KÖTTmarinadSÅS

Sås och marinad Chimichurri-style

In KÖTT, marinad, SÅS on

Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar vid grillen. Örtigt, smakrikt och friskt med en chilikick.

Blir det grillat till helgen?

Här kommer ett tips som ett kanonalternativ till béan eller bbq-såsen: Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar vid grillen. Piggar upp smaklökarna. Basen är olivolja, bladpersilja, vinäger/citron, lök/vitlök och chili. Lägg sedan till andra goda örter och hacka efter lust, smak och behag.

Alla måtten är cirkamängder eftersom ingredienserna naturligt varierar mycket i smak och styrka. Smaka dig fram. Såsen ska ha ordentligt med syra, smaka rejält av örterna och ett ordenligt bett av chili och vitlök. Älskar du chilihetta ökar du mängden.

Många kör alla ingredienser i mixer men jag finhackar alltihop – gillar inte när det är en sörja och alla smaker försvinner in i varandra. Har du inte tid att hacka, använd då självklart mixern.

Marinera köttet (eller vad man vill grilla) i några timmar genom att massera in såsen runt om och sedan hälla lite extra över (se bild). Man kan också pensla på extra marinad, som en glaze, under grillningen.

Såsen kan såklart också ätas som ett pikant tillbehör på tallriken tillsammans med det grillade: kött, fisk eller grönsaker.

Den håller flera dagar i kylen. Resterna kan sätta piff på det mesta.

Chimichurri

Sås och marinad Chimichurri-style

5 dl bladpersilja, bladen
2 dl t ex ramslök, koriander, oregano eller andra färska örter (små blad, minska mängden)
1 st chili
2 msk rödlök, finhackad
2 klyftor vitlök
0,5 dl vinäger (ej balsamvinäger)
1,5 dl olivolja
1 msk citronsaft

1. Finhacka alla ingredienser.
2. Häll vinägern i en skål. Vispa i oljan, lite i taget. Smaka av med lite salt.
3. Rör i allt hacket, lite åt gången. Smaka av med citronsaften. Salta lite till.
4 Låt stå och mogna (kanske några timmar eller över natten om tiden finns) och smaka av några gånger under tiden. Korrigera det som behövs för balansen.

Chimichurri-marinerad flankstek

På bilden ser ni en flankstek i marinad. Grillar ni flankstek så kom ihåg att skära den tvärs över fibrerna vid servering (gäller allt kött men ännu mer när det är tuffare köttdelar).

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka