dessertkakor

Banankaka – grundreceptet

In dessert, kakor on

 

Banankaka_apelsinbit

En sådan här kaka är storslagen i det tysta. Den ser inte mycket ut. På efterrättsbuffén skulle den inte bli först vald. Det vill säga, om man inte vet hur god denna saftiga, chokladiga och lite kladdiga kaka är.

Den här kakan är ett säkert kort. Den är inte heller översöt vilket faller mig i smaken. Man kan dessutom variera den hur mycket som helst.

Jag brukar göra kakan i en avlång form. På bilden nedan är den gjord i en rund springform vilket går precis lika bra. Man kan även göra (ca) 12 st muffins eller dubblera receptet och till och med baka kakan i långpanna.

Valet av choklad avgör smaken och här kan man ’go wild and crazy’  – mörk, ljus vit, nöt, krokant eller blandat. Man kan förstärka chokladsmaken med 1 msk kakao eller med extra mycket choklad. En del vill ha mycket chokladsmak medan jag älskar banansmaken och hellre har i en extra liten banan. På bilden nedan är kakan extra kladdig för den har rejält med extra choklad tillsatt. Följer man receptet utan något extra tillsatt blir kakan inte lika kladdig (men saftig).

Man kan lägga till lite hackade nötter, t ex valnötter, pecannötter, hasselnötter eller hackad mandel för crunch.

Någon har tipsat om citronglasyr på kakan. Jag har inte testat men det låter som en bra idé med lite syrligt till det söta. En annan tipsar om att bröa formen med kokosflingor – passar till både choklad och banan så det kan nog bli gott.

Man behöver inte servera något till kakan men vill man festa passar lite vispad grädde eller kula vaniljglass. På bilden nedan har vi till och med ringlat över lite smält choklad.

 

Banankaka

75 g smör
2 1/2 dl socker

2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2-3 mogna bananer
(beroende på storlek)
100 g choklad som du gillar (eller eventuellt extra, se ovan)

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna med en gaffel och blanda ner detta i smeten.
Hacka chokladen. Blanda mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa vitorna fasta och vänd ner dem.
Häll blandningen i väl smord bröad form och grädda i 35-40 minuter, 175°C.

Kakan står med fördel till sig i kylen till nästa dag och håller länge om något blir över. Serveras rumstempererad eller åtminstone sval (som jag gillar).

Ni känner väl till tipset att frysa övermogna bananer? Skalet blir svart men innehållet finfint till en kaka eller smoothie!

Receptet är från ICA men med mina ändringar.

Banankaka

Banankaka

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka