Nu när blomkål är i säsong och skördas runt hörnet är de extra goda, små och gulliga. Vilket bra tillbehör till det grillade! Eller som ensamrätt med lite extra grönt! Passar bra på en köttfri måndag.

Kål är fantastiskt gott och nyttigt. Dessutom lågt kolhydratinnehåll (vilket håller vårt blodsocker i schack). Och ordentligt mätta blir vi.

Sök på kål här på bloggen så ser du snabbt hur ofta jag använder det och hur mycket jag tycker om det.

 

Gratinerad Caesarblomkål

1 litet sommarblomkålshuvud (stort huvud dubblera mängden gratängsås)
1 vitlöksklyfta
4-5 små sardellfiléer (t ex inlagda i olja, pytteliten burk) Gillar du inte för mkt fisksmak, ta färre sardeller.
2 msk olja + olja till formen
1 1/2 dl grädde
2 äggulor
100 g parmesan
1 msk citronsaft, färskpressad
smaka av med salt och svartpeppar

 

1. Sätt på ugnen, 200 grader.
2. Ansa och skölj blomkålshuvudet. Behåll huvudet helt eller dela i bitar, halvor, fjärdedelar eller använd bara buketterna, vilket du föredrar.
3. Häll olja i en form som passar kålens storlek (alltså inte för stor). Lägg i kålen. Rosta i ugnen tills den har gyllene färg och har mjuknat. Känn med en sticka, den ska vara mjuk men ändå ge lite motstånd. Det tar allt mellan 20 och 40 minuter beroende på delarnas storlek. Små buketter går fort.
4. Under tiden gör du dressingen. Riv osten. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Riv eller hacka vitlöken och klipp sardellfiléerna i mindre bitar. Fräs lök och sardeller några minuter (inte för hög värme så att vitlöken bränns). Slå över grädden och låt puttra samman en liten stund. Häll i den rivna osten och rör några minuter så att osten smälter. Ta från värmen.
5. Rör i äggulorna (är med för att ge extra färg och fungerar som redning).
6. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.
7. Låt dressingen svalna lite så blir den tjockare, lättare att fördela på kålen. Öka värmen i ugnen till 225 grader.
8. Häll lite ny olja i formen (behövs för att inte dressingen som hamnar i botten av formen ska bränna under gratineringen). Fördela dressingen över kålen. Det får gärna vara dressing i botten också, blir jättegott när det gratineras och blir mörkt i kanterna.
9. Gratinera tills rätten har fin färg, ca 10-15 min.

Skrapa formen kanter och botten (om det inte bränt) så du får med all den goda gratinerade dressingen och inte bara det som är på kålen.

2 Kommentarer

  1. Ann & Björn 9 år sedan

    Vi som har smakat Monikas mat vet att varje gång vi får tillfälle att smaka den igen är som en gåva från himmeln, mer mums än så finns inte!

    • Monika 9 år sedan

      Aaw, tack för underbart snäll kommentar! Kram (ps huset sålt?)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka