Pizza bianca
Pizza bianca med potatis, parmesankräm, citron, tryffel och rosmarin
Vi fick denna goda pizza bianca hemma hos dottern i fredags. Supermumsig och lätt att göra, framför allt om man köper en färdig botten. Det kan man kosta på sig en fredagskväll efter en lång arbetsvecka.
Förberedelserna går snabbt – riva, röra, skiva i 10 minuter – sedan ytterligare cirka 10 i ugnen. På en halvtimme kan man alltså njuta. Ät den sedan direkt! Pizzan svalnar snabbt för den är inte som vanlig pizza med tomater och en massa smält ost som håller värmen längre.
Det finns flera bra bottnar att välja på i vanliga matbutiken. Alternativet är att köpa färdig pizzadeg men då får man kavla.
Pizzan kan även serveras som förrätt eller aptitretare men tänk på att anpassa storleken bitarna.
Steg
pizza bianca
- Värm ugnen enligt anvisningarna på pizzabottens förpackning eller till 225 grader (varmluft).
- Blanda creme fraiche med riven parmesan. Smaka av med lite salt.
- Skiva potatisen mycket tunt, helst på mandolin eller med osthyvel. Annars hinner de inte bli mjuka på 10 minuter i ugnen.
- Skiva citronerna tunt. De är med i ugnen men plockas av när man äter pizzan.
- Repa lite färska rosmarinblad och hacka dem. Spara ett par kvistar som går med i ugnen.
- Bred ut ostmassan på pizzadegen. Fördela potatisskivorna på ostmassan. Strö över flingsalt och peppar och ringla över vit tryffelolja.
- Fördela citronskivorna på potatisen. Strö över de hackade rosmarinbladen samt lägg över ett par hela kvistar (som sedan tas bort, ger extra arom).
- Grädda pizza bianca enligt instruktion eller i ca 10 minuter.
- Ringla över lite fin flytande honung vid servering.
Ingredienser
1 pizza bianca
2,5 dl dl creme fraiche
1-1,5 dl parmesan, riven
1 stor potatis eller 2 små, tunt skivad
1 ekologisk citron, tunt skivad
några kvistar rosmarin, färsk
vit tryffelolja (mild i smaken) eller färskriven sommartryffel
flingsalt och svartpeppar
honung till servering