restauranger

Kv. Åkern i Malmö

In restauranger on

Jösses, så mycket mat jag hann smaka/äta under mitt malmöbesök förrförra veckan. Jag var tvungen att strama åt duktigt (ouch) när vi kom hem men det var det värt. Så nu sitter jag med en brödkant och lite vatten och minns.

Det finns så mycket bra mat i Malmö och nivån är på många håll extremt hög. Mitt absoluta toppställe är Bastard, där kvalitén på maten är något av det bästa landet har att erbjuda (mer om Bastard en annan gång). Därför blir jag givetvis intresserad när jag hör att två före detta kockar från Bastard lagar mat på det nya stället Kvarteret Åkern på Nobelvägen. Det måste jag kolla in!

Redan ett par timmar efter jag kommit av tåget sitter jag på Kv. Åkern.

Kv. Åkern Ivan Juram

Denna nya kvarterskrog ägs av Ivan Jurman (på bild ovan) som jag, som sagt, känner från Bastard. Han har före detta kockkollegan Wade Brown (på bild nedan) vid sin sida i köket, denna aussie-påg från Sydney som lagar fantastisk korsning av europeisk och asiatisk mat (vet jag från andra ställen). Jag hittar även Hashim bakom bardisken, grabben som är en jäkel på pizza. Men i Kv. Åkerns kök lagas det ”helt vanlig, extra bra kvarterskrogsmat”, lovar Ivan på hemsidan.

Dessa vanliga, extra bra smårätter har grönsaker i fokus, givetvis valda efter säsong, fisk och kött är mer som ett tillbehör. Det kan sammanfattas med att krogen är trendriktig och det märks också på mängden malmöbor som strömmar till denna kant av möllanområdet.

På bilden ovan ser ni förutom Ivan, ett bubbligt rödvin, vilket är ovanligt, deras hembakade bröd och eget smör samt en hög äpple, fänkål och selleri som toppar smält ädelost. Jättegott. Coolt att de gör sitt eget bröd och smör, sånt gillar vi.

Inredningen i lokalen är supercool med många fina detaljer och känns helt rätt för krogens idé och storlek. Det är trångt och mysigt som det ska vara på en kvarterskrog. Det finns ett communal-bord som är mycket trevligt och även det trendigt. Jag som rest runt i världen i halva mitt liv, ofta ensam, önskade många gånger att det funnits ett sånt bord där jag kunde sätta mig tillsammans med andra som också åt själv. Dessutom lär man känna nya människor. Kv. Åkern har också en barsittning intill köket och då kan man prata med Ivan och Wade medan man äter. Himla trevligt tycker jag (även om man mest stör haha). De har givetvis även vanlig bordssittning.

Kv. Åkern Wade Brown

På bilden ovan ser ni förutom Wade vid spisen och jag som trycker in bläckfisk vid baren, gnocchi med broccoli/oliver/parmesan/chili och kalvbräss med bacon/vita bönor/svartrot/persilja. Kalvbrässen var perfekt tillagad, alldeles kripsig på utsidan och mjuk på insidan.

Tyvärr hade jag bara min mobil och det var svårt ljus i lokalen (så som det är) så bilderna gör verkligen inte den goda maten rättvisa. Jag tänkte att det ändå kan vara kul att fresta med några ”vanliga, extra bra kvarterskrogsrätter”. Maten var rakt igenom  jättegod, enormt väl tillagad och bra priser, alla rätter runt hundringen. Jag kan tänka mig att krogen kommer att hitta sin egen alldeles speciella kvarterskrogsstil efter ett tag och det ska bli spännande att smaka igen vid nästa besök.

Kv. Åkern i Malmö mat

På sista bilden visar jag bläckfisken, blomkål med russin/saltgurka/ majonnäs, purjo med ägg/stenbitsrom/grädde/bröd samt avslutningen med chokladmousse med grädde och mandlar.

Något negativt? Nja, vi tyckte att att matoset var väl påträngande och vi stank efteråt som värsta grillare på Malmöfestivalen. Kläderna åkte ut på altanen när vi kom hem. Kanske något fel på köksfläktarna?

Favoriträtt under kvällen? Ja, blomkålen och purjon med stenbitsrom – jäkla bra rätter. Sedan är det aldrig fel med lite bra chokladmousse och spanska mandlar – supergott i sin enkelhet.

Idag testade jag att göra blomkålsrätten och jag tror att det blev lika gott som hos Ivan. Receptet kommer på bloggen imorgon.

Jag har en ny favoriträtt med kål, yay!

 

 

6 Kommentarer

 1. Monika 9 år sedan

  Vilken fantastiskt fin hemsida du har!
  Blir hungrig fastän det är tidig morgon!
  /Monika

  • Monika 9 år sedan

   Tack snälla Monika! Så roligt att du tycker. :-)

 2. Ingrid Österheim 9 år sedan

  Så intressant att läsa om DITT Malmö. Sidan är inte bara fin, den är helproffsigt upplagd med fina bilder, och inte nog med det, du är fantastisk duktig att få fram texterna till att man vill läsa vidare.

  • Monika 9 år sedan

   Åh, nästan rodnar av allt beröm. Det gläder mig mycket att du tycker det är kul att läsa. I och med blogg100 (ett inlägg om dan) så tvingar jag mig att tänka utanför receptramarna och skriva om lite annat också, om än fortfarande om mat. Jag tycker det är sååå roligt. Det roligaste jag gjort på länge. <3

 3. Anne Stewart 9 år sedan

  Jag bor ju nästan granne med Kv. Åkern! Nu ska vi verkligen göra slag i saken och gå dit och äta. Kan rekommendera Lyran när du är i stan nästa gång. Ligger nästan tvärs mittemot Kv. Åkern.

  • Monika 9 år sedan

   Kul att ni nästan snubblar över det när ni går utanför dörren. Testa, jättetrevligt och gott, mat som du tycker om! Lyran hörde jag talas om som ett höjdarställe, tack för tipset. Går absolut dit nästa besök. Kram & hälsa (hoppas vi snart ses :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka