickkorgen, på ostbrickan, till en sallad, på buffébordet. Servera med bröd.

  • fågel
    kycklingmacka_asian_style

    Kycklingmacka asian style

    Kycklingmacka fylld med lime- och srirachadressing, hackade jordnötter, koriander och salladsblad vända i rostad sesamolja. Jag hade några bitar marinerad kyckling kvar i kylen. Jag sparar allt som blir över för det är fullkomligt orimligt i min värld att kasta mat. Jag är uppfostrad med…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Burrata med chark

    Burrata och buffelmozzarella

    Burrata och buffelmozzarella – en liten guide hur du ska tänka och kombinera smaker när du vill skapa egna goda och balanserade rätter.

  • fågel
    kycklingmarinad

    Kycklingmarinad med citron, ingefära och gochugaru (milda koreanska chiliflingor)

    Favoritmarinad till kyckling med citron, ingefära och koreanska milda chiliflingor. Jag gör ofta den här marinaden, på ett ungefär. Jag skriver ungefär för en marinad kan vara på ett ungefär. Jag smakar av och justerar lite efter humör. Ibland är citroner så sura att man…

  • HÖGTIDER
    påsktupp

    Tips inför påsken

    Lista med en massa godsaker och säkra kort till påskbordet! Påsken närmar sig. De ambitiösa planerna har grusats för länge sen. Bilden av äggmålning, eget påskgodis och hemgjort pynt har falnat. Idéerna till alla nya rätter som skulle testas ligger snyggt i en hög på…

  • OST
    finncrisp_manchego

    Finncrisp med manchego, fikonmarmelad och gräslöksmajonnäs

    Annorlunda och vansinnigt god kombo. Ett hett tips till ostälskaren och den som letar efter något nytt tilltugg till drinken eller ett glas vin. Som jag lovade i inlägget igår när jag berättade om after-worken härom veckan hos Grandpa kommer här beskrivningen på de goda…

  • ARTIKLAR
    grandpa

    Grandpa, Plaza Interiör & Sixten och Frans

    Ibland håller ett after-work-mingel högre kvalitet än vanligt. Granpas mingelevents gör det alltid. Den här kvällen var det ett mingel hos mode- och inredningsbutiken Grandpa på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med magasinet Plaza Interiör samt Sixten & Frans som driver bar och restaurang i samma…

  • dessert
    Banankaka_apelsinbit_närbild

    Banankaka – grundreceptet

      En sådan här kaka är storslagen i det tysta. Den ser inte mycket ut. På efterrättsbuffén skulle den inte bli först vald. Det vill säga, om man inte vet hur god denna saftiga, chokladiga och lite kladdiga kaka är. Den här kakan är ett…

  • BRÖD
    Fröknäcke - tunt och krispigt

    Fröknäcke – tunt och krispigt

    Supertunt och krispigt fröknäcke, det godaste jag hittills bakat. De är goda som de är eller med lite pålägg. Ät dem istället för chips med en god röra eller dipp.

  • dessert
    Brie dip

    Brie- och mascarponedip med kanderade pecannötter & äppelskivor

    Ugnsbakad krämig brie och mascarpone med ett täcke av rostade kanderade pecannötter som serveras med bröd och syrliga äppelbitar. Sååå gott! Jag har gjort den här dippen några gånger. Första gången blev den perfekt, vid ett senare tillfälle blev den inte så bra. Det är…

  • fågel
    indonesisk kyckling

    Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

    Supersnabb och kalasgod kycklingrätt för hela familjen. Sött, salt, syrligt och lite chilihetta blandas i krämig sås med jordnötssmör. Jag har skrattat mig halvt fördärvad medan jag fotade. Inte första gången koriander och chili ser ut som värsta julkransen när man fotar lite ovanifrån. Det…

  • restauranger
    Kv. Åkern påse

    Kv. Åkern i Malmö

    Jösses, så mycket mat jag hann smaka/äta under mitt malmöbesök förrförra veckan. Jag var tvungen att strama åt duktigt (ouch) när vi kom hem men det var det värt. Så nu sitter jag med en brödkant och lite vatten och minns. Det finns så mycket…

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka