ARTIKLARdestillatDRYCK

Monkey 47 – Schwarzwald Dry Gin

In ARTIKLAR, destillat, DRYCK on

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin

Monkey 47 distillery

Berättelsen om Monkey 47

Vi älskar stories, berättelser som skapar mystik, som ibland flyttar oss tillbaka i tiden och gärna till spännande platser.

Den här storyn handlar om en resa till Schwarzwald (Svarta skogen), gin, en apa som hette Max och en pojke. Pojken hette Montgomery ‘Monty’ Collins, född 1909 i Madras, Indien, och var son till en brittisk diplomat.

Monkey 47 distillery
Monkey 47 distillery

Apan Max

1945 var Monty överstelöjtnant i brittiska flygvapnet, en ung man som älskade klockor och cricket samt var en språkkunnig globetrotter. Ödet förde honom till det delade Berlin som låg i spillror efter kriget. Monty blev så tagen av förstörelsen att han ville hjälpa till med återuppbyggnaden. Han ägnade sin lediga tid med att rädda Berlin Zoo där han tog en apa som hette Max till sitt hjärta.

Monkey 47 distillery

Från flygvapnet till klockor till gin

När Monty 1951 lämnade flygvapnet förde passionen för klockor honom till Schwarzwald i södra Tyskland. Tyvärr visade det sig att han inte hade någon talang för klockbygge så han öppnade istället ett litet pensionat på landet. Han döpte pensionatet till Zum wilden Affen (Vilda apan) tillägnad Max.

Som britt och därmed traditionalist (vågar jag slå fast) höll Montgomery såklart fast vid vanan från det brittiska imperiet att dricka gin. Där nånstans vid den tiden kommer idén till egen tillverkning. Han var ju omgiven av ett överflöd av enbär, örter, växter och källvatten.

Monkey 47 dry gin

Man hittar ett fynd

Vi hör sedan inte mycket mer om Montys ginäventyr förrän tidigt 60-tal då pensionatet renoveras. De hittar en trälåda med en dammig flaska med en handskriven etikett och ett brev. Etiketten hade en teckning av en apa och löd ‘Max the Monkey – Schwarzwald Dry Gin’ och brevet innehöll ett detaljerat recept.

Monkey 47 distillery

Monkey är efter apan och 47 efter ingredienser

Black Forest Distillers tog sig an Montgomerys recept 2008 (nåja, idén och storyn i alla fall), en gin som idag heter Monkey 47. Monkey 47 är självklart döpt efter apan Max och siffran 47 kommer från de lika många utvalda ingredienserna.

Storyn om Monty och apan känns trovärdig och underhållande (om än lite fabricerad hit och dit), så här långt ute på landet i lilla byn Lossburg. Vi är omgivna av den stora svarta skogen och ett böljande landskap, så grönt att vi tappar andan. Löftet om ingredienser från skogen (ca ⅓ del av de 47) och friskt källvatten känns äkta i den härliga lantluften.

Monkey 47 distillery

Gintillverkning

Vi får en rundvandring genom hela ginproduktionen på den vackra gården.

Monkey 47 distillery
Monkey 47 dry gin
Monkey 47 dry gin

Klassiska enbär men med en twist av tranbär

Hela gården luktar enbär och efterhand vi vandrar runt går vi igenom hela Monkey 47s aromer. Vi går förbi rummet där kvinnor från byn kommer in tidigt på morgonen för att skala citroner och grapefrukt. Vi fortsätter och lägger till örter, bär och blommor som får näsan och hjärnan att börja ana Monkey 47s komplexitet. Monkey 47 har även tranbär i sin gin som en liten twist.

Monkey 47 distillery

Dofter från Indien

Till sist de typiska kryddorna som direkt förflyttar oss till Indien och Montgomerys barndom i Madras – kardemumma, nejlika, kanel, koriander, peppar, lakritsrot, muskot mm.

Monkey 47 distillery

Varumärket Max

Apan Max är också med oss på promenaden runt gården genom att dyka upp på grinden, på de speciella keramikmuggarna, på fontänen och på de snygga flaskornas etiketter.

Monkey 47 distillery
Monkey 47 gin distillery

Monkey 47 Distiller’s Cut

En gång om året ger sig Monkey 47 ut på jakt efter ovanliga smaksättare till Distiller’s Cut. Det är en limiterad serie där ginens karaktäristiska fyrtiosju ingredienser blir fyrtioåtta.

I början av maj i år (2018) släppte de Distiller’s Cut 2017 (6:e året i rad), där den 48:e ingrediensen var örten kryddröllika (achillea moschata). Kryddrollika växer på hög höjd i de schweiziska bergen. Sverige fick 50 av 4000 flaskor.

Tidigare års gästingredienser har bl a varit hibiskus, bihonung, björnrot, madagaskarpeppar (piper borbonese) och triangeloxalis. De har alla satt sin särskilda prägel på ginen.

Vi fick smaka alla årens Distiller’s Cut och det var mycket intressant, en extra ingrediens och karaktären på ginen ändras helt. Sedan är det en smaksak om man t ex gillar mer kryddiga toner än blommigt. Personligen gillade jag året med lite blommig björnrot men verkade vara den enda i gänget som gjorde det.

Monkey 47 dry gin

Fakta

Du hittar Monkey 47 i Systembolagets sortiment.

Du kan läsa mer om Monkey 47 på deras hemsida, allt på engelska. Du hittar allt du vill veta om deras gin, drinkrecept men även info om schwarzwald-regionen.

Jag har ett drinkrecept att prova – Monkey Mind.

Vill du följa dem på Instagram gör du det här.

Monkey 47 dry gin
Monkey 47 distillery

Danke schön!

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka