fågelmarinad

Kycklingmarinad med citron, ingefära och gochugaru (milda koreanska chiliflingor)

In fågel, marinad on

Favoritmarinad till kyckling med citron, ingefära och koreanska milda chiliflingor.

Jag gör ofta den här marinaden, på ett ungefär. Jag skriver ungefär för en marinad kan vara på ett ungefär. Jag smakar av och justerar lite efter humör. Ibland är citroner så sura att man baxnar, ibland nästan söta. Chilipulver varierar jättemycket i styrka men koreanska chiliflingor – gochugaru – är generellt inte hett. Man måste dock ändå smaka.

Du hittar dessa supergoda chiliflingor från Risbergimport i välsorterade matbutiker. Produkten är en favorit och är inte sponsrad.

Om jag marinerar kycklingbröst delar jag dem ofta först på längden eller bankar ut dem så att de blir hälften så tjocka.

När jag läser marinadrecept blir jag alltid förvånad över att det inte berättas hur det kommer att smaka när det är färdigt. Det är inte alltid självklart att man förstår efter att ha kollat listan av ingredienser. Om man inte är van är det väl ännu svårare. Därför ska jag beskriva hur det här blir.

Det färdiga köttet smakar en aning syrligt av citron och ingefära och får fin och tydlig smak från kryddorna utan att vara varken för starkt eller för salt. Tydlig smak men utan att vara påträngande, passar utmärkt till asiatiska rätter, tillbehör och smaker.

Perfekt på grillen för delarna grillar snabbt färdigt utan att man behöver oroa sig för rått kött i mitten och torra bitar.

Det finns några jättegoda recept med den här kycklingen: Risonisallad med asiatiska smaker och

Kycklingmarinad med citron, ingefära & gochugaru
lagom till ca 1 kg kycklingkött

1 citron, saften färskpressad – ca 0,5 – 0,75 dl
2 msk finriven färsk ingefära
1,5 tsk gochugaru, koreanska chiliflingor (för alternativ, se nedan)
0,5 tsk vitlökspulver (eller riv en färsk liten klyfta)
0,5 tsk lökpulver (eller skiva en halv gul lök tunt)
0,5 msk socker
2 msk flingsalt
0,5 – 0,75 dl olja – totalmängden marinad ska vara generös i förhållande till kycklingen så det räcker att vända runt alla delar i kryddorna

Pressa citronen. Riv ingefäran** och blanda med citronsaft. Rör i resten av kryddorna och vispa till sist i oljan. Slå marinaden över kycklingköttet, blanda väl och marinera i kylen, allt från en timme till över natten. Vänd runt köttet någon gång eller några gånger under marineringen beroende på hur länge du marinerar.

Tillagning:
Torka av marinaden från köttet med hushållspapper före stekning eller grillning i ny olja. Salta ytan en aning när du steker eller grillar köttet.

På grund av syran i marinaden ’tillagas’ köttet till viss del och gör det mycket mört, vilket i sin tur innebär att det sedan blir genomstekt mycket snabbare än vanligt. Passa också så att inte sockret bränner vid för hög värme. Sockret i marinaden gör att kanterna på köttet blir mörka vid stekningen utan att de är brända och det både ser gott ut och smakar gott.

 

marinerad_kyckling_asiatisk

På bilden ser ni en grillad variant på kycklingen med en massa grönsaker och såser. En typisk fin sommarkväll vid grillen och ag kan känna doften.

Chili/paprikablandningar är olika starka – börja med mindre mängd och smaka av. Om du inte har koreanska chiliflingor har jag läst att det går bra att ta milt paprikapulver och hetta upp det med chiliflakes eller cayennepeppar.

**Jag förvarar alltid min ingefära i frysen. Dels håller den länge och dels är det hundra gånger enklare att riva den. Om du har frusen ingefära måste det frusna rivet vara ungefär dubbelt så mycket i mängd som färskriven. Är du osäker är det bara att vänta några minuter tills det tinar och kolla mängden.

4 Kommentarer

 1. Sofie 9 år sedan

  Där var den – som jag längtat. Ska hem o marinera!

  • Monika 9 år sedan

   Du har väl en halv sådan påse med gochugaru, eller hur?

 2. Monika 9 år sedan

  Hej!
  Så smart att förvara ingefäran i frysen!
  Marianaden verkar kanongod också. Ska testas inom kort.
  Din hemsida är jättetrevlig!
  Hälsningar din ”namne”
  Monika

  • Monika 9 år sedan

   Hej Monika! Ja, det är kanonbra att ha ingefära i frysen. Dessutom är det sååå mycket enklare att riva. Tack för beröm :-) Gör mig jätteglad. Trevlig helg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka