- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Pizza bianca – vit pizza
På en halvtimme står denna smarriga pizza bianca på bordet. Vi gräddar pizzan på färdig pizzabotten som är en perfekt genväg när man är trött eller det måste gå undan. Härliga smaker med potatis, parmesan, citron, rosmarin och vit tryffel.
Läs mer01Monika ÖsterheimParmigiano Reggiano tillverkning
Parmigiano Reggiano tillverkning på mejeri i Parma som jag besökte och lite om ostens historia. Jag berättar om hela tillverkningsprocessen och visar bilder steg-för-steg. I Italien kallas parmesan Il Re dei formaggii – Kungen av ostar.
Monika ÖsterheimRåbiff med picklad lök och parmesan
Vi älskar råbiff! Jag förvånas varje gång hur snabbt och enkelt man får till värsta lyxrätten, med riktigt bra kött förstås. Den här råbiffen har en bra balans mellan sälta, syra och sötma, krämigt, lent och knaprigt. Fredagsmys kanske eller fin förrätt?
Monika ÖsterheimMandeltårta med mjölkchoklad och kola
Underbara lena smaker av mandel, kola och mjölkchoklad. Mandeltårtan blev dessutom mycket elegant och passar lika bra till finkalaset som enklare helgmiddagen. Kakan är ur Fredagskockens helgmenyer, vilket är en höjdare till kokbok.
Monika ÖsterheimBaby shower med mingelmat
Festfix i miniformat på ingen tid, bara att tina eller värma. Jag fick smakprover från Picard så det var bara att fixa fest och smaka godsakerna. Det blir väldigt fint upplagt och ser inbjudande och trevligt ut. Kolla in de fina bilderna!
Monika ÖsterheimMarinerade champinjoner – allt du behöver veta
Marinerade champinjoner med örter är ett bra tillbehör, till det mesta. Jag har testat flera gånger och försöken mynnade ut i en liten guide. Svampen är perfekt inte bara till huvudrätter utan även på en brunch, i en omelett, i en sallad, som en tapa och en självklar smårätt på buffén. Dessutom är de lchf och lowcarb.
Monika ÖsterheimGrillad banan med dulce de leche och passionsfrukt
Det är sen gammalt att enkelt oftast är godast och den här desserten eller gofikan är inget undantag. Den blir lite som en banoffeepaj, fast från grillen (eller grillpannan). Barnsligt gott och helt underbara smaker tillsammans. Skippa inte lime, passionsfrukt eller choklad! Det är allt tillsammans som lyfter den här desserten.
Monika ÖsterheimAbsolut EuroPride
Absolut EuroPride är en jättegod drink med vodka, lime och ginger beer som går på repeat här hemma – fräsch och läskande i sommarvärmen. Ginger beer är överraskande gott. Skål för all kärlek!
Monika ÖsterheimKladdkaka med vit choklad, lime och passionsfrukt
Kladdkakan bakas med vit choklad och lime. Den söta chokladen får sällskap av en syrlig och fräsch topping med passionsfrukt. Blir inte godare!
Monika ÖsterheimUgnsrostade krispiga blomkålsbitar med ost
Blomkålsbitar istället för potatis! Små nyttiga, mättande munsbitar på blomkål, ägg och ost som ersätter de vanliga kolhydraterna på tallriken. Även goda som ensamrätt med sallad. De blir perfekt krispiga.
Monika ÖsterheimSega maränger
Om man kan vänta några dagar får man de ljuvligaste maränger – frasiga på utsidan och härligt sega i mitten. Släng aldrig äggvita, förvandla dem till såna här sötverk!
Monika ÖsterheimSommartårta med jordgubbar
Godaste sommartårtan – fluffig med jordgubbar, lime och choklad. Gjord i ett nafs och kan göras dagen innan – perfekt på kalaset eller buffén när man är många. Ny favorit!
Monika ÖsterheimMonkey 47 – Schwarzwald Dry Gin
Vi älskar stories, berättelser som skapar mystik, ibland flyttar oss tillbaka i tiden och gärna till spännande platser. Den här storyn handlar om gin, Svarta skogen, en apa som hette Max och en pojke. Pojken hette Montgomery ‘Monty’ Collins, föddes 1909 i Madras, Indien, och var son till en brittisk diplomat.
Monika ÖsterheimTartar på regnbåge med jordärtskockspuré
En härlig tartar på regnbåge smaksatt med citron och dill tillsammans med len jordärtskockspuré, krispigt, friterat rispapper och toppat med forellrom.
Monika ÖsterheimChampinjonkräm på bakad rotselleri
Smakrik, härlig mingelmat av ugnsbakad rotselleri och svampkräm, toppat med nötter, tryffel och pepprig krasse till ett friskt och fruktigt mousserande vin. Fullträff!
DagNubbesallad i tunnbröd med brynt smör
Nubbesallad är jättegott. Röror i tunnbröd är också jättegott. Med andra ord inget nytt under solen, men att bre bröden med brynt smör tog det hela till en ny nivå. Höjdargott!
Monika ÖsterheimKlassisk grytstek med vintergrönsaker
Man kan bara älska en härlig grytstek som snabbt förbereds, sköter sig själv och som inte kan misslyckas! Satsa på ett fint kött och en god buljong. Resten sköter löken, örterna och grönsakerna.
Monika ÖsterheimDragongryta med quorn filéer
Inbjudna av Quorn, smakar vi tillsammans med Jessica Frej hennes goda Dragongryta med quorn filéer på dagens presslunch. Quorn vill göra vardagsmatens effekter på klimatet mer synliga och börjar klimatberäkna sina recept.
Monika ÖsterheimKorvfestivalen 2018
Korvfestivalen 2018 pågår den 10-11 mars på Nackastrandsmässan (Stockholm). Korvfestivalen är en härlig tillställning för korvälskare som arrangeras av Korvakademien.
Monika Österheim- Monika Österheim
Kocklandslagets – Curious by nature 2018
I november tävlar Kocklandslaget i Culinary World Cup (VM 2018), Luxemburg och förra veckan presenterades lagets tema – Curious by nature. (foto Per-Erik Berglund Znapshot AB)
Monika ÖsterheimVispad chokladpannacotta med björnbärskompott
Vispad chokladpannacotta med björnbärskompott och tips på ett perfekt vin till rätten. Ljuvligt gott!
DagAnkbröst med rotselleri- och svamppuré & blåbärssås
Ett saftigt ankbröst med en mustig, smakrik puré på svamp och rotselleri tillsammnas med en sötsyrlig blåbärssås ät festmat på hög nivå. Rätten smakar underbart gott till en shiraz som kompletterar fylligheten och sötman perfekt.
DagBruschetta med vegansk bönröra
Vi älskade den här röran på pressfrukosten! Fantastiskt god, helt vegansk bönröra från Green Kitchen Stories som är krämig men med lite tuggmotstånd som passar bra tillsammans med tomater, till exempel på den här bruschetta eller i en dubbelmacka med grönt och örter.
Monika ÖsterheimBredbar olivolja – BreOliv
Zeta lanserar bredbar olivolja – BreOliv. Jag smakade den goda nyheten på en fullsatt pressfrukost hos trevliga Deli Di Luca på Södermalm. Grundaren Fernando Di Luca var på plats för att berätta om 18 års arbete från idé till färdig produkt.
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.