dessertLCHF & LOWCARBOSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Brie- och mascarponedip med kanderade pecannötter & äppelskivor

In dessert, LCHF & LOWCARB, OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

brie dip prepp

Ugnsbakad krämig brie och mascarpone med ett täcke av rostade kanderade pecannötter som serveras med bröd och syrliga äppelbitar. Sååå gott!

Jag har gjort den här dippen några gånger. Första gången blev den perfekt, vid ett senare tillfälle blev den inte så bra.

Det är typiskt mig att följa ett recept första gången och sedan andra gången drar jag iväg för då kan jag själv, haha. Jag har förstört många rätter på det viset. Kommer jag bara förbi det och lär av mina misstag, tycker jag att jag ofta får till det ännu godare. Ja, enligt min smak alltså ;-)

Misstagen jag gjort med denna rätten var att en gång ta för mycket kanel. Det ska verkligen bara vara en nypa. En annan gång hade jag lite nötter över efter jag mätt upp den rätta mängden och tänkte ’lika bra att ta allihop’. Det blev för mycket. Senast jag gjorde den blev dippen för mörk, nötterna nästan brända.

Receptet föreslår 2 tsk timjan och 1 tsk hackad gräslök men jag tycker inte att det bidrar speciellt till smaken. Jag gillade inte timjan i rätten men använder gräslök om det finns hemma*. Det ser fint ut och ger lite lite smak. Du kan säkert komma på egna goda kryddor som passar och som du tycker om. Osten är ju neutral i smaken och det som annars passar till en brieost, passar här. Skippa i så fall kanelen.

Om dippen får vara blond, toppad med lagom mängd söta nötter, dofta svagt av kanel är den underbar på en bit bröd med en syrlig äppelskiva.

Vad är det här för slags rätt?

Dessert? Mellanmål? Annorlunda fika? Avslutet på en god brunch? Ja, den passar nog in i de flesta sammanhangen. Söte mannen tycker det är så gott och han kan dra i sig rejält så i det fallet kan jag säga att det kan vara en hel lunch. Tänker man efter är det inte så stor skillnad mot att ta några mackor med ost och äta ett äpple till lunch.

Jag hittade receptet hos eminenta Spoon Fork Bacon som har riktigt god mat och fina recept.

Äter du lowcarb eller liberal lchf kan du göra detta utan att söta nötterna och såklart skippa brödet. Lägg dippen på några tunnskurna äpplebitar eller ta ett lchf-kex.

Brie-dip

250 g brieost, kanter bortskurna
100 g mascarpone
salt och peppar


1 dl hackade pecannötter
2 1/2 msk florsocker
nypa malen kanel

(2 tsk färsk timjan)
*(1 tsk finskuren gräslök)


Sätt ugnen på 200˚C
Smörj en liten ugnsfast form.
Rör mascarpone tills den är mjuk. Blanda med brieosten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg smeten i formen.

Häll nötterna i en stekpanna på mellanvärme. Fördela sockret och nypan kanel över nötterna och häll därefter några teskedar vatten över, tillräckligt för att nötterna fuktas. Rör runt i nötterna tills sockret är jämnt fördelat. Fortsätt på medelvärme och rör i nötterna tills sockret är torrt och nötterna är lätt rostade.

Sprid nötterna över ostblandningen. Sätt formen i ugnen i ca 10 minuter tills det börjar bubbla lite. Se upp så att inte nötterna blir för mörka.

Låt dippen svalna och servera med bröd – typ baguette eller crostini och äppelskivor.

brie dip på bröd

1 Kommentar

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Ytterligare en ny presentation/prestation som ser gott ut.
    Vad jag förstår fick du ensam avnjuta måltiden i går då den söte mannen valde att tillbringa kvällen på ett annat ”drinkställe”!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka