fågel

Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

In fågel on

Supersnabb och kalasgod kycklingrätt för hela familjen. Sött, salt, syrligt och lite chilihetta blandas i krämig sås med jordnötssmör.

Jag har skrattat mig halvt fördärvad medan jag fotade. Inte första gången koriander och chili ser ut som värsta julkransen när man fotar lite ovanifrån. Det är ju för sjutton snart påsk. Julkrans…ha ha…inte rätt vibe just nu.

I alla fall…det här är en supersnabb och kalasgod kycklingrätt för hela familjen. Är ni många är det bara att öka på mängden. Det är en favoriträtt i vår familj.

Grytan smakar lite annorlunda än thai-grytorna vi är vana vid eftersom jag inte använt kokosmjölk utan vanlig grädde. Kul med omväxling.

Smakerna puttrar ihop sig fint efter en stund och lägger man tid på att balansera sälta, sötma, hetta och syra får man en ljuvlig gryta, bara att smaka av många gånger. Om barnen inte tycker om för mycket chili kan den som vill ha mer hetta trycka några gånger på Sriracha-flaskan eller annan chilisås.

Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

4 port.

600 g kyckling, lår- eller bröstfilé

1 msk brunt socker
1 – 2 dl vatten – börja med 1 dl och späd vid behov efter hand
1/2 -1 dl jordnötssmör – börja med den mindre mängden och smaka av
2,5 dl grädde (ev. vegetarisk)
1 chilifrukt, finhackad – om chilin är mycket stark, ta mindre mängd
1 msk kycklingfond
1 syrligt äpple, skalat och tärnat + 1 äpple till tunna skivor till upplägg
1/2 – 1 lime, saften – börja med hälften och smaka av (spara skalet att riva över rätten senare)
salt

till servering:
hacka salta jordnötter och strö över
hacka koriander och strö över
några tunna krispiga äppelskivor
finriv pyttelite limeskal över rätten sekunden före servering – doftar underbart

Ris passar bra till rätten.

Strimla eller dela kycklingen i mindre bitar.
Lägg allt utom kycklingen i en gryta och rör ihop. Koka upp och smaka av.
Medan såsen puttrar, bryn kycklingbitarna i olja och lägg sedan över i grytan. Låt det puttra under lock ca 30 minuter (inte så noga) medan du smakar av och korrigerar det som behövs – mer chili för hetta? mer jordnötssmör för sälta och krämighet? mer vatten om såsen är för tjock? mer lime om syra behövs? osv.

Rätten går att förbereda dagen före men tänk på att kycklingen kan koka sönder om det puttrar för länge. Minska på tiden dag 1 och spara även äppeltärningarna till dag 2. Sedan kan det med fördel puttra ihop nästa dag – bara att slå vatten i såsen och tillsätta äpplet.
Om du äter lowcarb eller liberal LCHF kan du såklart ta bort sockret, använda jordnötssmör utan socker samt hålla igen på äpplet.

4 Kommentarer

 1. Ann-Sofie Svanberg 9 år sedan

  Åh, så gott det låter, och ingredienser jag kan hitta här i Karibien.

  Det är nackdelen med att läsa svenska recept när man är utomlands. Man kan bli hur sugen som helst men får avstå därför att någon eller några ingredinser inte går att få tag på. Inte alltid man kan hitta något att ersätta med heller.

  • Monika 9 år sedan

   Så roligt att du tycker det låter gott & bra att ingredienserna finns! För mig är det likadant fast tvärtom. Ser alla dessa vackra rätter med finaste mogen frukt och färgglada grönsaker och tittar ner på rotfrukterna på köksbänken. Tack och lov kommer primörerna nu!

 2. Monika 9 år sedan

  Så synd att det inte blev en middag du tänkt dig, haha! Tur att mat hör av sig när vi inte ska äta det. Ha det bra & tack för länken!

Pingbacks

 1. […] lade upp ett recept på Kyckling med lime, Chili och Jordnötter och det lät så himla gott, alla ingredienser finns att få tag på och en del hade jag redan […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka