Ugnsbakad hel ricotta

Ricottan bakas hel ugnen

Vänd ricottan upp-och-ner, krydda, ringla olivolja över och in i ugnen. Perfetto! Läs mer om kryddning i det senare receptet med skivad ugnsbakad ricotta.

Återigen är den enklaste idén succégott. Eftersom det inte är svårare än så här blir detta ett av mina enklaste recept.

Vad passar rätten till?

Ricottan kan ätas som ett litet tilltugg till ett glas gott. Den kan serveras med italienska charkuterier som en smårätt eller förrätt. Ta med den i picknickkorgen. Ställ ut den på buffébordet. Den passar in där man vill att den ska passa in, bara att anpassa smakerna. Gott med en pinne grissini eller bröd till. Utmärkt till en sallad.

För lowcarb och lchf är osten perfekt.

Vill du göra till många personer, gör flera samtidigt.

Glöm inte flingsaltet och citronklyftor till serveringen!

ricotta preppad för ugn

Ugnsbakad hel ricotta

4 pers (som smårätt, förrätt eller tilltugg)

250 g ricotta
2 tsk valfria kryddor (läs mer ovan)
ca 1/2 tsk salt
olivolja till ugnsbakningen
1 msk fin olivolja till servering

citronklyftor till servering
flingsalt till servering

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ringla rejält med olivolja i en ugnsform (blir lite extra god smaksatt olja sedan till serveringen).
3. Skär ricottans kanter försiktigt i förpackningen så att du får ut den hel och fin. Lägg den upp och ner i formen.
4. Krydda med valfria kryddor – även lite över olivoljan i formens botten. Jag tog lite torkad oregano och drog ett par tag med Chili Explosion-kvarnen. Salta.
5. Baka ricottan i ugnen i ca 20 minuter. Öka värmen i ugnen till 200 grader och fortsätt baka en liten stund tills den får fin färg.

 

ugnsbakad ricotta

Låt den svalna ordentligt före servering. Om man äter den för tidigt är osten en aning grynig. Det försvinner om den får sätta sig. Den blir helt enkelt godare om den får stå i fred en timme :)) Det är svårt, jag vet.

Använd lite av den goda olivoljan från ugnsformen till serveringen (om inte kryddorna smakar bränt – smaka för säkerhets skull).
Häll några droppar fin olivolja över osten.

Servera osten med citronklyftor bredvid att själv droppa över sin bit ost. Samma sak med flingsalt.

bit ricotta upplagt

dukat bord med bakad ricotta

Bakad ricotta i närbild

3 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Oj. så mumsigt det ser ut. Ser verkligen fram emot vårt besök , och få alla dina smakupplevelser serverade.

    • Monika 9 år sedan

      Vi ser också fram emot att ni kommer och hälsar på. Inte så långt kvar nu :-)

Pingbacks

  1. […] kan baka färskosten hel – Ugnsbakad hel ricotta – som också blir väldigt bra. Framför allt ser den hela […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka